Manualul unei fete emancipate
Scris de Moisei Corina • 22 October 2021 • in categoria
Autor: Kate Pankhurst
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2020
Traducere: Laura Frunză
Numar pagini: 32
ISBN: 978-606-073-037-8
De când am devenit mamă, am înțeles câtă responsabilitate cade pe umerii noștri în educația celor mici. Acest lucru se face simțit mai ales în cazul în care avem fete pe care trebuie să le educăm. Nu este nici o urmă de sexism în afirmația mea, deoarece realitățile istorice, traumele pe care le purtăm prin generații, ne-au făcut vulnerabile, predispuse să cedăm în fața presiunii externe. Totuși, în ultimele secole, femeile s-au „scuturat” de toate stereotipurile și au înțeles că rolul de femeie este mult mai vast și se întinde dincolo de limitele de a fi amfitrioana casei și mașina de făcut copii. Pornind din dorința de a educa femei libere în ceea ce privește greșelile trecutului, tot mai mulți autori decid să le reamintească despre exemplele minunate și demne de urmat. Cu atât mai mult este lăudabilă această inițiativă dacă vine prin intermediul literaturii destinate copiilor.
Mare mi-a fost bucuria să descopăr în colecția „Litera mică” a Editurii Litera volumul Femei extraordinare care au schimbat lumea, o carte cu ilustrații impresionante care însumează istoriile femeilor care au lăsat ceva în urmă. Înglobând în sine destinele lui Anne Frank, Gertrude Ederle sau Frida Kahlo, această mică enciclopedie este o retrospectivă inedită și utilă pentru cunoașterea feminismului asumat, echilibrat.
Să nu uităm că puterea exemplului funcționează perfect, iar într-o lume în profundă schimbare acest lucru este indispensabil. Kate Pankhurst reușește să creeze o axă cronologică, amplasând pe ea figurile marcante ale artei, științei și culturii mondiale. Mi-a plăcut maniera umoristică a acesteia, cu care reușește să capteze atenția, și faptul că și-a modelat speech-ul, astfel încât să fie pe înțelesul celor mici.
Femei extraordinare care au schimbat lumea este genul de lectură pe care eu aș introduce-o în curriculumul școlar al claselor primare, deoarece astfel de cărți au menirea să consolideze, să pună temeliile creșterii sănătoase a celor mici. Totodată, este și un instrument util pentru părinții care vor să schimbe ceva în gândirea celor mici sau, mai degrabă, să îi motiveze spre o mentalitate non-viciată. În egală măsură, această mică, dar concisă enciclopedie poate servi drept încă un prilej de a petrece timp de calitate cu copilul tău, deoarece îl vei învăța că lumea este un loc imens în care fiecare se poate regăsi.
Lecțiile de perseverență, curaj, inovație debordează din paginile acestei cărți, amintindu-le adulților și învățându-i pe cei mici să fie corecți, curajoși și neînfricați. De la Jane Austen care a revoluționat lumea literaturii mondiale, devenind prima femeie care a dat glas nonconformist eroinelor sale, trecând prin universul fascinant al Fridei Kahlo, cea care a schimbat percepția artei dându-i emoției o imagine palpabilă și până la sufrageta Emmelina Pankhurst, cea căreia îi datorăm dreptul la vot, această enciclopedie scoate în față puterea femeilor din toate timpurile.
Dacă ai un copil dornic de carte, citește-i acest volum. Fii sigură că roadele acestei acțiuni se vor simți în timp, când nu va pregeta să respecte munca și poziția socială a femeilor.
Lecturi frumoase!
Lasa un comentariu
Citeste si
Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6