bookblog.ro

Pasărea furtunii

Scris de • 6 March 2017 • in categoria

Titlu: Războiul Celor Două Roze. Pasărea furtunii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Traducere:
Numar pagini: 503
ISBN: 978-606-758-595-7
Cumpara cartea

„Înaintea lui, la ușa principală, îl înfruntau doi oameni. Doi soldați vânjoși, care-l văzuseră alergând peste drum din palat și aveau săbiile scoase și pregătite. Văzân-du-le expresia, Derry își dădu seama că se terminase, cel puțin pe moment. Va trebui să fugă înapoi și să-l aducă pe Somerset. Fără nicio îndoială, până atunci Trasham mai aducea soldați, destui cât să-i alunge pe toți din palat ori să-i bage direct în temniță. Viteza și surpriza îl aduseseră doar până aici, dar asta nu era suficient. Derry înjură, iar unul dintre soldați înălță capul, disprețuitor, întărind astfel gândurile lui Master Brewer.
Derry își umflă bojocii, făcându-și mâinile pâlnie în jurul gurii.
- William Pole! răcni el din toate puterile. Mărturisește! Lasă-te la mila regelui. Dă-mi ceva timp, prostovane!
Gărzile căscară ochii la el, în vreme ce Derry repeta, iar și iar. Turnul Bijuteriei nu avea decât trei etaje și era sigur că putea fi auzit, dacă William era ținut acolo.”

Încă de la primele pagini, te trezești prins într-o poveste care are mai multe rami-ficații decât poți să-ți dai seama și singurul lucru chinuitor în asta este că îți este aproape imposibil să lași cartea din mână. Este greu și să-ți alegi un personaj favorit pentru că William de la Pole, Lordul de Sufflolk, este onorabil, cinstit și viteaz. Margaret de Anjou este tânără, naivă, dar curajoasă și mândră pentru cei 14 ani pe care îi are când este dată regelui Henric al VI-lea ca soție, la schimb pentru un armistițiu pe 20 de ani și teritoriile franceze aflate sub dominație engleză, Anjou și Maine. Regele însuși este greu de dis-prețuit în slăbiciunea sa pentru că dă dovadă de o inimă caldă și generoasă. Derryhew Brewer, șeful spionilor regelui, este de o inteligență vicleană și de un curaj nebunesc im-posibil de egalat, iar Jack Cade este mânat în acțiunile sale de o durere cu care simpatizezi instant, chiar dacă ceea ce face este reprobabil. Lista poate continua în iureșul de personaje și întâmplări, însă vă las pe voi să le descoperiți și să vă alegeți favoriții.

Ceea ce m-a surprins la acest roman istoric foarte bine documentat și destul de fi-del realității, a fost faptul că n-am citit doar despre regi, lorzi și intrigi de la curte, ci am găsit o imagine de ansamblu asupra stării națiunii engleze din perioada 1447-1450, în-cepând de la țăranul de rând care are de plătit taxe ce-l sărăcesc până la piele, continuând cu soldații stabiliți pe pământ francez după ce au cumpărat aceste proprietăți de la Coro-ana engleză și, lucrându-l, au făcut mici averi, până la diverși lorzi, de la cei mai marunți la cei mai importanți, cum sunt Lordul York și casa Neville, până la Regele însuși.
Luptele pentru putere care se dau la toate nivelurile și motivațiile fiecărui personaj sunt complexe și unele reies cu ușurință, altele rămân undeva în fundal, neelucidate în momentul în care romanul ajunge la ultimele pagini. Însă vestea bună este că urmează o continuare, Pasărea Furtunii fiind primul roman al seriei Războiul celor Două Roze, care se anunță extrem de interesantă, captivantă și revelatoare atât pentru pasionații epocii, cât și pentru iubitorii de istorie în general. Sau pentru oricare cititor care dorește să savureze o poveste bine scrisă. Conn Iggulden a mai semnat numeroa-se volume de gen, dintre care seria Emperor, construită în jurul vieții lui Iulius Cezar și seria Conqueror, a cărei acțiune se desfășoară în tumultosul și schimbătorul imperiu mongol.

  • Plusuri

    Complexitatea personajelor și a poveștii, stilul alert.

  • Recomandari

    Celor care savurează romanele istorice cu multă intrigă și schimbări bruște de situație.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Dorina spune:

    Am citit până acum romanele scrise de Philippa Gregory și cred că ar fi interesant să citesc și o altă perspectivă asupra evenimentelor, să văd dacă e o vreo diferență. Mulțumesc pentru recomandare!

    raspunde

    • Andrea spune:

      Dorina, cat de interesant ca spui asta! Eu tocmai mi-am cumparat un roman de Philippa Gregory din acelasi motiv, ca sa compar. Sper sa revi cu un comentariu dupa ce citesti Pasarea furtunii. Eu am sa revin cu siguranta dupa ce am sa citesc Regina rosie :)

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Fata cu stea albastra

Copyright ©2011 Bookblog.ro