Restart
Scris de Anca Giura • 3 April 2013 • in categoria Dezvoltare personala
Autor: Alina Șerban&Andreea Şerban
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 340
ISBN: 978-973-707-724-0
Tot mai frecvent, oamenii se plâng de secolul în care trăim. Se manifestă deja de multă vreme o criză de spiritualitate şi de speranţă. De această derută sunt foarte conştienţi câţiva antrenori de conştiinţe, ca să-i numim aşa. Ei dezvoltă emisiuni tv, cărţi, programe de formare holistică, cursuri gratuite prin care cei doritori sunt învăţaţi să se ,,reinventeze’’.
În istoria ultimelor două milenii, cel puţin, s-au amplificat multe erezii, numeroase curente subiacente unei anume gândiri mainstream. Să fi devenit şi ampla literatură motivaţională care sufocă librăriile o ,,dulce’’ şi blândă erezie în sine? Îndeobşte acest tip de scrieri afirmă că oferă soluţii, salvare unor indivizi robotizaţi, înrobiţi de consumerism, care şi-au pierdut reperele. Aceste cărţi pretind toate că oferă calea spre adevăr, cunoaştere de sine, fericire, împlinire, refacerea sănătăţii. Dar cine sunt cei care scriu asemene reţete de fericire ce par a se transforma în bibliile cu inserţii de filozofie ale momentului? De regulă, anumiţi psihologi, anumiţi oameni de afaceri, reprezentanţii unor noi ,,curente de gândire’’, câţiva conducători de conştiinţe de peste ocean mai cu seamă. Şi toată această înflorire textuală induce parcă o altă uniformizare în ciuda mizelor propuse.
În cazul de faţă, două avocate de succes din România, surori gemene, propovăduiesc doctrina nobilă a lui ,,Be different’’. Un slogan ce parcă ne sună cunoscut de pe la câteva televiziuni sau emisiuni. Alina şi Andreea Şerban, avocate, antrenoare de dezvoltare personală, pasionate de yoga şi de pictură, una dintre ele a avut şi o expoziţie, au găsit răgazul să mediteze şi să scrie volumul de faţă. Astfel că ne oferă un volum presărat cu truisme de genul: ,,Descoperă-ţi unicitatea şi iubeşte diferenţa.’’, ,,Rămâi treaz în interiorul tău.’’, ,,Iubeşte-te.’’, ,,Suntem la fel pentru că suntem diferiţi.’’(sic!), ,,Fii creatorul vieţii tale.’’, ,,Fii conectat cu tine şi cu natura.’’şamd.
Cândva filozofii, cei care se ocupau exclusiv cu căutarea adevărului şi a sensului vieţii fără alte preocupări mercantile sau pragmatice, erau cei care ofereau descoperirile gândirii lor în studii de filozofie şi în concepte. În zilele noastre, oamenii cu terţe preocupări scriu cărţi spirituale şi proclamă reţete ale împlinirii spirituale. Să ne temem de o anumită superficialitate în acest caz? Noile ezoterisme ale lumii contemporane proliferează alături de medicina alternativă şi fac adepţi dintre cei care deja nu se mai regăsesc pe sine şi care au încercat deznădejdea. Blânde şi subtile spălări ale creierelor, cărţile de acest tip oscilează între un neomisticism mainstream şi mantre de succes în viaţă. Profunzimea lor discutabilă mi s-a ,,revelat’’ în comparaţia destinului uman cu funcţionarea unui computer. Astfel că una dintre autoare ne sfătuieşte ca atunci când am ajuns cu viaţa într-un impas să ne dăm restart precum unui aparat casnic, ca unui terminal. Să fie oare atât de simplu?
-
Plusuri
Nu neg faptul că anumiţi cititori aflaţi în mijlocul unor crize personale acute pot găsi consolare în asemenea lecturi.
-
Minusuri
Este totuşi o carte stereotipă în literatura de specialitate.
-
Recomandari
Celor interesaţi de alternative.