Prima dragoste, ultima dragoste
Scris de bookblog.ro • 27 October 2009 • in categoria Biografii/Memorii
Autor: Romain Gary
Rating:
Editura: RAO
Anul aparitiei: 2007
Traducere: Marcel Aderca
Numar pagini: 384
ISBN: 978-973-103-403-4
Mulţi dintre noi ne petrecem tinereţea sau chiar întreaga viaţă căutând Marea Dragoste descrisă în atâtea cântece, filme şi cărţi, dragostea aceea pură şi înălţătoare, care să ne îndemne la fapte deosebite, să ne facă mai buni şi să ne împlinească existenţa, fără să ne dăm seama decât mai târziu că ceea ce căutam era de cele mai multe ori lângă noi de la bun început, de când am venit pe lume.
Cartea lui Romain Gary, Prima dragoste, ultima dragoste, este romanul unei astfel de iubiri. Este în aceeaşi măsură o autobiografie a autorului şi o biografie a mamei sale- femeia care, părăsită de soţ şi gonită din Rusia natală din cauza originii evreieşti, se dedică în întregime fiului său, care va rămâne de aici încolo, singurul bărbat din viaţa ei. Ea-şi adună resturile vieţii distruse şi ale visurilor sfărâmate, şi-şi clădeşte noi ambiţii, noi idealuri, dar nu pentru sine, ci pentru copilul său. Zi de zi se luptă cu sărăcia şi nedreptăţile existenţei, trăgându-şi energia din privirea fiului său, pe care-l fereşte de griji şi nevoi şi în jurul căruia făureşte un univers plin de veselie şi afecţiune, poveşti frumoase şi visuri măreţe. Femeia ale cărei proprii aspiraţii artistice au fost năruite caută fără încetare semne ale geniului băiatului, ghicind în el, rând pe rând, un dansator la fel de mare ca Nijinski, un violonist de talia lui Menuhin, un cântăreţ de operă precum Şaliapin; el învaţă astfel, încă din copilărie, să nu se mulţumească cu puţin, ci să ţintească spre stele.
Timpul trece peste amândoi, iar drumul comun, început în Rusia şi continuat anevoios prin Lituania şi Polonia ajunge în fine în Franţa, tărâmul faptelor eroice şi al oamenilor iluştri, ţinta viselor naive ţesute de mamă şi însuşite de copil. Uneori jenat, alteori înciudat, odată ce se maturizează, de dragostea ei copleşitoare, el ştie totuşi să o aprecieze cum se cuvine, pe măsură ce ajunge să cunoască oameni ce trec prin viaţă cu sufletul ciuntit de lipsa iubirii materne. Şi inţelege, când anii încep să se adune peste chipul şi sănătatea ei, că-i este dator să devină omul pe care ea l-a crescut să fie, justificând astfel anii de sacrificii şi viaţa ei ratată. Constatând cu umor dar şi regret lipsa oricărui talent ca balerin, cântăreţ, actor sau sportiv, el se hotărăşte să caute gloria literară şi aspiră, totodată, la cariera diplomatică şi cea militară la care visează mama lui, admiratoare naivă a lui D"™Annunzio şi-a lui Vronski din Anna Karenina.
Dând el însuşi piept cu viaţa, copilul de altădată, devenit adolescent şi apoi adult, constată că lumea e înrobită de prostie, ură, prejudecăţi şi meschinărie, dar nu primeşte această descoperire cu descurajare, ci dimpotrivă, cu hotărârea de a o schimba, de a o transforma într-o realitate demnă de sacrificiile mamei sale. Acesta devine crezul său, pe care-l urmează şi cu stiloul, dar şi cu arma-n mână. Oamenii mari se remarcă în împrejurări deosebite, iar Gary luptă pentru Franţa sub comanda lui de Gaulle cu patriotismul pe care numai un naturalizat îl poate avea şi cu încrederea pe care i-o dă, pe calea gândului, bătrâna lui mamă- scrisorile ei îl îmbărbătează şi îi insuflă curajul, hotărârea şi inspiraţia cu care ea însăşi trecuse prin viaţă. Sfârşitul războiului îi aduce onoarea militară, gloria literară şi debutul în diplomaţie, dar mai apoi şi sfârşitul credinţei absolute în "onorabilitatea lumii", în "existenţa unei intenţii cinstite şi tainice în sânul lucrurilor".
Titlul românesc al cărţii (în original, La promesse de l"™aube) poate fi înşelător; deşi Gary rememorează mai toate iubirile din cei 20 de ani de viaţă cuprinşi aici - de la micuţa Valentina de dragul căreia, la 9 ani, mănâncă un pantof la prima experienţă erotică cu menajera de la Nisa, de la suedeza Brigitte care-l minte frumos la unguroaica Ilona de care războiul îl desparte şi de la poloneza refugiată-ntr-un bar din Maroc la Louison, frumuseţea angelică dar atinsă de lepră din Africa Ecuatorială Franceză- acestea sunt doar schematic descrise, trecute pur şi simplu în revistă; adevăratul subiect este acea dragoste din care ne naştem, dragostea miraculoasă dar şi împovărătoare, fiindcă nicio alta nu se mai compară cu ea: "Cu dragostea de mamă, viaţa îţi face în zori o făgăduială pe care nu şi-o ţine niciodată."
Prima dragoste, ultima dragoste este o carte care va răscoli, indiferent de vârstă, pe toţi copiii care-şi iubesc părinţii; umorul şi autoironia le vor stârni hohote de râs, iar nedreptatea şi melancolia îi va emoţiona profund. Şi dacă autorul, descriindu-şi caznele de adolescent în găsirea unui pseudonim, îşi exprimă deznădejdea de a nu fi el primul Shakespeare, Hugo, Goethe, Balzac sau Byron, la sfârşitul lecturii mulţi vor spune, cu siguranţă : "ce păcat că nu sunt eu primul Romain Gary!".
Scris de Mihai Călin
Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
de Gary am citit Himere, mi-a placut foarte mult.Cu parere de rau ,aceasta carte n-o gasesc in Chisinau.
-
da, au aparut la Cartier “Himere” si “Dincolo de aceasta limita, biletul isi pierde valabilitatea”; eu tocmai mi-am procurat-o cu bucurie pe prima, abia astept s-o citesc, iar pe a doua am citit-o anul trecut, si aceea o carte buna, dar cu tematica mai interesanta pentru barbati, ma gandesc eu (decaderea fizica); mai exista “Radacinile cerului” tot la Rao, “Clar de femeie” la Humanitas si poate prin anticariate “Groapa bunei sperante”; cat despre “Ai toata viata inainte”, asta a facut furori la noi si are si o recenzie aici pe site. ce mai, un autor care te face sa-i cauti toate cartile.
-
-
Da, am incercat sa citesc “Dincolo de aceasta limita , biletul isi pierde valabilitatea”.Dar sincer , dupa Himere , parca nu-i recunosteam scrisul lui R.Gary .Avea cu totul alta faÈ›ă.Presupun, ca l-a scris la o varsta destul de inaintata,parca se intrezarea niste frustrari….Eu n-am finisat cartea ,nu prea ma simteam in stare sa o inteleg.
-
“Finisat” cartea? OK, orice o fi insemnand asta… E, cumva, sinonim cu a “endiza”? :)
-
Am citit cartea cu placerea cu care asculti un vechi prieten. Autorul romanelor Clar de femeie sau Ai toata viata inainte, ma cucerise deja. Aici am stat si am privit scenele de familie, filmul vietii sale. Singurul scriitor cu doua premii Goncourt!
-
Am ajuns pe la jumatatea cartii si m-am gandit sa “scotocesc” pe Net sa vad daca intr-devar e autobiografica, fiind scrisa la persoana I. Acum ma fascineaza si mai mult. Am citit de acelasi autori Clar de femeie si Ai toata viata inainte. Ultima mentionata e pe primul loc, insa Clar de femeie e prea trista pentru mine. Oricum, mi-am pus in gand sa aflu mai multe despre Romain Gary, imi place.
Iosif spune:
27 October 2009 | 7:44 pm
trebuie sa fie super interesanta cartea…….poate in vacanta de iarna am sa o pot citi…………salutari all !