bookblog.ro

Războiul interior si pierderea identităţii

Scris de • 22 June 2011 • in categoria

Titlu: Femeia din amiază
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978-973-689-394-0

Un roman impresionant, dureros şi profund care prezintă într-o manieră sensibilă, simplă cu o nemărginită gingăşie, rănile adânci săpate de realităţile războiului asupra poporului german.

Julia Franck a creat în cartea sa Femeia din amiază atmosfera războiului ca luptă interioară, fără a pune accent pe violenţa fizică şi duritatea acestuia. Sentimentul cel mai puternic pe care îl trăieşti citind acest roman este acela al înfângerii sufleteşti, a traumelor adânci, provocate de un război manifestat cu precădere în interior.

Surorile Helene si Martha sunt nevoite să cunoască realităţile războiului în conditiile în care tatăl lor alege să plece pe front. Fetele, crescute de o mamă mai mult absentă şi instabilă psihic, dar iubită până la moarte de un soţ devotat, vor avea de îndurat deseori cuvintele dureroase ale acesteia. Atunci când Helene primeşte ca sarcină să înveţe tainele tipografiei în mica afacere a familiei, entuziasmul ei este cea mai nepotrivită atitudine care a trebuit imediat remediată:

Ceea ce-ţi lipseşte ţie, a rostit apoi mama pe un ton sever, este o anumită măsură a lucrurilor. Glasul ei era sfâşietor, fiecare cuvânt era fin ca o suflare. Încă nu le ştii ordinea. De aceea îţi vine atât de greu să recunoşti ordinea noastră, a tuturor. Un lucru important, pe care o să-l poţi învăţa de la zeţarul nostru, este supunerea, copile. Smerenia!

După pierderea tatălui întors acasă rănit pe front, fetele, devenite amandouă asistente medicale, hotărăsc să părăsească micul târg în care locuiau şi să se mute la Berlin. Acolo vieţile lor se separă iar Helene va cunoaşte iubirea, durerea şi în cele din urmă umilinţa unei căsătorii nefericite şi dificultatea de a creşte singură un copil.

Asistăm la conturarea cu o dureroasă precizie a condiţiei femeii pe timp de război, a denaturării umane, a dezbinării familiei, şi a efectelor antisemitismului. Helene îşi imparte viaţa între nevoile copilului şi cele ale răniţilor muribunzi pe patul de spital. Meseria ei de asistentă medicală îi consumă în totalitate energia, ea trăind practic pentru alinarea pe care o aduce acolo unde nu mai există speranţă.

Decizia pe care Helene o ia, de a-şi abandona băiatul în timpul refugiului la momentul scindării Berlinului, este o decizie a disperării, a pierderii identităţii, a conştiinţei materne jertite în favoarea victimelor de război.

Ea nu mai avea nimic pentru el, cuvintele i se terminaseră de mult, ea nu mai avea nici pâine, nici timp, nu mai avea nimic de oferit copilului.

Lectura acestui roman, deşi captivantă, a fost pentru mine, în aceeaşi masură, extrem de tristă. M-a impresionat enorm durerea interioară şi modul în care războiul poate strivi atât de uşor destinele şi sufletele unor oameni.

Cat costa cartea Femeia din amiaza?

  • Plusuri

    Lectura uşoară, captivantă şi impresionantă. Un roman profund, sensibil prin care Julia Franck creează personaje complexe, cu o viaţă interioară puternic influenţată de realităţile războiului.

  • Recomandari

    Recomand Femeia din amiază oricui doreşte să cunoască o abordare umanistă a efectelor războiului asupra oamenilor de rand, dincolo de considerentele politice.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro