Omul generos
Scris de Andrei Rosca • 25 June 2008 • in categoria Psihologie/Sociologie
0Autor: Tor Norretranders
Rating:
Editura: Publica
Etichetări pripite
Omul generos m-a păcălit de două ori. Iniţial, când am văzut coperta şi am citit primele rânduri, eram foarte tentat să cred că am în faţă un self-help. Mă aşteptam să citesc povestioare despre oameni care au reuşit în viaţă doar având această calitate, generozitatea. Apoi, după primele 10-15 pagini, am început să suspectez cartea de superficialitate şi credeam că recunosc în ea un "manual de agăţat", adresat sexului puternic (şi nu numai). Un manual cam misogin, aş putea adăuga.
M-am grăbit însă cu etichetarea. Într-adevăr, Omul generos are o trăsătură în comun cu self-help-urile: faptul că rămâi cu multe informaţii noi şi interesante la sfârşit. Şi, într-adevăr are şi ceva dintr-un "manual de agăţat" sau, mai degrabă, îţi dă un sfat care, după cum spune Tor, ar trebui să te ajute să obţii mai mult sex.
Şi totuşi...manual de agăţat sau self-help?
Nici una, nici alta. Omul generos e o carte de psihologie socială, o carte mult mai spectaculoasă chiar decât reţeta pentru a obţine sex pe gratis, oricând. Este o demonstraţie riguroasă, o argumentare a faptului că a fi generoşi e mult mai profitabil pe termen lung decât a fi egoişti şi a considera că trăim într-o lume în care fiecare se gândeşte doar la el.
E o glumă, nu?
Nu. Eu credeam în această teorie şi înainte să dau de Omul generos şi tot mi s-a părut o carte excepţională, însă tare mi-ar plăcea ca unul dintre cei cărora teza lui Tor Norrentranders li se pare o glumă să aibă curajul să o citească. Că să îl puteţi contrazice ar trebui să contraziceţi atât de multe teorii deja demonstrate, încât v-ar lua, probabil, toată viaţă.
Evoluţia speciilor, selecţia naturală şi sexuală, echilibrele Nash, dilema prizonierului sunt toate acolo. Toată vin în sprijinul ideii centrale a cărţii: că e profitabil, pe toate planurile, să fii generos.
De altfel, teoria selecţiei sexuale (versus selecţia naturală) reprezintă un capitol consistent din carte. Ne simţim sexy atunci când facem lucruri nemaipomenite iar satisfacerea egoului are un rol (subconştient) în naşterea altruismului pur, nedisimulat.
Şi totuşi, avem şi sex?
Interesant este că pe parcursul cărţii se merge către ideea că există o legătură psihologică, profundă, între a face pe plac unui alt om şi exercitarea propriei sexualitati, subliniindu-se însă că, după părerea autorului, nu suntem generoşi pentru a avea parte de sex, ci mai degrabă avem parte de sex datorită generozităţii noastre care, manifestată sub diverse forme ne face atrăgători pentru sexul opus.
Personal, aş fi zis că primul motiv (inconştient) pentru care facem lucruri bune nu este posibilitatea de a obţine sex, ci nevoia de a fi admiraţi. Care, sigur, ar putea scurta şi drumul de la bar la pat, însă asta e deja altă poveste.
Partea genială
Ca o ultimă observaţie, vreau să adaug că îl bănuiesc pe autorul danez de folosirea unui truc de marketing. Deşi aparent sexul este tema centrală a cărţii, eu cred că l-a folosit doar ca un pretext şi ca un cârlig pentru a îşi putea vinde celelalte idei, idei absolut remarcabile, de altfel. Nu e o noutate că mulţi autori adaugă sexul ca ingredient pentru a vinde, noutate ar fi să iei sexul ca element central al cărţii şi să îl împachetezi cu ceea ce voiai de fapt să vinzi: psihologie socială aplicată.
Scrisă de Andrei Roşca
Categorie: Psihologie/Sociologie | Autor: Tor Norretranders | Editura: PublicaCiteste cele 10 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Dincolo de subiectul cartii pe care n-am citit-o, cred ca oamenii generosi castiga in viata, dar nu exclusiv acestei insusiri.
Nasterea altruismului pur este de asemenea un briliant.
Cele descrise de autor si subliniate de tine in recenzie sunt experiente verificate in timp, avand tarie de adevar.
Fara indoiala exista si nevoia de a fi admirat.
Insa, generozitatea e mai mult decat atat. Generozitatea e un “dat” (o insusire dobandita in familie sau nascuta si dezvoltata intr-un mediu generos), fiindca o sa observi ca nu se “lipeste” de oricine.
Cred ca exista foarte multe cauze si determinari pentru comportamentul generos si ar fi prea putin sa aducem in discutie doar cateva dintre ele.
Eu as zice ca e senzatia de a da foarte mult si de a simti ca nu te costa nimic :)
Oricum, omul generos nu poate fi singur, in timp ce egoistul este mai mereu singur. -
cristi, nu cred ca este vorba de bani in principiul generozitatii, chiar dimpotriva :) nu cred ca poti avea o viata mai buna, poti fi mai atractiv pe termen lung daca esti generos cu bani.
pare interesanta cartea, imi plac si culorile copertii :) cred ca ar fi frumoasa si utila la mine in biblioteca :) -
Nu la bani m-am gandit si nici autorul nu cred ca s-a gandit la bani. Totusi, eu sunt convins ca si la bani se aplica si o sa iti povestesc o data o teorie de a mea, aplicata de zeci si sute de ori, care exact pe asta se bazeaza.
Insa lasand asta la o parte, probabil ca e corect ce zici in legatura cu Romania, lumea cam asa e. Insa hai sa ne mai punem o intrebare: astia bogatii si care nu dau buna ziua, sunt fericiti? Ca daca nu-s, chiar daca cei mai multi fac asa cum ai zis tu, s-ar putea sa greseasca. Iar cine se comporta exact pe dos, sa reuseasca ceva.
Si inca ceva: care e focusul principal al bookblog? Pe ce se bazeaza?
-
Cand am citit titlul, am crezut ca este vorba de o carte despre cum sa ai o viata fericita, despre gasirea echilibrului, zen, (blah, blah blah).
Cand am citit prologulam crezut ca este o carte din ciclul “how to get…..sex in cazul de fata” (??!!)
Cand am citit mai bine pe spatele cartii, am vazut ca de fapt, este o carte de sociobiologie :-). Imagine that, sociologie si biologie ?!
De fapt, este o carte despre despre selectia naturala si selectia sexuala, despre bani munciti si bani mosteniti, despre femei cu sani mari si barbati cu parul des, despre coada paunului si coada randunelului, despre alegerile femeilor la ovulatie si alegerile femeilor la menstruatie, despre unix si linux, despre atractia pentru stuardeze,despre ce se poate face cu 16 (saisprezece)centi pe zi, despre incrededere, atractie si sex, dar in alt mod. Sociobiologic:-)
Merita citita. Macar din curiozitate. Si da, titlul e pentu a vinde :-)
-
:-) si pe mine m-a pacalit cartea acum ceva vreme. Am citit-o contrariata si da, am ajuns si eu la concluzia ca oricum ar fi, e profitabil sa fii generos!
-
Pingback: Sunt atât de bun încât îmi permit să fiu handicapat at Adrian Ciubotaru
-
mi-am luat-o si eu anul trecut, atrasa fiind de titlu si cazand in aceeasi capcana cu self-help-ul. am citit cateva randuri si m-a surprins prin subiectul nastrusnic, dar am lasat-o pentru ca mi s-a parut un pic bla bla. am amanat-o, dar recenzia ta mi-a placut si m-a facut sa nu o fac uitata.
Elena spune:
25 June 2008 | 11:35 am
O recenzie reusita. Uneori unele carti bune sunt presarate cu ingrediente nu tocmai pe gustul meu, de aceea de multe ori selectez ce-mi place, gandidu-ma ca asa e in ziua de azi. Idea este interesanta si recunosc ca si eu m-am gandit de multe ori la ea. De abia astept sa o citesc.