bookblog.ro

Omul din spatele legendei

Scris de • 6 August 2015 • in categoria

Titlu: Noroi, transpirație și lacrimi – autobiografia lui Bear Grylls
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 416
ISBN: 978-606-758-187-4
Cumpara cartea

Am făcut cunoștință cu Bear Grylls acum câțiva ani buni, prin intermediul emisiunii sale Tehnici esențiale de supraviețuire. Să spun că eram fascinat de toate încercările prin care trecea doar pentru a ne demonstra nouă, privitorilor, ce trebuie făcut într-un caz extrem cum ar fi rătăcitul prin mlaștinile din sudul Statelor Unite sau pădurile tropicale de pe Amazon, ar fi o afirmație modestă. De multe ori nu-mi venea a crede că un om poate îndura atâtea și mă întrebam din ce „material” trebuia să fie călit pentru a suporta furia naturii în atât de multe situații limită.

Cumpăr titlul în engleză

noroi-tanspiratie-si-lacrimi1

Cartea începe cu o prefață, în care ne sunt transmise câteva dintre emoțiile asociate începerii filmării unui nou episod din emisiunea sa de supraviețuire și aproape toate lucrurile proaste ce se pot întâmpla. După aceea, urmează câteva capitole mai domoale, în care Grylls ne prezintă istoria familiei sale, de la străbunici, bunici și până la părinți. Sincer, primele 30-40 de pagini mi s-au părut destul de nelalocul lor și puțin plictisitoare, pentru că am simțit că distrag atenția de la ce era cu adevărat important, și anume povestea celui care avea să devină o adevărată legendă a culturii pop (e de ajuns o simplă căutare pe Google după „bear grylls memes” pentru a vă convinge de asta ;) ).

Restul autobiografiei nu dezamăgește și furnizează exact informațiile la care ne-am aștepta de la o astfel de carte: copilăria, pățaniile din acea perioadă, adolescența și primele semne ale exploziei hormonilor, nenumăratele încercări de a-și dovedi priceperea, momentele tensionate de dinaintea călătoriei care avea să-i schimbe viața și, la final, căsătoria cu fata visurilor sale și întemeierea unei familii frumoase. Recunosc că aveam alte așteptări de la Noroi, transpirație și lacrimi și aș fi preferat ca Bear Grylls să fi insistat mai mult pe nenumăratele „misiuni” prin care a trecut cât timp a filmat în cele mai ostile locuri de pe planetă. Se vorbește și despre acestea, nu mă înțelegeți greșit, dar abia spre sfârșitul cărții, în ultima parte. Câteva informații în exclusivitate din culise cu siguranță nu ar fi stricat.

Dar astea sunt doar câteva nemulțumiri minore pentru că, în rest, nu prea am ce să-i reproșez cărții. Am fost surprins de cât de bine stăpânește Grylls arta scrisului și că textul nu a lăsat niciodată impresia că ar fi repetitiv sau sărăcăcios. M-a surprins cât de bine a știut să dozeze tensiunea și atmosfera apăsătoare în acele capitole în care a rememorat tot ce s-a întâmplat pe Everest, dar nu numai. Stilul de scriere a fost pe gustul meu: alert și cursiv, deosebit de ușor de citit și de urmărit, iar din această cauză am întors pagină după pagină fără să-mi dau seama. Fragmentarea textului în capitole scurte, de maxim 6 pagini, a fost de asemenea un punct forte. La o scurtă căutare pe net am descoperit că Bear Grylls este autorul a două cărți de ficțiune: Gold of the Gods și Ghost Flight pe care, după ce i-am citit autobiografia, sunt nerăbdător să le răsfoiesc. Tipul chiar are talent și sunt curios cum se descurcă atunci când este pus față în față cu greutățile modelării unei cărți, cu tot ce presupune aceasta, de la zero. Sper ca în viitorul apropiat să ne putem bucura măcar de unul dintre cele două volume de mai sus și în română.

resized_noroi-tanspiratie-si-lacrimi2
Noroi, transpirație și lacrimi este o carte pe care nu trebuie să o ratați, fie că sunteți familiari cu „aventurile” lui Bear Grylls și vreți să aflați mai multe despre trecutul lui, fie că vă doriți o lectură alertă, pe care să o citiți în câteva zile și care să vă trezească dorința de a urmări fiecare episod din Tehnici esențiale de supraviețuire din confortul propriei case, departe de toate acele greutăți și situații aparent fără de scăpare. Dacă ar fi să descriu cartea foarte pe scurt, aș spune că e entertaining pur, de care fiecare cititor se poate bucura.

  • Plusuri

    Naturalețea stilului, rapiditatea cu care se succed capitolele și cele câteva pagini cu poze care transformă cititul autobiografiei lui Bear Grylls într-o experiență foarte personală.

  • Minusuri

    Începutul cărții a fost destul de plictisitor; aș fi preferat să se insiste mai mult pe experiențele lui Grylls din timpul filmării emisiunilor de supraviețuire pentru care a devenit faimos.

  • Recomandari

    Fanilor lui Bear Grylls, dar și celor curioși să-i descopere povestea și fanilor non-ficțiunii.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ionela spune:

    Multumesc de recomandare! Nu stiam ca a publicat si o carte..

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

  • Când te lovesc

Copyright ©2011 Bookblog.ro