Teorie sau caracter
Scris de Mihaela Butnaru • 23 July 2012 • in categoria Biografii/Memorii
Autor: Peter Gay
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Florin Vlădoi
Numar pagini: 708
ISBN: 978-973-707-621-2
Aproape tot ce-ați vrut să știți despre Freud și psihanaliza freudiană.
Cartea lui Peter Gay, Freud. O viață pentru timpul nostru, este o lucrare integrativă, complexă pe măsura subiectului pe care îl tratează. Mai corect spus, subiectelor: Sigmund Freud, istoria psihanalizei și climatul intelectual al primei jumătăți de secol XX. Cum a ajuns un medic oarecare să revoluționeze psihologia secolului? Era Freud un medic oarecare? A fost Freud un nonconformist sau a reușit să disocieze viața convențională de familie și ideile sale scandaloase pentru epocă? Dar erau oare acele idei chiar atît de scandaloase sau Europa de început de secol era mai permisivă decît ne imaginăm?
Biografia scrisă de Peter Gay oferă răspunsuri pentru aceste dileme, bazate pe o documentare minuțioasă și, demn de menționat, pe spiritul analitic al autorului. Peter Gay urmărește parcursul profesional și personal al lui Freud nu numai descriptiv, ci și analitic: sugerează cauze posibile pentru un comportament sau altul, face trimitere la contextul socio-cultural în care și-a făcut loc o idee sau alta, nu în ultimul rînd, apelează la contextul psihologic al unor decizii controversate luate de Freud (a se vedea, de exemplu, menținerea relațiilor cu Fliess sau conflictul cu Adler și cel cu Jung). Această abordare creează, din punctul meu de vedere, un echilibru bun între obiectivitate și subiectivitate, cea din urmă inevitabilă în apropierea de un domeniu ca psihanaliza. Implicarea în studiul psihanalizei activează, cu sau fără voia celui implicat, dileme personale, conflicte, apărări, ca urmare obiectivitatea deplină este iluzorie. Peter Gay susține ideea potrivit căreia din analiza istoriei subiective a celor implicați, pacient și analist, rezultă calea de urmat în analiză, așa cum Freud și-a bazat teoria pe analiza istoriei personale, a istoriilor pacienților și studenților săi. În consecință, veți găsi în această biografie portrete vii, expresive, relații complexe, contradicții, pe lîngă firul ideologic care urmărește dezvoltarea psihanalizei ca știință sau artă...sau amîndouă.
Există încă lucruri de descoperit în ceea ce privește moștenirea lui Freud și politicile psihanalizei, dar din informațiile prezente, autorul acestei biografii creionează un portret mai nuanțat decît cel de „patriarh al psihanalizei” și, într-o manieră demnă de un roman, sintetizează atmosfera socio-culturală de la sfîrșitul secolului al XIX- lea și din prima jumătate a secolului al XX-lea. Numai a urmări evoluția ideilor din această perioadă este o aventură fascinantă la care nu doar psihanaliza invită, ci și literatura, muzica sau artele plastice. Privite în ansamblu, ele transpun un climat cultural pe care se bazează multe din libertățile gîndirii de astăzi.
Consider că aceasta este ideea care ar fundamenta orice judecată critică asupra psihanalizei - integrarea în contextul istoric și influența sa majoră asupra ideologiei secolului, rămînînd chiar numai în sfera psihologiei. Un proiect ambițios, pasional al unui medic aflat pe linia dintre convențional și controversat a schimbat felul în care înțelegem psihicul. Pentru a vedea cum anume și de ce s-a produs această schimbare, vă invit să citiți cartea de față, care, sper eu, vă va deschide apetitul și pentru alte lecturi din domeniu.
-
Recomandari
Din punctul meu de vedere, lectura acestei biografii merită tot timpul și efortul, atît pentru cei care doresc să se educe în domeniul istoriei psihanalizei, cît și pentru cunoscători, care vor afla amănunte ce le-ar putea amplifica înțelegerea.
Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
poti gandi orice, dar nu inseamna ca e bine sa spui tot ce gandesti sau sa faci; urmarile gandirii asa zisului patriarh dependent de cocaina se vad azi.
nelepcu spune:
31 July 2012 | 9:46 am
cu siguranta voi cumpara cartea:)