Raw Moldova – imaginea crudă a unui No man’s land
Scris de Moisei Corina • 22 May 2024 • in categoria Fotografie
Autor: colectiv
Rating:
Editura: Cartier
Anul aparitiei: 2024
Numar pagini: 127
ISBN: 9789975867627
Fotografia documentară este un gen de fotografie care își propune să creeze cronici ale evenimentelor și ale mediilor semnificative și relevante atât pentru istorie, cât și pentru viața de zi cu zi. Este o formă de fotografie care oferă o reprezentare directă și precisă a persoanelor, locurilor, obiectelor și evenimentelor și are o tradiție lungă în influențarea opiniei publice și a politicilor.
Aceasta își are rădăcinile la începutul secolului ‘20, evoluând din forme anterioare de fotografie care capturau evenimente istorice și scene din viața cotidiană. Unele dintre influențele timpurii și semnificative în fotografia documentară au lucrările lui Jacob Riis în Statele Unite și Lewis Hine. Riis, cu publicația sa din 1890, How the Other Half Lives, a folosit fotografia pentru a descrie mizeria din mahalalele orașului New York, aducând condițiile mizere de acolo în atenția publicului și a factorilor de decizie. Lucrarea lui Lewis Hine, care documenta condițiile muncii copiilor, a ajutat la reforma muncii și a schimbat legile în SUA.
În anii '30, fotografia documentară a fost semnificativ modelată de proiectele Administrației Securității Fermelor din SUA, unde fotografi ca Dorothea Lange, Walker Evans și Gordon Parks au folosit camerele foto ca instrumente pentru reforma socială. Imaginile lor despre Marea Depresiune au ajutat la umanizarea statisticilor economice și au avut un impact profund asupra percepției publicului despre sărăcia acelei ere.
În volumul Raw Moldova, apărut la Editura Cartier, un grup de fotografi încearcă să prezinte o viziune adevărată, obiectivă asupra Moldovei, un veritabil no man's land. Fiecare fotograf aduce o perspectivă personală în lucrarea sa, influențată de contexul, credințele și opțiunile sale. Această subiectivitate poate surprinde momente într-o narațiune vizuală foarte pregnantă.
Volumul este mult mai mult decât simpla realizare de imagini; este o formă de povestire care necesită o înțelegere profundă a subiectului și un angajament față de reprezentarea etică a realității. Practic, devenim martori implicați în modelarea înțelegerii noastre despre acest stat în care se pare că au rămas mai mult bătrâni și copii.
Albumul fotografic RAW Moldova surprinde, pe bună dreptate, esența acestui petic de pământ, în fețele neretușate ale oamenilor care par a fi uitați aici, în emoția unor întâlniri sau singurătăți durute. Este o carte care se parcurge cu răbdare, cu atenție la cele mai mici detalii și cu emoție.
Proiectul Raw Moldova este un parteneriat care a implicat munca fotografilor Mihail Calarașan, Ramin Mazur, Katerina Shosheva, Victor Organ, Anya Galatonova, Anton Polyakov, Lucian Spătaru, Lucia Lupu, Andrei Moraru, Ileana Ciobanu, Veaceslav Celpan, Lucian-Nicolae Hîrtop-Albu, Victor Maxian, Petru Vinari, Elena Vatamanu-Mărgineanu, Vera Belocrîs, Iurie Tocmaș, Max Shuz, Alina Ponomariov.