Știința de a te minuna de ceea ce te-nconjoară
Scris de Liviu Szoke • 12 August 2024 • in categoria Știință
Autor: Dacher Keltner
Rating:
Editura: Publica
Anul aparitiei: 2023
Traducere: Constantin Vlad
Numar pagini: 376
ISBN: 978-606-722-583-9
Ce este uimirea? Un sentiment? O emoție? O senzație? O trăire? Toate astea și încă ceva în plus? Nimic din toate astea? Un răspuns parțial ar fi toate astea. Laconic cum e de multe ori Dicționarul Explicativ al Limbii Române spun că uimirea reprezintă o emoție profundă (și neașteptată). Noroc cu cartea de la editura Publica pentru o definiție mai complexă.
Dacher Keltner, reputat profesor de psihologie la University of California, încearcă să sistematizeze și să explice pe înțelesul tuturor, în urma zecilor de ani de studii și de experimente, ce înseamnă uimirea atât din punct de vedere științific, cât și spiritual, astfel încât să scăpăm de tabuuri și de păreri preconcepute.
Uimirea, sentiment pe care-l încercăm adeseori și de care nu este absolut nimeni străin. De pildă, cine nu a experimentat așa-zisa piele de găină în fața unei priveliști extraordinare, auzind o melodie care ne-a intrat de mult în suflet, a unei scene dintr-un film pe care o cunoaștem prea bine, dar pe care o urmărim înfiorați iar și iar, a unui pasaj dintr-o carte care te impresionează profund și așa mai departe?
Autorul subliniază încă de la început că nu avem în față o carte motivațională, gen să învățăm ce este și să transcendem astfel, dezvoltându-ne sinele interior și atingând nirvana prin intermediul uimirii. Nu, chiar nu e cazul.
Iată cum a ales el să ne spună povestea uimirii: Avem, așadar, patru povești despre uimire pe care să le analizăm împreună – cea științifică, cea personală, cea culturală și una despre creșterea pe care uimirea ne-o poate aduce când ne confruntăm cu greutăți, incertitudini, pierderi și necunoscutul. Am organizat această carte în consecință. Primele trei capitole parcurg povestea științifică a uimirii. […] În cea de-a doua secțiune a cărții, ne îndreptăm atenția asupra poveștilor personale despre uimire. […] Cea de-a treia secțiune trece la tratarea modului în care cultura arhivează uimirea sub diferite forme. Vom vorbi despre locul uimirii în muzică (Capitolul 7), în artele vizuale (Capitolul 8) și în religie și spiritualitate (Capitolul 9). […] Ultima secțiune a cărții revine la modul în care uimirea ne ajută să ne dezvoltăm când ne confruntăm cu pierderi și traume și, în general, când ne confruntăm cu necunoscutele și incertitudinile vieții. […]
Din punctul meu de vedere, punctele tari ale acestui volum doldora de informații, dar în care autorul te cucerește încă de la început cu dureroasa, dar deopotrivă înduioșătoarea poveste a morții fratelui său mai mic și modul în care această pierdere dureroasă, dar nu neașteptată, a declanșat misiunea lui de organizare, de sistematizare a unui sentiment nu chiar ușor de strunit cum este uimirea, au fost tocmai abordarea prietenoasă, dar extrem de riguroasă a aceste emoții. Și, parcurgând pas cu pas capitolele și respectând pașii pe care îi propune autorul, vom înțelege nu doar ce este uimirea, de ce apare ea, cum apare, când apare sau cum se manifestă, dar și cum o putem folosi pentru a ne dezvolta noi înșine.
Dacher Keltner este profesor de psihologie la University of California și director al Greater Good Science Center. Cercetările sale se concentrează asupra originilor biologice și evolutive ale compasiunii, uimirii, iubirii, frumuseții și modestiei, precum și asupra puterii, clasei sociale și inegalității. Dacher este autorul câtorva sute de articole științifice și al mai multor cărți, printre care Born to Be Good: The Science of a Meaningful Life, The Compassionate Instinct și The Power Paradox: How We Gain and Lose Influence. A scris pentru publicații populare precum New York Times, a câștigat numeroase premii pentru cercetare, predare și servicii și este membru al Academiei Americane de Arte și Științe. A acordat consultanță pentru Apple, Pinterest, Google și Sierra Club și a fost consultant științific pentru filmele Pixar Inside Out și Soul.