bookblog.ro

Coșmar

Scris de • 12 August 2011 • in categoria

Titlu: Obscena pasăre a nopții
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 608
ISBN: 978-973-102-351-9

Obscena pasăre a nopții este un roman halucinant despre decrepitudine și monstruozitate. Humberto Peñaloza, povestitorul, construiește o lume fascinantă și îngrozitoare, coborînd în iadul temerilor și dorințelor interzise.

Se spune că evadăm din viața cotidiană citind un roman, că fugim de realitate în ficțiune sau într-o realitate alternativă (mai bună sau măcar diferită). Cea pe care o propune romanul lui jose Donoso, subiectivă, provizorie, este o redare grotescă a lumii. O populează monștri, babe lacome, vrăjitoare, un cap de mucava, o cățea galbenă, un mut care nu-i mut, o sfîntă care nu-i sfîntă și alte asemenea. Se adaugă și se împletesc pe mai multe voci obsesii, miracole, experiențe sexuale halucinante, operații de deformare a oamenilor obișnuiți, schimburi de identitate, povestea bieților monștri imbunche, disperare, teamă, groază. E un coșmar al minții, iar ca orice creație patologică, exercită o atracție stranie.

Dacă ar fi să căutăm un fir în poveștile spuse de Humberto Peñaloza, lucrurile ar arăta cam așa: Jeronimo Azcoitia, membru al unei vechi și impunătoare familii, își dorește cu disperare un copil. Dacă îl obține prin magia neagră a Petei, bătrîna care-o însoțește pe soția lui tot timpul, sau cu ajutorul lui Humberto, servitorul lui, rămîne un mister. Un copil se naște, Boy, cel mai urît copil din lume. Deși sfătuit să-l omoare ca să-i curme suferința, Jeronimo decide să-și închidă copilul într-un regat numai al lui, populat de monștri ca el. Normalitatea este diformitatea, handicapul, iar oroarea și anormalul sunt oamenii fără defecte fizice. Proiectul lui Jeronimo, condus inițial de Humberto, le scapă de sub control: lumea lui Boy va uzurpa normalitatea din afara ei. Monștrii și vrăjitoarele îl urmăresc pe Humberto, doctorul lui Boy l-a preschimbat într-un mut hidos. Nu mai e bun decît să păzească bătrînele din azilul familiei Azcoitia, iar acestea îl transformă și ele, ba într-o babă ca ele, ba într-un prunc miraculos. Nu mai există vîrstă, sex, dimensiunile obișnuite, identitate: bogata doamnă Ines dă luxul pe zdrențe, preotul fură obiecte de cult, Gina - Pantera de pe Broadway este curva tuturor, dar și inocenta orfană Iris. Toate se amestecă într-un vîrtej de oroare.

Nu știm dacă există vreo ceva adevărat în povestea care se desprinde din corul de voci. Poate-i un vis urît al mutului ce le slujește pe bătrîne, poate e cartea lui Humberto, care visează să fie un domn, așa cum tatăl lui i-a prezis că nu va fi niciodată, poate e plăsmuirea unei bătrîne sau un număr de magie neagră. Nu știm și nici nu e important să știm. Nu-i nimic de descifrat sau de înțeles în aceste povești sufocante. Fie te lași atras în vîrtejul lor, fie nu. Obscena pasăre a nopții nu e o parabolă a realității, nu e o analogie, ci o invenție a autorului ei. Fabulație sau coșmar, e o lume diferită. Cei care-i pășesc pragul ar trebui să lase orice urmă de coerență sau logică.

Vreau cartea Obscena pasare a noptii

 • Plusuri

  Proza năucitoare, bogată, luxuriantă.
  Personaje fabuloase: resturile societății, diformii, bătrînele, orfanele, care au puterea lor asupra oamenilor sănătoi, tineri, realizați.
  Atmosfera mistică, primitivă, saturată de ritualuri și simboluri.
  Pasaje de-o frumusețe care bîntuie, ciudată, neobișnuită.
  Spectacolul decrepitudinii și nebuniei este extraordinar de viu și de neliniștitor.

 • Recomandari

  Citiți acest roman dacă vreți să vedeți adevăratul sens al evadării din realitate.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. geo spune:

  vai… mihaela scrie… ca sa o parafrazez… o alta cronica naucitoare:)))

  raspunde

 2. cristian sirb spune:

  O fi avut și-un spasm…

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Durabila iubire Ian McEwan

Copyright ©2011 Bookblog.ro