Aprilie, luna nebună
Scris de Mihaela Butnaru • 12 August 2014 • in categoria Biografii/Memorii
Autor: Bohumil Hrabal
Rating:
Editura: Curtea Veche Publishing
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Anca Irina Ionescu
Numar pagini: 480
ISBN: 978-606-588-711-4
Scrisorile netrimise ale lui Hrabal către April Gifford constituie în sine o poveste fascinantă, proza lirico-fantastică cu care cititorii de Hrabal sunt obişnuiţi.
April Gifford, alias Dubenka (după echivalentul în cehă a prenumelui său), a fost o apariţie fulgerătoare în viaţa reală a lui Hrabal, însă pentru proza sa tîrzie a fost o inspiraţia constantă.
Epistolele din volumul de faţă cuceresc prin simpla plăcere de a fi fost scrise, prezentând un amestec de fapte extraordinare - cum ar fi Revoluţia de catifea din Cehia - cu lucruri cotidiene - îngrijirea pisicilor, de care Hrabal era foarte ataşat, băutele cu prietenii, situaţiile jenante în care îl aduce alcoolismul, o privelişte, un peisaj, trecerea anotimpurilor. De asemenea, amestecul de stări şi emoţii pe care le trăieşte autorul este prezentat amănunţit, de la deprimare, spaimă, durere la fericire, spirit ludic, bucurie pură şi compasiune.
Fiecare scrisoare pentru mine a fost precum capitolele dintr-un roman, şi anume viaţa de zi cu zi, exprimă o perspectivă plină de compasiune asupra lumii. După părerea mea, asta lipseşte uneori din lumea noastră, cinică şi cu un pozitivism de faţadă: simplitatea compasiunii şi acceptării. În acest sens, volumul lui Hrabal este o lecţie care, simplu spus, îţi topeşte inima.
Un alt aspect pentru care volumul lui Hrabal este important îl reprezintă prezentarea, într-o manieră de tip reportaj, a evenimentelor istorice din timpul căderii regimului comunist ceh. În acelaşi timp, al revoltelor şi intervenţiilor poliţieneşti, viaţa mergea înainte, ne arată Hrabal. Oamenii sunt îngrijoraţi, dar trăiesc, dorm, mănîncă, se gîndesc la ale lor.
Călătoria lui Hrabal în America este, ca mai toate istoriile sale, o tristă comedie, o epopee de întîmplări, aventuri, reflecţii amuzante faţă de spiritul ceh din America. Este plăcut de citit, cu toate referinţele pe care, poate, cititorul român nepasionat de cultura cehă nu le cunoaşte.
Per total, volumul este un deliciu melancolic pentru toţi cei care şi-au dat seama de absurdul acestei lumi şi pentru cei care abia încep să-l guste.
Foto
-
Plusuri
O lecţie despre compasiune şi căldură sufletească
Un limbaj liric, melancolic, cu accente comice -
Recomandari
Presupun că nu mai trebuie să menţionez că iubitorii de pisici vor fi impresionaţi de portretele făcute acestora de către tatăl tuturor pisicilor :)