Harul botanic
Scris de Anca Giura • 18 February 2011 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Răzvan Rădulescu
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2008
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-46-0889-8
O carte despre sfinţenia şi candoarea anonimilor suprimaţi de Securitate.
În romanul Viaţa şi faptele lui Ilie Cazane, Ilie Cazane-tatăl este un personaj de o candoare indicibilă şi totodată un purtător al unei inconştiente de sine forţe care face ca plantele sădite de el să crească nemaivăzut şi să producă fructe miraculoase. Pentru acest har botanic, blajinul Ilie Cazane este săltat de Securitate şi anchetat violent pentru a mărturisi ce secret burghez deţine pentru a provoca astfel de minuni biologice. Arestarea sa este paradigmatică la nivel simbolic pentru procedura mecanicistă a Securităţii româneşti de a-i suprima ori izola pe toţi cei diferiţi. Scenele de ireproşabil umor negru în care sunt zugrăvite anchetările lui Cazane fac din Răzvan Rădulescu un stilist impecabil.
Destinul de martir al lui Ilie Cazane-tatăl este cel care justifică pe deplin sintagma-titlu a cărţii. Ilie Cazane are nişte trăsături de colocvială sfinţenie şi de o mare inocenţă şi astfel devine un personaj simptomatic pentru tipologia românului aruncat în beciurile morţii în anii ’50.
Când publicistul Ovidiu Şimonca scrie pe coperta patru a cărţii lui Răzvan Rădulescu că atunci ,,Când ştii să povesteşti, indiferent unde e plasată acţiunea, ai toate şansele să devii fermecător, cum e Răzvan Rădulescu, şi cu succes la cititori.’’ are mare dreptate. Răzvan Rădulescu se pricepe să creeze o tensiune epică excelentă când îi opune lui Ilie Cazane pe anchetatorul său, Colonelul de Securitate Chiriţă. Până să aibă o cădere bulgakoviană din funcţiile deţinute, Chiriţă este un tip sigur de sine, devotat Cauzei. Un soţ tandru, un tată bun şi o brută la anchete. Dar nu acesta este Securistul român sadea, rezultând din mărturiile vremii? Nu era Securistul ,,nostru’’ un glumeţ şi un ,,spiritual’’ bonom în viaţa civilă, iar în uniformă un însetat de sânge? Această dedublare este iarăşi desăvârşit surprinsă de scriitura lui Răzvan Rădulescu. Iată o mostră de grijă în anchetă:,,Cazane, hai încoace să te speli şi tu. Preda, lasă ce scrii şi dă-i lu’ domnu’ Cazane două şuturi în cur să se mişte-ncoa. Colonelul se dădu la o parte cu mîinile răşchirate a silă în aer, iar Cazane, propulsat de şuturile locotenentului Preda, nimeri cu gura în marginea chiuvetei şi îşi sparse dinţii din faţă. Colonelul Chiriţă îl luă de gulerul cămăşii îl ridică cu greu ferindu-se să se murdărească, şi-l propti cu pieptul de chiuvetă, deschizându-i robinetul în cap.’’(p.95) La puţină vreme, Colonelul telefonează acasă în prezenţa rănitului anchetat: ,,Alo, Scumpy. Vin acasă în maxim jumătate de oră. Da, fă ouă; atunci nu fă ouă.Încălzeşte friptura. Ţie cum ţi-e? Bine.’’(p.103)
Suntem astfel în faţa unui roman românesc foarte valoros, de reverberaţie europeană, care reconstituie o lume infernală exact aşa cum ea a fost, anume, de un realism fantastic şi atroce.
-
Plusuri
Destinul anonim al lui Ilie Cazane este povestit cu o naturaleţe de pseudo-cronică bizantină.
-
Recomandari
Cititorilor însetaţi de Adevăr.
Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
Dacă stau bine să mă gândesc nici mie nu-mi place expresia aceea. :) Acuma mi-o asum aşa cum şi Cleopatra şi-a asumat nasul, n-am să fiu laşă…
Păi atunci, ia să vedem ce-ai scris d-ta şi să vorbim.:)
-
e o mare exagerare valoarea cartii despre care se spune aici. nu mai spun de reverberatia europeana…
e un roman bun, scris impecabil, personajele insa nu sunt toate bine conturate.
Micawber spune:
19 February 2011 | 3:40 pm
Sunt de acord ca e un roman valoros – nu-mi place expresia bombastica pe care o folositi (‘reverberatie europeana’). Nu stiu cat de mult succes ar avea cartea asta pe piata internationala, in fine. Am scris si eu mai demult despre ea aici:
http://ce-am-mai-citit.blogspot.com/2010/02/razvan-radulescu-viata-si-faptele-lui.html