Senzaționalism și prejudecăți
Săptămâna trecută presa românească a discutat pe larg cazurile unor tineri care au decis să-şi pună capăt vieţii la o vârstă mult prea fragedă. În cinci zile au fost trei asemenea tragedii, în părţi diferite ale ţării, cea mai în vârstă persoană din cele trei având 23 de ani...
Motivaţiile complete din spatele acestor gesturi ne vor rămâne probabil necunoscute. Cred că mare parte din noi am avut diverse probleme în studenţie sau în timpul liceului: poate cu banii, poate cu examene restante, situaţii familiale complicate ori pur şi simplu perioade mai proaste. Şi totuşi, aceste probleme nu par suficiente pentru a duce astfel de gesturi. De aceea, credem că atenţia ar trebui mutată din utilizarea acestor drame pe post de ”breaking news” spre încercarea de a înţelege problemele prin care trec tinerii şi căutarea unor soluţii. Ce putem face noi ceilalţi, în calitate de colegi, prieteni sau părinţi astfel încât aşa ceva să nu se întâmple cuiva de lângă noi?
[Citeste tot Articolul]
Cultura modernă, între înțelegere și neînțelegeri
Autor: Roger Scruton
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Dragoș Dodu
Numar pagini: 219
ISBN: 978-973-50-2920-3
În momentul în care cultura ”înaltă” este considerată un derivat al religiei, se naște întrebarea: Ce rămâne postmoderniștilor lipsiți de credință?
[Citeste tot Articolul]
Când mitologia devine istorie, iar istoria beletristică
Autor: Steven Saylor
Rating:
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Iuliana Hiliuță
Numar pagini: 339
ISBN: 978-973-724-340-9
Mitologia și istoria Romei se împletesc și se construiesc prin modul în care se croiește destinul familiilor Potitius și Pinarius.
[Citeste tot Articolul]
Speranțele se vând mai bine în comerțul cu sinucideri
Autor: Jean Teule
Rating:
Editura: ALLFA
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Magda Răduță
Numar pagini: 114
ISBN: 978-973-724-318-8
În realitatea post-apocaliptică, Magazinul de sinucideri oferă o ultimă licărire de speranță omenirii, ba chiar, uneori, și un zâmbet.
[Citeste tot Articolul]
Când Jane Eyre ajunge în fantasy
Autor: Jasper Fforde
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Carmen Toader
Numar pagini: 330
ISBN: 978-973-689-391-9
Într-o lume în care romanele fac legea, violențele se nasc din lupte ideologice, iar fenomenele paranormale sunt normalul cotidian, un detectiv literar investighează furtul unor personaje din manuscrise celebre. Ce se întâmplă, însă, când ficțiunea își depășește granițele?
[Citeste tot Articolul]
Dublul limbaj al credinței
Rating:
Editura: Univers
Anul aparitiei: 2009
Traducere: Dana Covăceanu
Numar pagini: 156
ISBN: 978-1-60257-185-3
Ultimele cuvinte ale lui Apollo se aud din Delphi, prin glasul Ariekăi, preotasa lui credincioasă. Însă nimic nu este ceea ce pare a fi, căci manipularea își face simțită prezența chiar și în plan mitologic-religios
[Citeste tot Articolul]
Tinerii unui prezent perpetuu
0
Titlu: Scrisoare deschisă către un tânăr
Autor: Andre Maurois
Rating:
Editura: Niculescu
Anul apariţiei: 2008
Traducere: Mihaela Niculescu
207 pagini
ISBN: 978-973-748-336-2
O colecție de sfaturi, amintiri și filosofie, la care se adaugă idei vizionare și numeroase citate din marii gânditori ai lumii – astfel poate fi rezumată într-o frază scrierea lui Andre Maurois.
[Citeste tot Articolul]