bookblog.ro

O viață de succes în tenis

Scris de • 6 September 2013 • in categoria

Titlu: În mintea unui campion
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 318
ISBN: 978-606-8360-45-4
Cumpara cartea

„În tenis ai mereu doi adversari pe teren - celălalt jucător și tu însuți.”

„Dacă vrei să fii mare, îndepărtează din drum propriile probleme și joacă cu mintea limpede - abia atunci devine o luptă pentru a-ți domina adversarul.”

Sunt doar două maxime pe care mi le-am subliniat parcurgând cartea deși erau mult mai multe. Nu am mai citit memoriile unui sportiv și mă așteptam să găsesc o carte mai rigidă, dar nu a fost așa, se pare că Pete Sampras este un tip destul de sensibil.

Cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile, un om care a muncit enorm pentru a fi pe prima poziţie timp de 286 de săptămâni consecutive şi al cărui talent a făcut posibilă atingerea recordului de paisprezece titluri de Mare Şlem, reușește să ni se destăinuie prin această carte dedicată soției sale și copiilor care, spune el, i-au adus o împlinire mai mare decât toată gloria din tenis.

Puștiul introvertit de origini grecești, care a știut de când s-a născut că este făcut pentru a juca tenis, a avut o ascensiune uluitoare, presărată cu multă muncă dar și cu pasiune. Provenind dintr-o familie simplă, Pete a cunoscut de la început ce efort enorm era pentru tatăl său să îi plătească orele de tenis și cu toate acestea nu a fost niciun moment în care să vrea să renunțe la visul său, deci susținerea din partea familiei nu a lipsit.

Cartea este de o sinceritate frapantă și uimește prin modestia personajului dar în același timp prin acea siguranță a învingătorului, care uneori îți provoacă furnicături pe piele. Spun că este de o sinceritate frapantă prin prisma faptului că a ales să vorbească despre momente mai tensionate din cariera sa precum despărțirea de antrenorul Pete Fischer, înfrângerile (și a recunoscut că adversarii săi au fost mai buni), precum și clipele de maximă sensibilitate când a izbucnit în lacrimi… de fericire sau de oboseală fizică sau psihică…

În cartea sa, Pete nu a uitat pe nimeni și nu a trecut cu vederea niciun moment important din viața sa. Se înțelege că le poartă un respect deosebit părinților săi dar și antrenorilor, combinație pe care o numește „mediul excelent pentru evoluție”.

Indian Wells, Wimbledon, Cupa Davis, Roland Garros, Australian Open, French Open și nu numai, pe toate le-a jucat. Adversari precum Agassi, Boris Becker, Sergi Bruguera, Michael Chang, Jim Courier, Stefan Edberg sunt menționați în capitolul final în care Pete spune câteva cuvinte despre fiecare, despre felul cum i-a perceput el și care este numit chiar astfel: „Adversari”. „În mintea unui campion” este o carte care te face să pătrunzi pentru scurt timp în lumea unui talent al tenisului și care îți permite să tragi cu ochiul la gândirea unui învingător.

  • Plusuri

    Detaliile din timpul meciurilor, sinceritatea.

  • Recomandari

    Pasionaților de tenis, fanilor lui Pete Sampras

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Rousseau Robert Wokler

Copyright ©2011 Bookblog.ro