Sărăcia ca mod stilat de a fi
Scris de Marinela Gheorghe • 15 June 2011 • in categoria Dezvoltare personala
Autor: Alexander von Schonburg
Rating:
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2011
Traducere: Mihai Moroiu
Numar pagini: 256
ISBN: 978-606-579-175-6
Tuturor ne e frică de sărăcie. Şi nu are rost să ne umflăm în pene că nu ar fi aşa, că noi suntem bravi şi stăpâni pe vieţile noastre si că nimic nu ne sperie. Nu vrem să fim săraci deoarece asociem pauperitatea cu mizeria, cu degradarea umană şi suferinţa. Te-ai gândit însă vreodată că, dacă ai fi nevoit (sau nu...) să intri în lumea săracilor, ai putea să o faci cu stil? Vei avea un sfetnic bun, chiar un reprezentant al nobilimii de odinioară, contele Alexander von Schonburg, care îţi prezintă, cu o notă de umor ironic, sfaturi cât se poate de practice pentru a renunţa la o opulenţă de care efectiv nu ai nevoie.
Dar înainte de toate să aflăm câte ceva despre autor, pentru a înţelege mai bine de ce a simţit el nevoia să scrie un astfel de ghid mai aparte. Contele Alexander era jurnalist la un important cotidian din Germania, care era atât de plin de publicitate încât “curierul nici nu mai reuşea să strecoare ediţia de weekend prin fanta cutiei de scrisori.” Deci oficial îi mergea bine, cum s-ar spune. Însă un context economic nefavorabil de la sfârşitul deceniului nouă al veacului trecut a determinat multe companii să renunţe, atât din precauţie, cât şi din necesitate, la numeroşi angajaţi, dintre care cei dintâi vizaţi erau cei noi, veniţi în ultimii doi ani. Printre ei se afla şi autorul, care se trezeşte brusc „pe drumuri”, cu o soţie şi doi copii de întreţinut.
Acest context care pe cei mai mulţi i-ar arunca în cea mai adâncă depresie i-au amintit lui Alexander stilul de viaţă modest în care a crescut alături de părinţii lui. Deşi de origine nobilă şi cu toate că uneori a crescut în preajma unor rude extravagant de bogate, copilul Alexander a fost în permanenţă obişnuit cu puţinul. Părinţii încercau eliminarea excesului, care nu îşi găseşte o justificare niciodată şi care chiar aduce nefericirea, tocmai din cauza existenţei unor variante multiple din care nu mai ştii ce anume să alegi...
Cumpătarea promovată de contele von Schonburg (numită de acesta scăpătare, tocmai pentru a intriga... ) încearcă să demonstreze faptul că poţi fi mai liniştit, echilibrat şi fericit atât timp cât nu faci din viaţa ta o etalare continuă a exteriorului frumos ornamentat. Dacă ştii să pui mai mult accent pe interiorul tău, nu îţi vor mai părea atât de importante noţiuni ca “bani”, “avere”, “lux”, “opulenţă” şi “trai îndestulat”. Pentru că oamenii care mizează mai mult pe latura umană şi mai puţin pe cea materială vor avea întotdeauna de câştigat, atât în relaţiile cu ceilalţi, cât şi faţă de ei înşişi.
În plus, contele Alexander von Schonburg pleacă de la un principiu simplu şi înţelept: “În viaţă, este preferabil să te obişnuieşti să pierzi. Astfel, eşti scutit să te mâhneşti prea tare” – Helmut Berger. Şi da, cam aşa stau lucrurile. E mai comod uneori să spui “Ce-am avut şi ce-am pierdut” decât să îţi plângi în pumni că nu mai poţi avea parte de luxul în care erai obişnuit să te desfeţi. Aşadar, câţi dintre voi sunt dispuşi să renunţe la maşină, călătorii de vacanţă, lecţii de fitness, spa, haine de firmă şi vile? Mâna sus!
Cat costa cartea Arta de a scapa cu stil?
-
Plusuri
O altă abordare a sărăciei şi prezenţa unei ironii inteligente, care te prinde încă de la primele pagini.
-
Minusuri
Nu am găsit nimic de reproşat cărţii de faţă.
-
Recomandari
Tuturor celor care cred că “haina NU îl face pe om”, celor care pun mai mare preţ pe OM şi nu pe etichetă, dar şi celor care îşi doresc, mai mult sau mai puţin, să înveţe să vadă lucrurile în acest mod.
Florin Pîtea spune:
15 September 2011 | 3:47 pm
Felicitări pentru prezentare! Am apreciat această carte şi, la rîndul meu, am formulat cîteva opinii pe marginea ei la adresa de mai jos: http://tesatorul.blogspot.com/2011/07/alexander-von-schonburg-arta-de-scapata.html.