Săptămâna de 4 ore
Scris de Iulia Nalatan • 6 January 2010 • in categoria Dezvoltare personala
0
Autor: Tim Ferriss
Rating:
Editura: Crown Business
Anul apariţiei: 2007
320 pagini
ISBN: 978-0307353139
(ediţia în limba engleză)
Tim Ferriss are 29 de ani, e antreprenor, vorbeşte 6 limbi străine, a obţinut un record mondial la tango dupa doar câteva luni de cursuri. În funcţie de perioada anului, îşi petrece timpul făcând scufundări în Panama, tango în Argentina, kickboxing în Thailanda.
Se declară fost workaholic care după un program de lucru de 14 ore pe zi şi 40 000$/an reuşeste performanţa de a munci doar 4 ore pe săptămână şi un venit de 40 000 $/lună. După o perioadă în care lucrează în vânzări, Tim îşi face propria firma şi în loc de 40 de ore pe săptămână cât lucra ca angajat ajunge să lucreze 80 de ore pe săptămână. Traumatizat de aceste chinuri îndelungate, descoperă principiul Pareto, are o revelaţie, automatizează activităţile şi face un sistem mai profitabil muncind mai puţin. Iese astfel din cursa creată chiar de el şi începe un stil de viaţă mai puţin convenţional.
Revenind la Principiul Pareto (regula 80-20), pe scurt: 80% din rezultate sunt consecinţa a 20% din cauze. E foarte simplu şi aplicabil in multe situatii. Purtăm în 80% din cazuri aceleaşi haine care ne plac, petrecem probabil 80% din timp cu aceleaşi persoane, realizăm cele mai importante lucruri în 20% din timp. Aşadar, cartea porneste de la această idee şi expune strategii pentru a câştiga timp eliminând lucrurile neesenţiale şi maximizând ce e cu adevărat important şi valoros. Să te concentrezi asupra celor 20% proiecte care îţi aduc 80% din bani şi asupra celor 20% activităţi care te fac fericit. Să nu îţi mai pierzi timpul cu cei 80% din clienţi care îţi ocupă majoritatea timpului şi îţi creează bătăi de cap. Pe scurt, să elimini activităţile cronofage şi neproductive.
Pe cât e de simplu, pe atât e de dificil de aplicat pe plan personal şi profesional. E nevoie să renunţi, să prioritizezi, să simplifici. Să îţi dai seama ce contează cu adevărat, ce e esenţial. Nu e deloc uşor.
Ce faci cu mai mult timp liber? Tim Ferriss accentuează faptul că nu te ajuta cu nimic daca îţi eliberezi câteva ore pe zi. Dacă nu ştii ce vrei sa faci cu ele o sa le umpli din nou cu activităţi, de obicei neesenţiale. O mare parte din sfaturile din carte se concentrează pe eliberarea timpului din planul profesional pentru a putea face cât mai multe lucruri care te pasionează.
Dacă ignoraţi faptul că Tim Ferriss are un ego măricel iar cartea e destul de mult self marketing, Săptămâna de 4 ore conţine multe principii folositoare. Vă dau doar 5 exemple pe care le găsiţi explicate: cum să fii eficient online, cum să călătoreşti ieftin, cum să îţi convingi şeful să te lase să lucrezi de acasă, cum să foloseşti un asistent personal, cum să lucrezi remote. Nu sunt sigură ca oricine poate/vrea să aplice principiile din carte (de exemplu să lucrezi de acasă) însă sunt convinsă că atât antreprenorii cât şi angajaţii vor găsi multe idei interesante pe care fiecare le poate filtra şi adapta la propriile nevoi.
Cred că nu exagerez dacă spun că "Săptămâna de 4 ore" e una din cărţile de acest gen citite în ultimele 6 luni care a avut cel mai mare impact asupra mea. Am găsit suficiente sfaturi pe care sunt hotărâtă să le pun în practică iar ideile legate de un stil de viaţă mai simplu, mobilitate şi călătorii mi s-au părut minunate.
Într-un fel, cartea m-a dus cu gândul la filmul The Bucket List şi la o parte din discursul lui Steve Jobs la Stanford. Ideea morţii care te face să îţi aminteşti ce e important pentru tine. Aş zice că exista un mesaj comun: Sunt prea multe lucruri frumoase de făcut pentru a le amâna pe mai tarziu.
Vă mai recomand:
- un articol interesant de la Dragoş Mănac: De ce muncim?
- 2 poezii frumoase despre timp şi prioritati : Slow dance si Avem Timp
- Discursul lui Steve Jobs
Scris de Iulia Nălăţan
Categorie: Dezvoltare personala | Autor: Tim Ferriss | Editura: Crown BusinessCiteste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Pingback: Links 08.01.2010 - Concediaza-ti seful!
-
multumesc :)
-
Am descoperit-o abia la inceputul lui 2009..si este minunata. Asta a fost si motivul pentru care au ajuns in Romania inca vreo 4-5 exemplare facute cadou prietenilor!
E o carte de citit cu creionul in mana, facut notite, vizitat site-urile recomandate de Tim si pastrata aproape pentru inspiratie continua:-)
Stefan Murgeanu spune:
8 January 2010 | 9:00 am
ok, vreau cartea lui Tim Ferriss, de unde o pot cumpara? ;)
multumesc :)
PS: cu ocazia asta mi-am stabilit unul dintre urmatoarele obiective: sa ajung si eu sa imi cresc substantial veniturile, lucrand mult mai putin (in ore), adeca saptamana de lucru de 4 ore suna bine :)