Chimia din bucătărie, povestită de Anatole France
Scris de Renata Nae • 6 June 2013 • in categoria Literatură universală
Autor: Anatole France
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Alexandru Lăzărescu și Dan Amedeu Lăzărescu
Numar pagini: 288
ISBN: 978-606-600-935-5
„Mă numesc Elme-Laurent-Jaques Menetrier. Tatăl meu, Leonard Menetrier, ținea pe strada Saint-Jaques ospătăria La Regina Pedauque, aceea care, după cum se știe, avea degetele de la picioare palmate, așa cum le au gâștele și rațele”
Anatole France este unul dintre marii clasici ai literaturii franceze fiind poet, critic de artă, istoric dar și un romancier talentat. Romanul Ospătăria La regina Pedauque este unul dintre cele mai apreciate romane ale sale.
Stilul său este de o claritate, precizie și flexibilitate rar întâlnite. Este un filosof înzestrat cu umor și finețe, un simbol al frumosului spirit francez, așa cum a fost caracterizat și în motivația juriului Nobel atunci când a fost premiat: „un autentic temperament galic ”.
Ospătăria La regina Pedauque, este o poveste incredibilă, cu o succesiune de scene și personaje pline de culoare, de la oameni din diferite pături sociale la salamandre, elfi, nimfe, zâne, care iau brusc aspectul de fete lascive, trimise de diavol pentru a speria tinerii. Tot ce se petrece în roman este în așa fel creionat încât rezultatul este de un umor extraordinar. Această poveste este un pretext folosit de autor pentru a ținti, prin dialoguri, personaje și diferite situații, moralitatea instituțiilor sau lăcomia clericilor.
Naratorul, Jaques Menetrier, numit în tinerețe și Jaques Tournebroche (în română Jaques Rotisor) datorită meseriei sale, povestește cum la șase ani tatăl său îi spune că este vremea să ia locul lui Miraut, câinele familiei care a învârtit rotisorul timp de 14 ani fără să fure măcar o bucățică de gâscă. Ajuns la o anumită vârstă și fiind bibliotecar, Jaques Rotiserul vrea să ne împărtășească din întâmplările petrecute în vremea în care a lucrat la ospătăria familiei.
M-am îndrăgostit imediat de imaginea pe care Anatole France mi-a construit-o despre acest birt numit Ospătăria La Regina Pedauque. Detaliile culinare au făcut deliciul lecturii precum și umorul nelipsit.
-
Plusuri
Îmi era dor de un clasic al literaturii franceze, iar Anatole France mi-a oferit prin acest roman exact ce îmi doream. Stilul, umorul, personajele, mediul, fac din Ospătăria La Regina Pedauque un roman care merită citit.
-
Recomandari
Celor care iubesc literatura clasică.