Trebuie să pui piciorul pe câmpul de onoare…
Scris de Raluca Elgyar • 5 February 2020 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Elizabeth Gilbert
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2019
Traducere: Anca Bărbulescu
Numar pagini: 403
ISBN: 978-973-50-6442-6
Există scriitori care sunt condamnați să nu depășească niciodată succesul unei singure cărți. Tot ceea ce scriu după aceea se izbește de zidul propriei celebrități și rareori este luat în serios. Daphne du Maurier și-a exprimat în repetate rânduri exasperarea față de succesul romanului său Rebecca și a încercat în zadar să producă alte cărți care să depășească percepția publică care a etichetat-o drept autoarea Rebecăi exclusiv. Și poate JK Rowling a avut motive similare atunci când s-a rebranduit drept Robert Galbraith. Există, însă, și excepții fericite. Elizabeth Gilbert este una dintre ele.
După bestseller-ul Mânâncă, Roagă-te, Iubește (știu, deja o aveți în fața ochilor pe Julia Roberts…), Orașul Fetelor este o carte care stă pe propriile picioare – ca să ne exprimăm plastic. Este romanul pe care critica americană l-a numit „a multilayered celebration of womanhood” și unul dintre cele mai bune scrieri de ficțiune ale ultimilor ani.
Vivian Moris, personajul central al cărții, este o tânără de 19 ani, dintr-o familie bogată americană a anilor ’40. Dezamăgiți de performanțele ei școlare, părinții o trimit la New York să locuiască o vreme la mătușa Peg, care deține Lily Playhouse – un teatru de variete. Dar, departe de a fi o pedeapsă, perioada de timp petrecută de Vivian la New York, este, mai degrabă, un vis al tuturor tinerelor dornice să părăsească confortul și restricțiile casei părintești și să trăiască...viața. Animatoarele din teatrul mătușii Peg, actorii, barurile și cluburile newyorkeze, strălucirea amețitoare a orașului și libertatea absolută crează background-ul pe fundalul căruia Elizabeth Gilbert explorează teme precum sexualitatea, promiscuitatea, iubirea, căsătoria, prietenia și aventura. Vivian trăiește viața la maxim, fără precauții și fără regrete. Dar, asta nu poate dura la nesfârșit.
În cele din urmă, eroina comite genul acela de greșeală care declanșează adevărata călătorie de descoperire a vieții și a sinelui. Scandalul declanșat de publicarea în presă a unor fotografii compromițătoare și toate consecințele unei astfel de situații constituie punctul de fractură al poveștii, dar și marea oportunitate – aceea a descoperirii Adevărului personal – cine suntem, ce ne dorim de la viața și cum putem obține fericirea, dragostea, împlinirea. Iar Vivian își parcurge povestea cu grație, inteligență și o mare capacitate de înțelegere.
Olive, prietena și partenera de viață a mătușii Peg, sintetizează esența maturității într-o discuție cu Vivian, spunând: „Dar, ca să devii adult, trebuie să pui piciorul pe câmpul de onoare. De atunci înainte, ți se cere totul. Trebuie să fii vigilent când îți alegi principiile. Ți se vor cere sacrificii. Vei fi judecată. Dacă faci greșeli, va trebui să plătești pentru ele. Vor fi situații în care va fi nevoie să-ți ignori impulsurile și să te ridici la un nivel mai înalt decât altcineva – un om fără onoare. Astfel de situații dor, dar de-asta este onoarea un câmp al durerii. Bineînțeles, nimeni nu e obligat să intre pe câmpul de onoare... Dacă ți se pare prea greu, poți oricând să pleci și să rămâi copil. Dar, dacă vrei să fii om de caracter, mă tem că e singura cale. Numai că poate fi dureroasă”.
Vă las în compania unui roman-bijuterie care vorbește despre imperfecțiunea și căldura umană, despre greșeli și reparații, despre iubirea adevărată și pasiunea mistuitoare, și, mai ales, despre toate femeile frumoase din… noi.
-
Plusuri
Forța captivantă a stilului narativ, care reușește să capteze parfumul New York-ului anilor ’40 și a vieții boeme, prin excelență.
Personajele puternic conturate care evoluează aproape cinematografic pe fundalul unei epoci fascinante. -
Recomandari
O carte profundă și frumoasă care va fermeca cititorii.