bookblog.ro

Mereu un erou necesar!

Scris de • 15 April 2024 • in categoria

Titlu: Mai bine mort
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 9786064015457

Primești cartea, te uiți la copertă și înțelegi că ai ales-o cu ochii închiși. Or, după ce am văzut două filme cu personajul principal din această carte, Da, surpriză mare, am rămas perplexă pentru câteva secunde până am început lectura. După ce am răsfoit Internetul în căutarea curiozităților despre autori sau cărțile din serie, am dat peste un articol unde se spune că un roman cu Jack Reacher este vândut undeva în lume la fiecare nouă secunde. Ce moștenire pentru Lee Child, una pe care o împărtășește acum co-autorului și fratele său, Andrew Child, care a publicat anterior ca Andrew Grant.

Mai bine mort îl găsește pe Reacher, un fost ofițer de poliție militară și un tip dur, care continuă să rătăcească prin lume pe jos, mereu gata pentru o oportunitate de a îndrepta greșelile și de a ajuta pe cineva care are nevoie. În acest caz, persoana în nevoie ajunge să fie o femeie destul de capabilă să ducă propriile bătălii. În timp ce rătăcește spre Vest prin deșert, Reacher dă peste un Jeep care s-a izbit de singurul copac care se vede. Prăbușită peste volan este Michaela Fenton, care, în mod surprinzător, are multe în comun cu protagonistul nostru. Ea este un veteran al armatei care lucrează în prezent cu FBI.

Scena de deschidere prezintă un pic viclean o direcție greșită. Vedem un bărbat care seamănă foarte mult cu Reacher care așteaptă să sosească cineva la 23:00 în mijlocul șirurilor de garaje închise. O mașină oprește, dar persoana pe care bărbatul speră să o întâlnească nu este acolo. În schimb, patru bărbați ies din vehicul cu intenții evidente de a-l lua cu forța. Urmează o luptă din cae bărbatul iese învingător, dar apoi un al cincilea individ, o femeie, intră în imagine și îl doboară cu o împușcătură în piept.

Fanii vor suspina după aer, presupunând că tocmai și-au văzut eroul dându-și ultima suflare chiar în primul capitol. Cadavrul îi este adus lui Dr. Houllier și este identificat ca Jack Reacher. Cine îl voia mort? bărbat pe nume Waad Dendoncker, care are toate elementele unui răufăcător Bond clasic.

Însă… Eroul nostru este foarte bine. Odată ce Reacher se întâlnește cu Michaela și află de problemele fratelui ei cu Dendoncker și slujitorii lui angajați, este mai mult decât dispus să o ajute să-i doboare.

Perechea se aliază cu Dr. Houllier care a fost forțat să-și pună abilitățile de funerar să lucreze pentru Dendoncker ori de câte ori golanii lui îi livrează un cadavru. Dendoncker insistă întotdeauna să viziteze și să observe cadavrul înainte ca medicul să-și facă treaba. De aceea, scena de deschidere a cărții este un șiretlic atât de grozav, așa cum a fost inventat de Houllier, Reacher și Michaela. Reacher a fost complet echipat cu suficiente pungi de sânge pe sub cămașa lui supradimensionată pentru a da impresia că a fost scos din scenă de lovitura precisă a lui Michaela.

Mai bine mort își primește titlul de la Michaela, care se referă la ea însăși drept „mai bine moartă” și este un roman plin de acțiuni uluitoare și lupte care îi vor încânta pe fanii lui Reacher. La asta se așteaptă orice cititor al cărții lui Lee Child, chiar dacă Reacher a devenit mult mai înțelept după toți acești ani. Succesiunea naturală de la Lee la Andrew ne garantează că Reacher își va continua misiunea personală pentru mulți ani de acum înainte. O carte de suspans, care îți solicită atenția la orice detaliu apărut în timpul lecturii, pentru că noi știm, dacă cineva a menționat un creion, va curge sânge neapărat… Și da, relaxarea va urma abia după ce veți închide cartea.

Text scris de Stella Popa.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  • Prietena diavolului Peter Robinson

  Copyright ©2011 Bookblog.ro