Iubirea iubirii & a poeziei
Scris de bookblog.ro • 26 October 2023 • in categoria Lit. contemporana
Autor: François-Henri Désérable
Rating:
Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2022
Traducere: Mădălina Ghiu
Numar pagini: 240
ISBN: 978-606-097-091-0
Stăpânul și cuceritorul meu, un roman fabulos, spune în primul rând povestea unei iubiri. Dacă îmi aduc bine aminte, François-Henri Désérable chiar s-a inspirat dintr-o iubire pe care a trăit-o el însuși. În aceeași măsură, romanul capătă conotațiile unui thriller romantic, dacă pot spune așa: naratorul romanului este cel care povestește despre relația adulteră dintre Vasco, curatorul Bibliotecii Naționale a Franței, și Tina, o actriță îndrăgostită de poezia lui Verlaine și Rimbaud – două figuri marcante ale curentului simbolist francez, a căror poveste, în acele vremuri, a stârnit numeroase controverse și dispute.
Tina are doi copii și, mai mult decât atât, se află în pragul căsătoriei, însă este o femeie pasională, nonconformistă, care se găsește prinsă între ciocan și nicovală: nevoia de a-și urma sentimentele puternice, spiritul liber, și, pe de altă parte, necesitatea de a-și asigura un viitor sigur, solid, însă definit de o rutină căreia nu i s-ar putea vreodată conforma.
Acesta reprezintă punctul de plecare al unui roman fabulos și savuros, efervescent și complex, profund, în care poezia se împletește cu biografia. Căci nu poți să nu resimți dragostea fascinantă a lui François-Henri Désérable pentru poezie. Jurnalul lui Vasco, care devine o dovadă a relației sale cu Tina, este plin de poezii, fiecare dintre ele relevând întâmplări halucinante, dar atât de intense, din aventura sa cu Tina.
Încetul cu încetul, fiecare poezie scoate la iveală profilul psihologic al lui Vasco, ajungându-se la concluzii dintre cele mai bizare. Inserțiile lirice, trimiterile la mari autori (Proust, Voltair, Rimbaud, Verlaine, Apollinaire), fac „o casă” comună cu proza fascinantă a naratorului din sala de judecată. Pe de altă parte, este ceva ciudat la acest subiect care încearcă să decodifice jurnalul lui Vasco: el însuși ajunge să ia parte la povestea de dragoste plină de hazard, venind cu propriile presupuneri atunci când pare că există o lacună care nu se potrivește în puzzle-ul general.
Stăpânul și cuceritorul meu este o carte profundă, lirică, care ridică o întrebare importantă: care este, de fapt, puterea iubirii asupra unei persoane? Și cât de mult te-ar putea distruge aceasta? Cât de mult te-ar putea vindeca? Este Tina gata să-și pună în joc propria viață și propria siguranță, urmând impulsul copleșitor, dar efemer, al pasiunii? Ce înseamnă să iubești cu atâta putere, chiar dacă este vorba de o iubire clandestină, trecătoare?
O carte deosebit de bine scrisă, care a reușit să mă surprindă plăcut și pe care n-am mai putut să o las din mână. Dorința de a afla cât mai multe s-a armonizat perfect cu stilul autorului – atât de bine gândit, savuros, atât de profund și, pe alocuri, emoționant, amuzant. De la prima pagină, până la ultima, am oscilat între planurile narative, am pătruns în mintea personajelor, am fost purtat prin locuri splendide și, chiar dacă pe alocuri au existat și grade de inadecvare logică (situații diferite prezentate în același paragraf și personaje diferite care intră în lumina autorului), tot mi-a plăcut la nebunie.
Se simte, de altfel, iubirea autorului pentru cuvinte, cunoașterea faptului că acestea au o putere incredibilă. Deși s-ar putea crede că este vorba despre o poveste tipică, faptul că este spusă într-un mod atât de original, atât de puternic, schimbă totul. Un scriitor intelectual care se adresează cititorului ce, pe parcursul lecturii, sigur va fi surprins. Nu este o lectură grea, ci una care chiar te prinde și pe care nu o mai poți lăsa.
Nu ai cum să nu te bucuri de frumusețea scriiturii și de stilul special al autorului, de combinația dintre proză și poezie, de intensitatea emoțională a personajelor și de complexitatea acestora. Toate acestea sunt țesute pe fundalul unei teme extrem de bine puse la punct și elaborate. Chiar mi-a plăcut mult romanul lui François-Henri Désérable, atât de mult încât vreau neapărat să citesc și celălalt roman al său tradus la noi.
Text scris de Andrei Cioată.
-
Plusuri
O poveste de dragoste care te emoționează și te mișcă, cu tentă thriller, care te prinde de la bun început. Personaje complexe, create din lumini și umbre, care, uneori, nu sunt chiar ceea ce par.
-
Minusuri
Faptul că pe alocuri sunt inserate și poezii ar putea să nu fie chiar pe placul oricui.
-
Recomandari
Un roman pe care îl recomand în special celor care citesc (și) poezie, dar și celor care vor să fie vrăjiți de o superbă și interesantă poveste de dragoste – aparent, inspirată chiar din realitatea autorului.