bookblog.ro

Doamna Ataturk și istoria unei națiuni

Scris de • 3 October 2017 • in categoria

Titlu: Doamna Ataturk
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 347
ISBN: 978-606-771-006-9

După aproape 34 de ani de la moartea sa, Latife Ussaki, soția conducătorului turc, Mustafa Kemal Ataturk, stârnește încă numeroase controverse, nu numai în țara sa natală, dar peste tot în lume. Cartea ziaristei Iepk Calislar, tradusă deja în unsprezece limbi străine, este prima biografie despre fosta prima doamnă a Turciei, o mărturie necesară și profundă despre procesul de modernizare a femeilor în epoca modernă.

Să ne aplecăm puțin asupra controversatului personaj: Fatıma-tüz Zehra Latife Usakkizade, cunoscută publicului sub numele de Latife Ussaki, s-a născut în 1898, într-o familie educată și bogată din orașul Izmir. Într-o epocă în care educația femeilor era o chestiune de noroc și de familie, Latife studiază Dreptul la Sorbona și ia cursuri de limbă engleză la Londra. Vorbește șapte limbi străine și are cunoștințe avansate de latină, cântă la pian și călărește cu măiestrie. Mai mult, este încăpățânată, sofisticată, cu idei și opinii puternice, pe care le expune cu mult curaj și insistență. În septembrie 1922, armata turcă intră în Izmir și caută o locație pentru cartierul general. Casa familiei Ussaki este considerată ideală pentru a adăposti statul major al armatei turce. Astfel, Mustafa Kemal Ataturk, eroul și părintele națiunii turce, o întâlnește pe Latife Hanim. O întâlnire cu scântei... la propriu și la figurat. Zvonurile spun că Ataturk a încercat să o sărute, iar ea s-a opus, trăgând trei focuri de armă în aer și amenințând că se va sinucide cu al patrulea glonț, dacă el va insista. Realitate sau poveste, nu se știe, dar Ataturk a fost fascinat de această femeie fragilă, dar puternică, care nu semăna cu nicio alta.

Conducătorul turc nu era omul care să se căsătorească și să își facă o familie, dar Latife se potrivea perfect cu imaginea femeii pe care el dorea să o promoveze în rândul populației turce. Cu șaptesprezece ani mai în vârstă decât ea, Ataturk decide să facă pasul cel mare și o cere de soție. Cerere acceptată, cu îndoieli, dar și cu o doză de entuziasm.

În anii următori, Latife va influența puternic viața soțului ei și a națiunii turce. Se spune că ea a fost cea care i-a scris primele discursuri lui Ataturk, îi traducea cărți de politică și istorie din engleză și franceză, îl sfătuia cu privire la deciziile de stat și l-a convins să promulge legi importante care confereau femeilor turce drepturi pe care nu le avuseseră niciodată în istorie. Mariajul a durat doar doi ani, iar motivele divorțului nu au fost făcute publice. S-a spus să aveau conflicte permanente, că Latife încerca mereu să își impună punctele de vedere, că Ataturk nu a luat în serios această căsătorie. Adevărul râmâne doar al lor...

Atunci când a început să scrie cartea, autoarea mărturisea: „Doamna Ataturk... fusese atâta timp dată la o parte ca fiind ștearsă, răsfățată și impertinentă, încât și eu, ca mulți alții, credeam toate acestea. În momentul în care am descoperit că-i ceruse lui Ataturk să schimbe legea, astfel încât să-i permită ei să candideze pentru parlament, am știut că găsisem femeia a cărei biografie atrage”. Ipek Calislar a avut un instinct corect. Cartea s-a vândut numai în Turcia în peste o jumătate de milion de exemplare și a oferit cititorului o poveste interesantă, cu lumini și umbre, cu împliniri și dezamăgiri, conturând cu măiestrie portretul unei femei, pe care lumea abia începe să o descopere. O lectură poate cu atât mai necesară, într-un moment complicat, pe care Turcia îl traversează în prezent.

 • Plusuri

  Măiestria narativă a autoarei, care îmbină fericit datele istorice cu observațiile psihologice.
  Informații în premieră pe care Ipek Calislar le aduce în fața cititorilor, în urma unei cercetări impresionante în arhivele statului turc.

 • Recomandari

  O carte profundă, inteligentă despre o femeie care a influențat istoria Turciei moderne.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Pentru iubitorii de călătorii în Turcia și nu numai este binevenită cartea. Cu prima ocazie, o voi citi.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Sensul vietii intr-un pahar cu apa

Copyright ©2011 Bookblog.ro