bookblog.ro

Când încetăm să mai citim, netezim calea spre arderea cărților

Scris de • 7 September 2022 • in categoria ,

Când încetăm să mai citim, netezim calea spre arderea cărților

Titlu: Citește Periculos. Puterea subversivă a literaturii în vremuri tulburi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 234
ISBN: 978-973-46-8894-4

Prima mea întâlnire cu Azar Nafisi a fost atunci când am primit, din întâmplare, de la o cunoștiință Citind Lolita în Teheran, iar titlul a fost suficient pentru a-mi atrage atenția și a petrece următoarele ore devorând cartea. Și de atunci, Azar Nafisi a  intrat pe lista mea de autori preferați.

Citește Periculos este o bijuterie de carte, într-un mod diferit și totuși asemănător cu bestseller-ul autoarei. Azar Nafisi, scriitoare iraniană care trăiește în Statele Unite, scrie despre cărți, reușind să realizeze o minunată pledoarie pentru lectură în vremurile tulburi pe care le trăim.

Cartea este structurată în forma a cinci scrisori pe care autoarea le adresează tatălui său, decedat cu ceva ani în urmă. Acesta a fost întemnițat în 1963, pe când era primar al Teheranului, pentru că s-a opus închiderii magazinelor și spitalelor la care ar fi avut acces demonstranții împotriva arestării ayatollahului Khomeini, pe vremea când acesta era un outsider politic. Deși era un opozant al ideilor promovate de Ayatollah, tatăl scriitoarei a făcut patru ani de închisoare pentru că a susținut oferirea unui tratament uman celor cu care era în dezacord. De la tată la fiică, există o linie care susține reponsabilitatea morală față de latura umană a celor care promovează idei diferite de ale noastre și a dreptului acestora de a se exprima.

Azar Nafisi scrie Citește Periculos în timpul președinției lui Donald Trump și a pandemiei de coronavirus. Ea pledează pentru mai multă empatie și crede că simplul act de a citi poate duce la dezvoltarea acesteia. Literatura devine o formă importantă de rezistență, autoarea făcând referire la mari scriitori cum ar fi, Salman Rushdie, Margaret Atwood, Tim Morrison, David Grossman, Elias Khoury, Ray Bradbury sau James Baldwin.

„Noi nu avem nevoie de un lider suprem care să ne priveze de libertatea noastră atât de greu câștigată. Când încetăm să mai citim, netezim calea spre arderea cărților, când încetăm să ne mai pese, facem loc unui individ pentru a prelua controlul asupra noastră, când preferăm personalitatea în defavoarea caracterului și, reality show-ul ori realitatea virtuală realității înseși, atunci avem parte de politicienii pe care îi merităm.

Dragă Baba, teama mea este că această izolare, însoțită de o tot mai mare dependență de realitatea virtuală, ne împiedică să stabilim o legătură cu alți oameni și cu lumea reală. Absența acestui tip de legături îi dezumanizează nu numai pe ceilalți, ci și pe noi înșine.”

Cartea lui Azar Nafisi este o lectură absolut necesară în vremurile pe care le trăim. Ne face să reflectăm la rolul cărților și la nevoia tot mai mare de empatie, speranță și forță morală pe care acestea le aduc în viețile noastre.

Text scris de Raluca Elgyar

  • Plusuri

    O carte frumoasă și cu un impact emoțional puternic care fascinează și ne face să ne punem întrebări importante.
    Stilul clar și bine articulat al autoarei, care convinge prin puterea ideilor, făcând apel la emoții și nevoi poate uitate.

  • Recomandari

    Una dintre acele cărți de neratat într-o viață de cititor.

Categorie: , | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro