„Vindecarea și pacea încep atunci când îți recunoști greșelile”
Scris de Raluca Elgyar • 2 February 2018 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Susan Abulhawa
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Irina Bojin
Numar pagini: 327
ISBN: 978-973-46-6873-1
Pentru scriitorii din toată lumea, conflictul palestiniano-israelian este o sursă nesfârșită de posibilități literare. Există o literatură foarte bogată care acoperă aproape toate genurile literare și toate punctele de vedere legate de istoria acelor locuri. Se întâmplă, însă, destul de rar ca o carte să aibă impactul emoțional puternic pe care Dimineți în Jenin îl are asupra cititorilor.
Susan Abulhawa, autoarea acestei cărți, s-a născut în Palestina, în 1970. A publlicat proză scurtă și a scris eseuri și comentarii politice, dar romanul Dimineți în Jenin, inspirat de conflictul palestiniano-israelian a scos la iveală o scriitoare de anvergură, care reușește să trezească sentimente noi în rândul unei audiențe internaționale uneori asediată de o producție literară bogată, excesivă uneori, dedicată acestor evenimente istorice.
Fiecare pagină este încărcată de o emoție copleșitoare și cartea pare a fi rezultatul unei dureri profunde, imposibil de vindecat și imposibil de uitat.
Locuitorii satului Ein Hod sunt obligați, în 1948 să își părăsească casele și bunurile acumulate în decursul unei vieți pentru a se muta într-o tabără de refugiați. Cartea urmărește istoria unei familii din Ein Hod de-a lungul a patru generații, marcate de dezrădăcinare și de suferința imensă a pierderii identității. Dincolo de poveștile de viață ale personajelor, scriitoarea își propune să reia dintr-o perspectivă narativă nouă evenimentele petrecute în Palestina, în perioada 1941-2002.
Statutul de refugiați, care au pierdut mult mai mult decât bunuri materiale este ca un fir roșu care traversează cartea, iar unul dintre personaje explică acest sentiment al deposedării și pierderii, și al diferențelor dintre ei și restul oamenilor, afirmând: „- Amal, eu cred că majoritatea americanilor nu iubesc așa ca noi. Nu fiindcă n-ar putea sau fiindcă sunt superiori. Ei trăiesc în locuri diferite, în ape puțin adânci, unde emoțiile umane rareori ajung la adâncimea la care ajumgem noi. Să luăm teama, bunăoară. Lucrurile de care noi doar ne temem, îi îngrozesc pe alții, fiindcă suntem obișnuiți cu puștile îndreptate spre noi. Puțini americani vor cunoaște teroarea pe care am trăit-o noi. Ocupația israeliană ne pune în situații limită de foarte tineri, și de aceea nu mai știm să simțim decât la extreme.” Marile traume modifică ADN-ul sentimentelor.
Vă recomand să citiți Dimineți în Jenin. Vă va schimba în felul în care nu o poate face decât o carte „mare”.
-
Plusuri
O carte de mare impact emoțional despre conflictul palestiniano-israelian.
O poveste care combină evenimentele istorice și analizele psihologice de finețe cu un stil poetic incredibil de puternic. -
Recomandari
Dimineți în Jenin este o carte aparte care vă va oferi o perspectivă diferită asupra unor evenimente despre care avem, uneori, impresia că știm totul.