În căutarea culorilor pierdute
Scris de Alice Teodorescu • 5 February 2014 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Haruki Murakami
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Florin Oprina
Numar pagini: 262
ISBN: 978-973-46-4053-9
O nouă privire în universul straniu marca Haruki Murakami, de această dată alături de un anti-erou chinuit de traume adolescentine și posibilitatea ratării unei iubiri profunde.
Dintr-odată a fost cuprins de sentimentul straniu că două timpuri diferite se amestecaseră. - așa cum se amestecă timpul prezent și flashback-urile din capul lui Tsukuru Tazaki cel fără de culoare. Bine am revenit în lumea lui Haruki Murakami(click pe link pentru o incursiune în site-ul oficial al autorului), o lume atât de aparent banală, încât fantasticul și supranaturalul trebuie să intervină în modul cel mai firesc. Dar dacă în scrierile sale recente sumbrul și macabrul îmbracă forme concrete, Murakami a reușit să mă surprindă de această dată printr-un univers marcat mult mai puternic de realism și psihologic. Lumea lui Tsukuru Tazaki este o lume în care granița către magic și terifiant, rămâne vag suspendată în vis, superstiție ori memorie înșelătoare.
Avem în prim-plan un om care se crede lipsit de culoare, așadar lipsit de personalitate, asemeni unui receptacul gol, ce își duce existența în liniște și, am putea spune, mediocritate. Cu toate acestea, nu la fel stăteau lucrurile în trecutul său adolescentin, nici când își amintește de grupul său perfect armonizat de prieteni colorați (Dalba, Neagra, Roșu, Albastru și el), nici când își amintește de Haida, un alt prieten „gri” ce îi marchează anii de studenție. Ambele timpuri însă sunt pline de pierdere și solitudine, grupul său aproape perfect de prieteni înlăturându-l cu brutalitate fără a-i da vreo explicație, atunci când pleacă să studieze în Tokyo, iar Haida lăsându-l în urmă și renunțând la studii fără a-i spune vreun cuvânt. Narațiunea stă, așadar, sub metafora culorilor, care fac posibilă și prima insinuare, a fantasticului în poveste, și care conectează amintirile, brutalitatea unor adevăruri ce se dezvăluie pe parcurs, și stranietatea unor istorisiri care împing granițele imaginației.
Tsukuru Tazaki pornește într-un „pelerinaj” pentru a-și înțelege trecutul și pentru a-și putea reîntregi eul în încercarea de a merge mai departe cu viața sa, în speranța că va putea iubi cu adevărat. Atunci când o întâlnește pe Sara, de care se simte atras întrutotul, aceasta îl convinge să îi caute pe cei 4 pentru a afla de ce l-au respins cu peste 15 ani în urmă. Viața e ca o partitură complicată, își spuse Tsukuru. E plină de șaisprezecimi și treizecidoimi, de multe simboluri stranii și de însemnări al căror sens e neclar. E practic imposibil să le deslușești corect și chiar dacă ai reuși s-o faci, iar apoi să le transformi în sunete, asta nu înseamnă numaidecât că lumea le-ar înțelege sensul și le-ar aprecia. Un alt leitmotiv al universului murakamian apare, de altfel anunțându-se încă din titlu, muzica – obsedat de piesa Le mal du pays din Anii de pelerinaj de Liszt, care îi amintește de Dalba, Tsukuru încearcă să se înțeleagă cu adevărat, să înțeleagă de ce, din anumite puncte de vedere, și-a trăit viața „înțepenit”. În fiecare moment-cheie, el ascultă discul în interpretarea pianistului Lazar Berman, „coborând” în sine pentru a debloca noi amintiri, noi trăiri.
Tsukuru Tazaki cel fără de culoare și anii săi de pelerinaj este romanul psihologic care lipsea pentru a întregi peisajul literar construit de Murakami, tocmai pentru că aduce aceleași leitmotive în discuție, dar dintr-o altă perspectivă, înclinată înspre realism, cugetare și chiar neclarități ori linii deschise. Nu toate culoarele narative din carte își găsesc finalitatea, ceea ce sporește stranietatea normalității în care Tsukuru (ca de altfel noi toți) trăiește. Singurul deznodământ rămâne schimbarea și nevoia de a construi ceva (metaforic sau nu) – pentru a fi în ton cu numele personajului principal (care înseamnă „a face, a produce”) până la capăt.
-
Plusuri
Modul în care se insinuează supranaturalul în tonul realist al narațiunii, structura romanului
-
Recomandari
Fanilor Haruki Murakami și celor ce vor să experimenteze cu forme variate de realism magic în literatura contemporană