bookblog.ro

O viaţă în mătase

Scris de • 29 September 2011 • in categoria

Titlu: Regina mătăsurilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 489
ISBN: 978-973-724-297-6

În timp ce îl privea, în mintea lui Isabel reveni nechemată o amintire. O aminitire despre Alice Clever, luminată de o rază de soare care scotea la iveală praful dintr-o cameră a mătăsurilor ticsită cu strălucirea Orientului, când o învățase numele firelor de mătase din Persia şi Siria. [...] Nu putea folosi decât într-un singur fel banii câştigaţi de ea din afacerea lui Alice Clever. Banii trebuiau să se întoarcă în comerţul cu mătăsuri. La fel şi ea.

Mă bucur de fiecare dată când descopăr câte o carte pe care pot să o “citesc” cu fiecare fibră a corpului. Când simt frigul mușcător sau căldura razelor de soare, când pot să simt pe buze gustul mâncării, să văd culorile şi să simt fiecare sentiment de ură, dragoste, teamă, deznădejde, tristețe şi fericire pe care personajele le trăiesc. Când realitatea înconjurătoare devine transparentă şi nimic altceva nu mai există în jurul meu decât povestea.

Inima mea a bătut alături de cea a lui Isabel încă de la început când aceasta stătea îngenunchiată în biserică, o biată fată de doar 14 ani, rugându-se și plângând pentru că nu voia să se căsătorească cu cel pe care tatăl ei îl alesese pentru ea. Aproape că am simțit fiorul care a străbătut-o atunci când bărbatul din biserică i-a atins ușor spatele și nedumerirea naivă care a făcut-o să se întrebe ce voia acesta să spună când vorbea despre acceptarea datoriei și transformarea ei în oportunitate.

Regina mătăsurilor este povestea unei femei puternice care participă la crearea propriei vieţi. Nu doar acceptă ceea ce destinul are pregătit pentru ea ci contribuie la împlinirea lui în direcția dorită de ea. Având în vedere că acțiunea se petrece în secolul al cinsprezecelea, am fost surprinsă să descopăr că femeile puteau chiar şi pe vremea aceea să fie autoarele propriilor vieți, că aveau dreptul să facă o carieră dacă aveau suficientă ambiție şi curaj, să fie independente şi respectate, chiar dacă nu erau încurajate sau susţinute în vreun fel.

Deşi pe copertă se anuntă a fi un roman istoric, ceea ce este cu adevărat istorie în carte reprezintă doar un fundal foarte clar conturat, circumstanţe reale ale unei poveşti care se poate să fi fost sau nu reală. Cu toate că Isabel este un personaj fictiv, povestea ei a fost inspirată din viețile a trei mătăsare care au purtat acest nume şi care sunt menţionate în istoria producţiei de ţesături şi îmbrăcăminte a Angliei. Alice Clever, soacra lui Isabel, este de asemenea un personaj inspirat de o poveste reală, cea a unei mătăsare numite chiar Alice Clever şi care a fost mătăsara regilor casei de York şi a curtenilor lor, o femeie a cărei măiestrie a dat naștere unora dintre veșmintele ce pot fi admirate în evocările referitoare la garderoba regilor Angliei.

Aş putea încerca să vă povestesc despre ce este vorba în Regina mătăsurilor dar probabil că m-aş pierde în detaliile istoriei sângeroase care caracterizează Anglia secolului al cinsprezecelea. De asemenea aş risca să stric plăcerea cititorului de a descoperi singur ce se întâmplă, cui, cum şi de ce. Cine pe cine manipulează, cine pe cine iubeşte, viaţa cui se schimbă şi în ce fel, cine moare şi cine trăiește.

 • Plusuri

  intriga, personajele foarte clar conturate, suspansul

 • Recomandari

  celor care apreciază un roman bine scris, o poveste spusă cu măiestrie

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Andreea spune:

  Of, nu a avut si editor cartea asta? “Banii trebuiau să se întoarcă în comerţul cu mătăsuri.” Dar ce mai conteaza cum e scrisa si tradusa, amatoarele de chicklit istoric nu trebuiesc deranjate cu astfel de detalii.

  raspunde

  • andrea spune:

   Fac urmatoarea propunere: sa fim cu totii atat de deranjati de “astfel de detalii” incat sa lasam din mana orice carte la prima greseala descoperita si sa citim totul doar in original. Daca in felul acesta ne vom impiedica de barierele impuse de limba, ei bine, asta e! Ne lasam de citit pentru ca acest simt exagerat al corectitudinii ne impiedica sa savuram pur si simplu placerea lecturii. Lasand ironia la o parte, vreau sa subliniez doua aspecte: 1. Nu vad care e problema cu “Banii trebuiau să se întoarcă în comerţul cu mătăsuri.” Daca exista vreuna, va trebui sa-mi scuzi ignoranta si sa ma luminezi. 2. Acest roman nu se incadreaza in niciun caz in categoria chicklit. Daca recenzia il face sa para asa, atunci e doar vina mea, asa ca te rog nu te grabi sa aduci insulte gratuite romanului sau cititorilor sai, cel putin nu inainte de-a fi citit cartea.

   raspunde

 2. Dana spune:

  E faina cartea, intr-adevar chiar nu e vorba de chicklit.

  raspunde

 3. andreea spune:

  O carte interesanta mai ales din punct de vedere al negotului cu matase, o multime de lucruri noi pentru mine si inedite despre aceasta bransa.
  Plus ceva din istoria Angliei.
  Plus ceva romance
  Un pic dezamagita de sfirsit nu ca poveste, ci ca scriere, parca l-a grabit cineva sa o termine

  Chic lit? Nici vorba…..

  raspunde

 4. Ariana spune:

  Mie mi-a placut foarte mult cartea.La fel si mamei mele.Sa ne simtim stupide pentru asta?
  Poate imi sugereaza stimabila cititoare de recenzie ce fel de carti inteligente ar trebui sa citesc.

  Felicitari pentru recenzie Andrea!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Fata cu stea albastra

Copyright ©2011 Bookblog.ro