bookblog.ro

Fotografii din alte vremuri și din alte esențe

Scris de • 4 December 2023 • in categoria ,

Titlu: Fotografii
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2023
Numar pagini: 286
ISBN: 978-997-586-71-08

Istoria fotografiei este una inedită pentru omul modern, care, practic, s-a născut în boom-ul tehnologiilor inovaționale. Acum, cu doar un click, poți crea zeci de amintiri, poți surprinde mimici, iar Inteligența Artificială a ajuns chiar să corecteze carențele vizuale până la o stare desăvârșită a fotografiei.

În trecut, lucrurile stăteau cu totul altfel. De exemplu, în 1826, Joseph Nicéphore Niépce a realizat prima fotografie cunoscută, Pewter Plate, folosind o placă acoperită cu bitum.

În anii următori, evoluția a dus la introducerea negativelor de sticlă de către Henry Fox Talbot, ceea ce a facilitat reproducerea multiplelor copii ale unei imagini. Apariția filmului flexibil în anii 1880, dezvoltat de George Eastman, a marcat o altă etapă importantă, facilitând utilizarea aparatelor Kodak și popularizând fotografia la nivel de amatori.

Acest text îi este dedicat, însă, unui artist plastician pentru care fotografia a fost o pasiune mare. Igor Vieru (născut pe 23 decembrie 1923 în Cernoleuca, Regatul României, și decedat pe 24 mai 1988 în URSS) a fost parte a generației de mijloc a pictorilor moldoveni, contribuind la dezvoltarea unor noi tendințe și perspective moderne în arta picturală din Moldova. El a adus o viziune artistică contemporană asupra lumii, integrând organic realitatea cu poezia în creația sa, reevaluând astfel pictura tradițională într-un mod cu totul special.

Albumul de fotografii reprezintă o sumă de imagini foarte umane în care se împletește un trecut îndepărtat, când Basarabia era încă parte din Regatul Română, și până în perioada dezghețului gorbaciovist, o viață de om în toată puterea cuvântului.

Fiecare fotografie parcă ne-ar vorbi de dincolo de timpuri, transmițând acea vibrație specifică etapei istorice, or Igor Vieru pare să fi dat o atenție mare nu doar detaliilor vizuale, ci și încărcăturii emoționale. În unele fotografii observăm oboseala oamenilor, în altele autoportretele artistului la diferite faze ale vieții.

Valoarea artistică a unui astfel de album rezidă în felul cum încapsulează trecerea timpului, rămânând o ancoră între trecut și prezent, în acel spațiu gri al uitării. Nu știu dacă generațiile viitoare vor putea înțelege paradigma acelor vremuri, dar sigur vor resimți anumite tangențe cu oamenii de atunci.

  Categorie: , | Autor: | Editura:  Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. suparel spune:

   Foarte interesant si de remarcat cat de repede trece timpul si cat de mult a evoluat technologia

   raspunde

  2. scribble io spune:

   This is definitely a great piece. Thank you so much for taking the time to explain everything to us. Thanks for the great guide!

   raspunde

  3. Thanks so much for sharing this great information! I look forward to seeing more of your writing!

   raspunde

  4. Aurelian spune:

   Foarte interesant articolul

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro