bookblog.ro

Versete moderne în Tel Arza

Titlu: Muntele Sfatului Rău
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 236
ISBN: 973-689-520-3
Cumpara cartea

După ce a asfinţit soarele, s-a făcut un întuneric adânc; şi iată că a ieşit un fum ca dintr-un cuptor, şi nişte flăcări au trecut printre dobitoacele despicate. În ziua aceea, Domnul a făcut un legământ cu Avram şi i-a zis: „Seminţei tale dau ţara aceasta, de la râul Egiptului până la râul cel mare, râul Eufrat, şi anume: ţara Cheniţilor, a Cheniziţilor, a Cadmoniţilor,a Hetiţilor, a Fereziţilor, a Refaimiţilor, a Amoriţilor, a Canaaniţilor, a Ghirgasiţilor şi a Iebusiţilor.” (Geneza, 15:13-21) [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Marşul forţat prin memorie

Titlu: Povestea unei vieți
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 253
ISBN: 978-973-46-1112-6

(în limba engleză)

Escaladează muntele doar cât să te lămureşti că e un munte. Niciodată până-n vârf. Cam aşa povăţuieşte un proverb antic, probabil chinezesc, căci chinezii au zicale la îndemână pentru toate situaţiile. Aharon Appelfeld se caţără, târâş, cu fiecare carte pe care o concepe, până pe buza rănilor sale sufleteşti, le pipăie marginile dureroase, dar ne dăm negreşit seama ce spaimă îl cuprinde mereu când e să privească înăuntrul lor. Și ce greu îi cade să-şi amintească ceea ce ţine prea limpede minte! Povestea unei vieţi e o plagă deschisă. Se parcurge cu ochii sufletului acoperiţi (a oroare) cu palma, urmărind rândurile printre degete.

De douăzeci de... cărţi - se destăinuie autorul - îşi tot propune să regăsească dumnezeirea copilăriei sale lipsite de umbre, dar şi să împărtăşească întocmai atrocităţile prin care a trebuit să treacă în timpul prigoanei naziste - copil fiind, evreu fiind: evadarea din lagăr, "marşul forţat" prin noroaie şi prin păduri neştiute, dar mai puţin neprietenoase decât oamenii la porţile cărora a bătut pentru o bucată de pâine şi adăpost; hăituit de "eroicii" soldaţi antisemiţi ai mareşalului Antonescu, slugi docile, cu exces de zel criminal, ale măcelarilor de elită germani. Dar: "Am scris deja mai mult de douăzeci de cărţi despre acei ani, însă uneori mi se pare că încă nici nu am început să-i descriu, că memoria plină, detaliată, e încă ascunsă înăuntrul meu, iar când va ţâşni din adăpostul ei, va curge în valuri zile la rând."
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro