Aventurile tânărului care și-a scos viața la vânzare oricui ar vrea să se folosească de ea
Scris de Teodora Graur • 17 December 2018 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Yukio Mishima
Rating:
Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2018
Traducere: Andreea Sion
Numar pagini: 224
ISBN: 978-606-779-323-9
Un tânăr japonez, deziluzionat de superficialitatea societății în care trăiește, decide că viața nu mai are sens pentru el și încearcă să se sinucidă. Pentru că tentativa îi eșuează, lui Hanio îi vine ideea de a-și scoate viața la vânzare, la propriu, printr-un anunț la mica publicitate. Urmează un șir de întâlniri cu personaje interesante, care îi solicită serviciile pentru acțiuni din ce în ce mai neverosimile, cumpărându-i viața.
Aceasta este, pe scurt, povestea spusă de Yukio Mishima în Viață de vânzare - roman apărut inițial în foileton în 1968 și relansat în 2015. Volumul în limba română, din colecția „Raftul Denisei“ reprezintă prima traducere din lume a acestei cărți. Pe Mishima l-am descoperit prin „Codul Samuraiului”, o interpretare personală la codul clasic de etică și conduită a samurailor, scrisă în 1967, cu trei ani înainte să își ia viața prin seppuku. Prin urmare, citind doar titlul, am presupus că romanul de față va fi tot un soi de reflecție asupra vieții, a misiunii pe care ne-o asumăm, a sensului pe care îl au acțiunile noastre.
„[...] s-a hotărât să se sinucidă tocmai pentru că nu avea absolut niciun motiv să o facă.”
Și într-o oarecare măsură, Mishima atinge acest subiect. Acțiunile tânărului japonez sunt motivate de o lipsă bruscă de interes pentru viață, iar cedarea de bună voie a propriei vieți, contra cost, îl determină să se gândească la ce valoare pune pe propria-i existență.
Însă tonul general al romanului este cel al unei povești - thriller, în care își fac apariția spioni, asasini și organizații secrete. Accentul pică pe acțiune, care m-a ținut angrenată până la final, din curiozitatea de a afla care va fi până la urmă soarta lui Hanio.
Cartea se citește repede, are un ritm alert, cu mult dialog și personaje interesante și m-a ajutat să descopăr o altă latură a scriituri lui Yukio Mishima, dincolo de poveștile despre onoare și elogiul naturii.
O recomand pentru subiectul inedit chiar și celor care nu sunt în mod special fani ai lui Mishima sau ai literaturii japoneze.