Buzz marketing
Scris de Andrei Rosca • 10 September 2008 • in categoria Managm./Marketing
0Autor: Mark Hughes
Rating:
Editura: Publica
Mi-aş fi dorit să o citesc doar eu
Există o teorie în care eu cred foarte tare. Cred că ajutându-i pe cei din jurul tău, indiferent de modul în care o faci, te ajuţi de fapt şi pe tine. Că dincolo de satisfacţia pe care o obţinem atunci când facem un bine, printre motivele pentru care facem asta poate fi şi certitudinea că acel bine se va întoarce la un moment dat. Sigur, nu o facem cu gândul că va veni un moment în care vom putea cere înapoi, dar faptul că mai totdeauna se întâmplă poate fi văzut ca un...bonus. Un fel de "punct karmic", dacă vreţi.
Numărându-mă printre oamenii care au simţit pe propria piele cât de valoroasă este informaţia, mă regăsesc adesea recomandând cărţi care mi se par foarte bune. Îmi place să cred că uneori "ajut" un om să se simtă bine în vacanţă, recomandandu-i o carte relaxanta, alteori îi spun cuiva despre o carte care conţine informaţii ce i-ar putea dubla cifra de afaceri a propriei firme, în câteva luni. Ofer informaţii şi recomand cărţi fiindcă vreau să ajut.
Uneori însă, rar, îmi vine greu să fac asta, în special din cauză că multe dintre recomandările mele sunt publice, aici, pe bookblog. Şi, culmea, cărţile pe care îmi vine cel mai greu să le recomand sunt cărţile de business sau marketing pe care le găsesc excepţionale. Motivul? Simplu! Şi concurenţa, şi potenţialii viitori concurenţi îmi citesc recomandările, nu doar cei pe care vreau să îi ajut. Iar cărţile ca Buzz Marketing sunt cele pe care ţi-ai dori să le fi citit doar tu.
Când încep să citesc o astfel de carte şi, în general după primele 20 de pagini, îmi dau seamă cât e de tare, primul lucru pe care îl fac este să îmi deschid PDA-ul, să văd dacă pot anula din întâlnirile din ziua respectivă şi să îmi setez un reminder care să îmi amintească, peste câteva ore, să mai şi mănânc. Fiindcă ştiu că trebuie să o parcurg cât de repede pot. E suficient de grav faptul că Buzz marketing există în librării şi că oricine (inclusiv concurenţa) o poate cumpără, nu îmi pot permite să aştept să o şi termine de citit înaintea mea.
Marketing is war
Pe scurt, Mark Hughes scrie 300 de pagini despre marketingul rumorii, cum a fost el tradus în limba romană. Personal, prefer varianta americană, care dă şi titlul cărţii. Buzz marketingul este despre viralitate, despre cum să generezi idei care vor face ocolul lumii. Îmi este foarte drag conceptul, iar cei care au preferat (sau au fost nevoiţi) întotdeauna să facă marketing de guerrila probabil că deja zâmbesc, fiindcă ştiu ce voi spune.
Marketingul e război. Cine va spune altceva, nu face marketing. Dacă nu ai competitori direcţi, te lupţi cu piaţa, să o educi. Dacă ai, te lupţi cu industria. Uneori, luptele adevărate se dau în interiorul firmei, alteori realizezi că cea mai dură campanie de marketing a vieţii tale nu se va termina niciodată, fiindcă e cea în care te lupţi cu tine. Marketingul e război, iar războaiele costă bani. De obicei, mulţi.
Îmi este dragă ideea de "buzz marketing" fiindcă propune înlocuirea acestor costuri ale unui război, cu folosirea puţinelor resurse pe care le ai pentru a genera scântei. Hughes demonstrează pe tot parcursul cărţii validitatea credinţei sale principale: că buzz marketing-ul, spre deosebire de marketingul clasic, îţi cere să gândeşti peste medie, nu să cheltuieşti peste medie.
Buzz marketing e o combinaţie bună de know-how şi informaţii de cultură generală (care ţin totuşi mai mult de zona de business). Vreţi să ştiţi secretul din spatele războiului dintre Pepsi şi Coca-Cola? Nu, nu povestea care apare în toate cărţile de marketing, ci modul în care acest război a fost pornit şi alimentat. Poate sunteţi şi voi curioşi să aflaţi cum s-a lansat Britney Spears în muzică. Nu a fost o întâmplare, nu a fost pur şi simplu "descoperită" iar carieră sa a trecut prin mai multe puncte decisive. Şi ea, ca multe alte personalităţi, este în mare parte un produs al marketingului. Al buzz-marketing-ului.
Underpromise-overdeliver. Not anymore.
Mark Hughes a înţeles că vechea sintagmă "underpromise-overdeliver" e expirată. Fiindcă a promite mai puţine decât poţi face poate însemna că nu vei apuca "să trăieşti" suficient de mult pentru a arăta targetului adevărata ta capacitate. De câţiva ani, underpromise-overdeliver s-a transformat în overpromise-overdeliver. Promite multe şi livrează şi mai multe decât ai promis! Iar Hughes exact asta face. Începe cartea setând aşteptări foarte ridicate şi reuşeşte să le depăşească.
"Eu m-am confruntat cu frica nimicitoare pe care ţi-o da conştientizarea faptului ca poţi lăsa patruzeci de oameni pe drumuri dacă marketingul tău nu funcţionează. Doar în momentul în care ai totul de pierdut înţelegi cu adevărat necesitatea de a gândi altfel."
Scrisă de Andrei Roşca
Categorie: Managm./Marketing | Autor: Mark Hughes | Editura: PublicaCiteste cele 40 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Super recenzie! Eu tocmai am primit cartea zilele acestea de ziua mea si nu am apucat inca sa o citesc, dar sunt foarte foarte nerabdatoare. Am auzit numai lucruri bune despre ea.
-
Mai exista Andrei si situatia in care nu ii sa afara pe cei 40 din spatele tau, ci te retrogradeaza pe tine in fata lor cu o treapta. Dar oricum ce-ar fi daca vorba ta si concurenta s-ar comporta de parca ar risca sa strice viitorul unor zeci de oameni, daca toti ar furniza overdeliver.
-
Cand ma gandesc ca nu ma pot apuca de cartea asta pentru ca am luat prea multe carti de la Schimb de Carti. Noroc ca-mi plac si alea :) Oricum abia astept sa citesc cartea asta…
-
Multumesc Andrei.
Jack Welch spune ca “inainte sa fi lider te dezvolti pe tine, dupa ce devi lider dezvolti pe altii”. Cred ca ce faci tu e ceva din amandoua, si acest lucru iti ofera un avantaj fata de “concurenta”.Mult succes !
-
Foarte buna recenzia, chiar vroiam sa dau peste o carte de marketing & related care sa nu fie fada si plina de abureli neinteresante. Mersi de recomandare :)
-
Andrei, in curand facem un Fan Club Andrei! :)
-
nu eram convinsa ca vreau sa cumpar aceasta carte – detin destule in domeniul marketingului, chiar daca din lipsa de timp – nu reusesc sa le citesc pe cat de repede as vrea. dar BUZZ MARKETING pare a fi ceva promitator, din care sa poti ramane cu ceva nou, si o idee noua conteaza. mersi de recomandare si numai bine.
-
Salut.
Unde pot gasi cartea? -
Titlul duce cu gandul la “generatia messenger” si la modul ei de viata :) .
Ford spunea ca e mult mai greu sa gandesti decat orice altceva. Ca e cea mai grea meserie din lume si de aceea atat de putini oameni o practica.
Andrei, oare unde vom ajunge peste 10 ani daca acum promitem mult si realizam si mai mult? E foarte bine, dar oare vom putea tine acest ritm? Ma gandesc cum vom fi nevoiti sa ne reorganizam procesul de gandire, munca si interpretare a rezultatelor atunci cand vom realiza ca transpiram tot mai mult. E posibil sa vorbim aici de un ciclu al competitivitatii, agresivitatii si dorintei de progres? Cu boom si apoi regres? Vom vedea asta pe propria noastra piele.
Cel mai bine ar fi sa realizam din timp.
-
Cei mai inteligenti si vizionari.
-
eu cred ca multi deja s-au oprit intr-o oarecare masura.
Multumesc si eu Andrei, eram indecis daca sa cumpar sau nu cartea, iar m-ai convins. Ar trebui sa te lase sa face prefata macar la o cartea de-a lor in semn de recunostiinta -
Si eu ma gandeam sa-mi achizitionez cartea. Dar am aflat ca se ofera gratuit la conferinta Hardcore Marketing care va avea loc in Timisoara.
Asa ca am fost la Centru de Testare de la adresa http://www.hardcoremarketing.ro/cdt/ si m-am distrat copios in timp ce am raspuns la intrebarile de marketing, iar la sfarsit am primit un discount de 15% !
Have fun !!! -
Felicitari pentru recenzie!
Am intrat si eu in posesia cartii de ceva vreme si mi-a placut foarte mult.
In ultima vreme am mai citit si “The Anatomy of Buzz” de Emanuel Rosen si “Unleshing the idea virus” de Seth Godin. Aceasta noua si de fapt foarte veche abordare a marketingului poate face adevarate minuni pentru un brand.
Cei ce au fost convinsi sa procure cartea in urma acestei recenzii pot participa la campania Publica Trender si vor primi cartea cadou.
Eu spun ca merita! -
Pingback: Septembrie 2008 : Andrei Rosca: My way
-
am cumparat cartea si isi asteapta frumos randul la citit…
dar vroiam sa spun despre altceva, despre calitatea deosebita a cartilor scoase de editura Publica (atat ca si continut, cat si fizic)
la bookfest 2008, tin minte ca cei de la Publica aveau drept stand o simpla masa normala pe care erau puse cateva carti si brsouri sau cataloage – in contrast total cu standul opulent al celor de la curtea veche de exemplu
si totusi, am petrecut cam la fel de mult timp la ambele standuri (desi la curtea veche erau cu siguranta cel putin de 10 ori mai multe carti din aria mea de interes)
si imi place la nebunie faptul ca la cartile de la publica poti sa folosesti coperta ca si semn de carte (asta mai ales ca am obiceiul sa citesc in cele mai neconventionale locuri: la semafor, in vana, la masa in bucatarie, pe toaleta, la birou, etc)
:) :) :)
-
Pingback: Un altfel de BUZZ « My blog
-
Andreeeeeeeeeeeeeeeeei :)
aproape am terminat de citit cartea si este fenomentala! Intr-adevar, aproape ca imi doresc sa o fi citit numai eu!!!
Acum sa vedem cat de mult ma va ajuta aceasta carte (si The Tipping Point) sa devina si cartea mea un bestseller (si vorbesc foarte serios) :)
Acum pot sa marturisesc sincer, ca fara recenzille de pe bookblog, biblioteca si tartacuta mea ar fi fost muuuult mai sarace!!!
:)
-
multumesc mult :) andrei
sorocul se apropie… :)
-
Pingback: » buzzmarketing: Nokia Supernova Alina - (ex) Junior Blogger
-
Pingback: Multe, multe | omfericit.net » eşti fericit? (*_*)
-
Pingback: Metode inedite de jobhunting - Concediaza-ti seful!
-
Pingback: Metode inedite de jobhunting in Marketing & PR « Concediaza-ti seful!
-
Pingback: Basic Marketing» Buzzmarketing, exercitiu de creativitate si credibilitate
-
Pingback: Basic Marketing» Succesul unui medic prin Buzz Marketing
-
Pingback: Andrei Roșca - You’re fired
-
Pingback: SorinNeagu (Sorin Neagu)
-
Pingback: ImpreunaReusim (ImpreunaReusim)
-
Pingback: stmurgeanu (Stefan Murgeanu)
kiki spune:
10 September 2008 | 2:52 pm
Este o recenzie super si super! Si chiar m-ai convins sa caut, sa cumpar si sa citesc cartea asta, mai ales ca n-am mai citit de mult o carte de gen. Recenziile tale si alegerile tale sunt foarte faine!Nu doar ca am rabdare sa le citesc pana la final, dar imi face si placere! Multumesc.