bookblog.ro

Misterele Universului, dezvaluite

Scris de • 8 September 2014 • in categoria

Titlu: Cosmos
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 440
ISBN: 978-973-111-471-2
Cumpara cartea

„Am avut curaj să încercăm apele şi am descoperit că oceanul ne place, că rezonează cu natura noastră. Ceva din noi recunoaşte în Cosmos propriul cămin. Suntem făcuţi din cenuşa stelelor. Originea şi evoluţia noastră au fost legate de evenimentele cosmice îndepărtate. Explorarea Cosmosului este o călătorie a descoperirii de sine”.

Cumpără titlu în engleză

Nu sunt sigură ce aş putea spune despre această carte atât de complexă, fără a-i suprima din grandoare, şi fără a-i deforma ideile. Pasiunea şi munca pe care Carl Sagan a depus-o în realizarea acesteia, va lăsa amprente în conştiinţa fiecărui cititor, cu sau fără voia acestuia.

Cosmos este una dintre cele mai frumoase cărţi de ştiinţă. Împărţită pe 13 capitole semnificative şi succesive în evoluţia Universului, vom fi purtaţi într-o captivantă călătorie în timp şi spaţiu, de la origini până în viitor, de la date tehnice şi ştiinţifice până la superstiţii şi mituri antice. Aspectele ştiinţifice sunt însoţite de scheme, imagini şi grafice detaliate. Sagan foloseşte un limbaj simplu şi accesibil, făcând astfel ca până şi cele mai complexe subiecte, să devină uşor de înţeles.

carl-sagan-quote-who-are-we

Din anumite motive, am presupus că această carte se va referi doar la aspecte astronomice şi siderale. Total greşit. Cosmos este mai mult decât un ghid astral, este celebrarea vieţii, a curiozităţii, a relaţiei noastre cu tot ce ne înconjoară. Omenirea, formarea şi evoluţia acesteia ocupă un loc important în viaţa lui Sagan, acesta dedicându-şi întregul timp cercetării şi dezlegării misterelor. Este binecunoscut faptul că Pământul este o lume minusculă şi fragilă, iar scriitorul nu are nicio reţinere în a sublinia acest lucru. Ba mai mult chiar, ne face să ne punem întrebarea: care este rolul existenţei umane? Această incertitudine va plana asupra întregii opere şi va fi explorată în profunzime. Pentru Carl, umanitatea reprezintă principalul stimulent pentru cunoaştere şi dezvoltare. Şi nu sunt puţine exemplele furnizate. Pornind sfios cu scrierile civilizaţiilor din Antichitate, este creionată o diagramă a progresului pe care omenirea l-a făcut în înțelegerea sensului vieţii. Deprimant este faptul că ne dăm seama cât de puţin ştim de fapt, şi cât de mult mai avem de descoperit.

„Va veni o vreme în care cercetarea neobosită şi îndelungată va aduce la lumină lucruri care acum sunt ascunse. Viaţa unui singur om, chiar dacă va fi dedicată în întregime cerului, nu va fi îndeajuns pentru cercetarea unui subiect atât de vast… Multe sunt descoperirile păstrate pentru veacurile ce vor să vină, când amintirea noastră se va fi stins. Universul nostru ar fi un lucru foarte mărunt dacă nu ar oferi fiecărui veac câte ceva de cercetat… Natura nu îşi dezvăluie tainele o dată pentru totdeauna”. - Seneca

Pe parcursul întregii noastre istorii, a dăinuit frica sau speranţa existenţei vieţii dincolo de Pământ. Iar faptul că, până acum nu au fost încă semne evidente ale inteligenţei extratereste, ne face să ne întrebăm dacă nu cumva civilizaţiile asemănătoare cu a noastră se reped spre autodistrugere sau încă nu suntem capabili să ne găsim reciproc.

Capitolul 13: Cine vorbeşte în numele Pământului, conţine cele mai verosimile, dar în acelaşi timp sensibile pagini pe care le-am citit în ultima perioadă. Carl Sagan reuşeste să înfăţişeze cruntul adevăr, acela că suntem nerecunoscători planetei pe care locuim. Producem arme nucleare, neţinând cont de faptul că urmările unui război nuclear ar fi dezastruoase atât pentru noi, cât şi pentru Pământ. „Naţiunile, hipnotizate de neîncrederea mutuală şi aproape niciodată preocupate pentru specie sau pentru planetă, se pregătesc pentru moarte. Iar ceea ce facem este atât de oribil, încât tindem să nu ne gândim prea mult la acest lucru. Dar nu vom putea rezolva ceva ce nu luăm în considerare.”

La finalul acestei cărţi, realizăm fără tragere de inimă că nu suntem centrul şi scopul universului, ci mai curând că trăim într-o lume minusculă, pierdută în imensitate, plutind „într-un ocean cosmic presărat ici şi colo cu o sută de miliarde de galaxii şi un milliard de bilioane de stele ”, dar dornici de cunoaştere şi extindere.

  • Plusuri

    Obţinem o viziune detaliată asupra universului şi a rolului umanităţii în acestă vastă întindere; limbaj simplist, uşor de înţeles chiar şi pentru un începător în tainele ştiinţei; deorece este scrisă cu pasiune, ajunge să sensibilizeze.

  • Minusuri

    Nu pot găsi niciun punct slab pentru această carte.

  • Recomandari

    Cosmos ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru toţi locuitorii planetei. O recomand atât celor mari, cât şi celor mici.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Bookblog

Copyright ©2011 Bookblog.ro