bookblog.ro

Micul Prieten al Întregii Lumi şi perla coroanei britanice

Scris de • 22 January 2013 • in categoria

Titlu: Kim
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-973-724-457-4
Cumpara cartea

Dacă ar fi predată sub forma unor poveşti, istoria n-ar fi niciodată uitată, ne spune Rudyard Kipling. Imperiul Britanic a ocupat un loc important în paginile de istorie, iar Rudyard Kipling, cunoscut prin personajele sale ca Mowgli, Bagheera sau Baloo, ne oferă o perspectivă asupra Indiei, acea ,,perlă a coroanei britanice”, de la începutul secolului al XX-lea prin romanul considerat de critici capodopera sa literară, Kim

Cumpără titlul în engleză

Fără a intra în detalii, înainte de Salman Rusdhie, de Edward Said şi de cartea sa Orientalism, de cărţile de istorie ce ne vorbesc despre Marele Imperiu Britanic, de Mircea Eliade şi de Maytrei, i-am avut pe E.M. Foster, cu A passasge to India, şi pe Rudyard Kipling, cu Kim. Romanul este scris în 1901, specific epocii victoriene, când tema orfanului se regăsea în mai multe creaţii, iar India devenise deja una dintre principalele colonii britanice, la care altă ţări ale acelui timp râvneau. Kipling, născut în Bombay, educat în Anglia, călătorind pe parcursul întregii sale vieţi, scrie povestea lui Kim, un orfan irlandez, crescut pe străzile Indiei, denumit de toţi ,,Prietenul întregii lumi.”

Cine sau ce este Kim? Perspicace, pus pe şotii, dar ştiind când să asculte şi când să vorbească, Kim este prins între două lumi: cea în care este un sahib, un alb, un englez prin naştere, educat să fie spion, şi cel de chela, de discipol, cel care porneşte cu Teshoo lama din Tibet în căutarea unui Râu sfânt, ce poate şterge toate păcatele avute, urmând Calea şi Roata Vieţii. În deghizările sale şi în devotamentul faţă de lama, Kim nu pare a ţine cont de culoare, vârstă sau religie. Cu aceeaşi uşurinţă cu care se strecoară de la şcoală, Kim este prins în Marele Joc, în conflictul dintre Marea Britanie şi Imperiul Rus pentru supremaţie în Asia Centrală. Acţiunea propriu-zisă a romanului, spusă într-un stil ce uneori poate îngreuna lectura, este întretăiată de pasaje de monolog interior:

Mă plimb dintr-un loc în altul de parc-aş fi o minge. Asta e kismet-ul meu. Niciun om nu poate să scape de kismet-ul care i-a fost hărăzit. Dar de acum încolo o să mă rog la Bibi Miriam şi o să fiu sahib.” Îşi privi bocancii cu mâhnire. ,,Ba nu. Sunt Kim. Asta-i lumea cea mare, iar eu sunt Kim şi atât. Cine e Kim?” Se gândi la identitatea lui, lucru pe care nu-l mai făcuse, până începu să-i vâjâie capul. Era doar un ins neînsemnat în tot acest iureş zgomotos al Indiei, care îl purta spre sud, spre o soartă pe care nu o cunoştea. (139)

Kim nu aparţine nici unei civilizaţii, gândurile sale fiind atât în hindusană, cât şi în engleză, dar totodată el e simbolul Indiei coloniale în acest roman picaresc. În aventurile sale, prin personajele cu care interacţionează, cititorului i se oferă o imagine a Indiei coloniale, cu tradiţiile, legendele şi oamenii săi, de la cei din nivelul social cel mai de jos, la preoţi, comercianţi, tămăduitori. Trenul, invenţia adusă de britanici, ocupă un loc principal în această descriere, cuprinzând în vagoanele sale amalgamul de culori al Indiei:

,,Îşi desfăşurară cu toţii legăturile şi îşi încropiră micul dejun. Apoi cămătarul, cultivatorul şi soldatul îşi pregătiră lulelele şi umplură compartimentul cu un fum sufocant şi înţepător, scuipând şi tuşind şi simţindu-se bine. Sikhul şi nevasta cultivatorului mestecau pan. Lama priza tutun şi îşi făcea mătaniile, în timp ce Kim, cu picioarele încrucişate, zâmbea, mulţumit că are burta plină.” (43)

Romanul lui Rudyard Kipling este o carte clasică, un bildungsroman, uşor de parcurs, despre prietenie, căutarea identităţii şi despre o naţiune. Cu toate acestea, cititorul nu trebuie să uite perioada în care a fost scris, stilul, descrierile, limbajul tărăgănând sau nepunând în evidenţă anumite părţi ale sale. Kim ne arată o lume apusă, prinsă între două civilizaţii, o lume a căror rădăcini s-au răsfânt şi în India ce o cunoaştem astăzi.

 • Plusuri

  Tema romanului, personajul Kim, prietenia dintre el şi lama;

 • Minusuri

  Stilul

 • Recomandari

  Iubitorilor de romane clasice, victoriene, celor ce sunt interesaţi de India, de teme precum căutarea unei identităţi, personale şi naţionale.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 17 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Renata spune:

  Imi place, trebuie sa o citesc, India si epoca victoriana suna foarte interesant.

  raspunde

 2. alex spune:

  “MINUSURI – stilul” ?

  Asta chiar ca e buna!
  Atunci, ce poti sa scrii despre Ulise?
  “MINUSURI – stilurile” ?

  raspunde

  • Raisa spune:

   Nu, eu consider ca ,stilurile din Ulise constituie un ,,plus” al romanului:

   http://www.bookblog.ro/recenzie/pornind-spre-ithaca/

   Atunci cand citesc o carte, sunt foarte atenta la acest ,,stil” si cred ca nu e suficienta actiunea propriu-zisa a unei carti, acel ce se spune, ci si felul in care e zis. Ma refer la limbaj, la sintaxa, la semantica, la vocea autorului. In Kim, asa cum am spus in recenzie, se descriu obiceiurile si credintele Indiei, dar pentru un cititor din zilele de astazi, stilul din acest roman poate ingreuna lectura, facandu-l sa piarda din vedere ideea romanului si sa nu-i acorde atentia cuvenita.

   Personal, imi plac cartile cu-n ,,stil” experimental, care imbina, se joaca, diferite de cele clasice. E imposibil sa-l comparam pe Rudyard Kipling cu acesti scriitori. James Joyce e unul dintre scriitorii mei preferati, alaturi de William Faulkner – si in proza acestuia gasesti o multitudine de stiluri, de perspective, de voci.

   raspunde

 3. ady spune:

  cred ca ar trebui s-o recitesc. am citit-o acum foarte multa vreme, la inceputul adolescentei si imi amintesc ca nu mi-a spus absolut nimic. am citit ulterior ca ar fi capodopera lui kipling si n-am inteles de ce.
  in ceea ce priveste stitlul, poate e de vina traducerea. mie imi place stitului lui kipling.

  raspunde

 4. Asta chiar ca e buna!
  Atunci, ce poti sa scrii despre Ulise?

  raspunde

 5. Your articles and comments are really nice. Wee wish you luck. good day.

  raspunde

 6. I really like the statuses and articles you share and yyour blogs.

  raspunde

 7. I like yyour articles very much and please continue to share articles like this.

  raspunde

 8. I really like the statuses and articles you share andd your blogs.

  raspunde

 9. I really like tthe statuses and articles you share and your blogs.

  raspunde

 10. Aşk Muskası spune:

  Thank you very nice article. Nice explanation. Thanks for sharing.
  #AşkMuskası

  raspunde

 11. The posts you shared are very successful. congratulations.

  raspunde

 12. your comments and articles are really good

  raspunde

 13. Pit spune:

  Nice site!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro