bookblog.ro

Nu suport plictiseala!

Scris de • 12 July 2013 • in categoria

Titlu: Bărbaţii de pe canapeaua mea - Povesti adevarate despre sex, dragoste si psihoterapie
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 256
ISBN: 978-606-686-026-0
Cumpara cartea

Poate că individualismul este cea mai mare pacoste a secolului XXI, fapt care se reflectă implicit în sexualitatea contemporană. A doua este reprezentată de plictisul cronic şi ambele pot fi integrabile fenomenologiei maladiilor sexuale contemporane. Cu această impresie am rămas după lectura volumului de literatură motivațională Bărbații de pe canapeaua mea. Citesc rar acest tip de literatură care impietează beletristrica aș putea spune, dar cu toate acestea cred că e de datoria mea să fiu la curent cu noutățile.

Cumpără titlul în engleză

Brandy Engler este doctor în psihoterapie și şi-a deschis un cabinet de profil în New York. O oră de psihoterapie la ea costă 150 de dolari, pentru cei interesați. Mă rog, cred că este îndeobște cunoscut că în metropola americană să mergi la psiholog este la fel de uzual precum vizita la stomatolog. Din cartea pe care v-o prezint aflăm câteva lucruri interesante despre preocupările bărbaţilor contemporani în privinţa sexualităţii. Nu ni se lămuresc toate misterele, dar măcar asistăm la câteva picanterii şi gafe ale autoarei înseşi, cea care nu se sfieşte să-şi etaleze câteva aventuri sexuale personale. Mi se pare un exces şi o sfidare a obiectivităţii auctoriale, dar nu trebuie să luaţi de bun tot ce spun. Voaieuriştii vor aprecia tehnica egografică.

Mai mulţi bărbaţi bine situaţi financiar -de regulă intelectuali- se perindă pe canapeaua lui Brandy. De regulă ei se confruntă cu lipsa ataşamentului, cu incapacitatea de a iubi cu plictisul ori cu performanţa sexuală scăzută. Fără a teoretiza prea mult, ceea ce sedimentează ,nu-i aşa, utilitatea practică a cărţii, psihoterapeuta explică nişte cauze ale acestor comportamente şi oferă reţeta unor exerciţii utile pentru bărbaţii aflaţi în situaţie. Cu toate că la un moment dat un pacient sintetizează câteva din aşteptările enorme ale bărbaţilor faţă de femeie, vă sigur că bărbaţii sunt diferiţi şi nu la toţi se aplică. Iată ce proclamă câţiva inşi aflaţi în terapia în grup: ,,Vreau să mă consoleze, vreau să mă facă să mă simt bine în pielea mea’’, ,,Vreau să mă provoace, nu suport plictiseala’’, ,,Vreau totul de lo femeie, vreau să mă simt puternic’’, ,,Vreau afecţiune’’.
Interesant de reţinut pentru publicul larg mi se pare a fi adevărul psihologic că sexul este numai pojghiţa care acoperă problemele noastre nerezolvate adesea. Oamenii au tendinţa să topească în dorinţă sexuală alte dorinţe şi nevoi pe care nu le ştiu mărturisi. Şi iarăşi n-avem voie să uităm că deasupra sexualităţii se situează libidoul, o forţă care dirijează imaginaţia, creativitatea, artele şi temperamentele. În orice caz, autoarea devine simpatică atunci când se declară deconcertată de bărbaţii care se aşază agresiv, cu picioarele desfăcute pe canapeaua ei, la modul nu prea diferit faţă de frecventarea unui bordel remarcă ea. Sosesc ca să li satisfacă nişte nevoi, ba chiar să-şi defuleze furia.

Altminteri, veţi recunoaşte în stilul acestui volum ironiile mainstream gen Dr. Oz precum şi clişeele filmelor comerciale care se petrec pe fundalul unui New York competitiv. Autoarea are curajul de a recunoaşte că nu toate cazurIle sunt rezolvabile şi că nu toate abordările funcţionează, se înregistrează şi eşecuri. Dar este de observat o perspectivă nouă asupra chestiunii sexualităţii. Sau poate dintotdeauna bărbaţii au simţit nevoia să-şi descarce sufletul în faţa unei femei străine despre… femeile din viaţa lor cu precizarea că nu toţi fac aceste exerciţii, iar dac-o fac se întâmplă numai atunci când vor şi cât vor. Şi peste toate, o mega temă: bărbatul contemporan în calitatea sa de consumator se anunţă a deveni incapabil de ataşament pe termen lung în actuala societate, lucru valabil şi pentru femei. Educaţi să căutăm şi achizitionăm noutăţi, ajungem să confundăm oamenii cu bunurile, ceea ce anunţă un cataclism al sufletului.

  • Plusuri

    Este o carte vioaie, cumva optimistă.

  • Minusuri

    Devine puţin impudic atunci când autoarea se expune pe sine cu iubirile ei.

  • Recomandari

    O lectură uşoară, aflată în atenţia ambelor sexe.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Credeam că problema e doar la mine

Copyright ©2011 Bookblog.ro