bookblog.ro

Trucuri ale minţii

Scris de • 31 July 2010 • in categoria

Titlu: Trucuri ale minţii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2008
Traducere:
Numar pagini: 393
ISBN: 978-973-669-945-0

Trucuri
Dacă ar fi să mă iau după spusele lui Derren Brown, eu sunt genul de om care, în cadrul vreunei demonstraţii la o petrecere, şi-ar da seama de mecanismul trucurilor lui. Asta pentru că nu sunt nici fan magie şi nici sceptică, şi tocmai aceşti oameni, oarecum indiferenţi, sunt cel mai greu de păcălit.

Şi spun “păcălit” pentru că -surpriză- nu există “magie”. Există iluzionism, hipnoză, observaţie atentă, dexteritate la nivel înalt şi o fină cunoaştere a psihicului uman. De abia de aici până la a deveni unul dintre cei mai faimoşi oameni de divertisment din Marea Britanie nu mai este decât un singur pas. Iar drumul întreg este fascinant.

Dacă vă aşteptaţi la filmuleţele magicianului cu cagulă, care vă dezvăluie secretele colegilor lui, veţi fi dezamăgiţi. Brown explică în acel fel doar câteva trucuri (de exemplu dispariţia monedei), şi asta cu scopul declarat de a le oferi cititorilor săi o modalitate de a îşi impresiona prietenii. Însă ce explică el de fapt este procesul prin care funcţionează toate artificiile lui. Felul în care mintea umană poate fi influenţată, manipulată şi citită pentru a face spectacol.

Cum spuneam mai sus, nu sunt impresionată de dispariţii, cercuri, batiste fermecate şi porumbei albi. Ce mi-a atras însă atenţia au fost capitolele despre hipnoză şi comunicarea inconştientă. Pe lângă felul în care a evoluat hipnoza am mai aflat că aceasta nu este decât felul în care cel care o practică reuşeşte să îi sugereze subiectului anumite lucruri. Trebuie să abordezi un anumit limbaj şi ton al vocii, să te foloseşti de toate simţurile subiectului şi să respecţi o structură anume a “şedinţei”. Odată ce stăpâneşti această tehnică, poţi avea orice rezultat: transe uşoare, halucinaţii sau hipnoze.

Am fost surprinsă în primă fază să văd că tot în capitolul despre hipnoză este tratată şi programarea neurolingvistică. Apoi mi-am dat seama că, de fapt, atâta timp cât hipnoza este sugestie, NLP-ul se încadrează foarte bine acolo. Nu voi intra în discuţia preferată a cârcotaşilor, anume faptul că NLP-ul înseamnă manipulare ci voi spune doar că în Trucuri ale minţii sunt descrise câteva feluri foarte folositoare în care poţi folosi tehnicile lui Bandler şi Grinder.

În ceea ce priveşte comunicarea inconştientă, cred că v-aţi dat seama că mă refer la limbajul nonverbal. Iar exemplele, cu explicaţiile aferente, pe care la dă Brown sunt utile nu numai pe scenă dar mai ales în afara ei. Iar asta probabil din cauză că se referă mai mult la a repera minciunile sau... poveştile neadevărate.

V-aş putea spune multe despre cartea lui Derren Brown, având în vedere numărul mare de post-it-uri colorate care ies dintre paginile ei. Aş răpi însă tot farmecul, atât al cărţii cât şi al autorului- pentru că da, magicianul Marii Britanii chiar are darul povestirii.

 

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. Olly spune:

      De unde pot sa fac rost de carte?

      raspunde

    2. Adela Mariana spune:

      Buna,

      sunt multi oameni care traiesc o viata intreaga crezand in minuni sau miracole ca si cele descrise in biblie.

      raspunde

    3. Gicu spune:

      @Adela Mariana

      Ai omis sa spui ca sunt multi oameni carora li s-a intramplat de-a dreptul minuni mari, care au trait minuni si prin urmare e de la sine inteles ca le cred. Daca nu ai stiut asta, mai pune mana si citeste si vei gasi cu sutele de mii.

      raspunde

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro