bookblog.ro

Viața secretă a lui William Shakespeare: povestea din spatele cortinei

Scris de • 26 August 2020 • in categoria

Titlu: Viața secretă a lui William Shakespeare
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 637
ISBN: 978-606-43-0472-8

Când îi dai putere unei piese de teatru, iei ceva din puterea lumii. Îngrozitoare bănuială, aceea că puterea este lucrul cel mai bun din toate.”

Jude Morgan propune în volumul Viața secretă a lui William Shakespeare o biografie atipică: nu e neapărat o devoalare senzațională, așa cum sugerează titlul; nicio taină teribilă nu e adusă la lumină ca să ne tulbure perspectiva (oricum confuză și lacunară) asupra existenței marelui Will. Ce reușește însă este o ficționalizare convingătoare, aducând aproape de cititori o lume dinamică – Anglia elisabetană, contradictorie și seducătoare, oscilând de la splendoarea unei vieți culturale fremătătoare la oroarea ciumei bubonice.

William Shakespeare este în această poveste lipsit de aura mitului literar ce avea să devină, în schimb este prins cât se poate de firesc în narațiune, un erou dual, pasionat de puterea insinuantă a cuvintelor, făcând un pact secret cu Muza (căci cu Diavolul făcuse deja Marlowe): inspirație în schimbul energiei vitale. Jude Morgan surprinde astfel un William Shakespeare discret, care vorbește mai mult prin ceilalți, care trăiește separat, pe o scenă interioară, un protagonist atipic, ferit cât se poate de privirile insistente.

Dacă acceptați provocarea lansată de acest volum (637 de pagini pot să se claseze cu ușurință la categoria maraton livresc), veți străbate toată Londra la brațul tăcutului Will, într-o intimitate copleșitoare: veți discuta în calambururi cu Marlowe, o să ciocniți o halbă cu Ben Jonson în timpul unei dezbateri aprinse despre moralitate și literatură, îl veți antrena pe tânărul Matthew pentru o viață de roluri sclipitoare, veți pătrunde în alcovul exotic și sadic al lui Isabelle Berger, veți merge la repetiții alături de Richard Burbage, făcând câteva corecturi ocazionale pe marginea piesei Hamlet și... piesa de rezistență, veți face cunoștință cu Anne Hathaway.    

 

Domnul și Doamna Shakespeare

O mare parte din roman este scrisă din perspectiva soției lui William Shakespeare, Anne Hathaway, o prezență aproape uitată în istoria literară sau creionată periferic drept o femeie cicălitoare și indezirabilă. Jude Morgan îi creează însă o altfel de voce: vulcanică, impetuoasă, pasională și dilematică. Această Anne Hathaway cunoaște la început un Will imberb, dar cu un talent aparte pentru declarații romantice, un băietan cu suflet curat și cu ambiții mari pentru ca apoi maturitatea să îi rezerve un soț realizat, pe deplin absorbit de cercul lui high-class, uneori chiar crud.

Pe tot parcursul cărții există o dinamică interesantă între Anne și Will, o comunicare ba fragmentată, ba regăsită, un joc durerors al tăcerilor prelungi, o fugă de adevăr intersectată cu o foame de certitudini. Personajele se pierd unul în altul tocmai atunci când distanța dintre ei este mai mare pentru că absența celuilalt devine pentru partener prilejul unor torturi psihologice subtile, în care vinovăția, regretul, nostalgia și dorința au un rol esențial. De asemenea, din când în când, Jude Morgan îi permite cititorului să pătrundă în conștiința lui Shakespeare, descoperind acolo monologuri impresionante, divagații despre artă și viață, conflicte interioare, planuri cât se poate de practice și analogii îndrăznețe. Toate episoadele semnificative din viața lui Shakespeare sunt dublate de minuțioase momente introspective.

Biografia aceasta romanțată nu capătă accente tragice și nu se vrea exhaustivă, tocmai de aceea nu îl însoțește pe Shakespeare până în ultima clipă de viață, nu aduce cititorul într-un moment paroxistic. Exaltarea nu intră în formula stilistică a acestei cărți, având de fapt în față un text onest, dulce amar, care plasează în spatele fiecărui moment luminos o umbră, o întrebare, o îndoială. Cartea este structurată în 14 capitole, iar epilogul este reprezentat de sonetul 34. Narațiunea nu are de fapt un sfârșit bine definit, este un flux de gânduri și de acțiuni, întrerupt la un moment dat de o speranță dureroasă. Din discreție parcă, autorul îi lasă pe protagoniști să trăiască singuri aceast conflict emoțional, ferindu-i de privirile noastre. Jude Morgan are pudoarea literaturizării moderate.

 

O lume a extremelor: Anglia elisabetană

Volumul acesta nu e însă doar o cronică a ciocnirilor romantice dintre William Shakespeare și Anne Hathaway, ci o microlume convingătoare despre teatru, monarhie, cultură și excese. Figurile din cercul familial, intim și profesional al lui Will sunt convingător conturate, formând împreună o țesătură complexă. Ben Jonson aproape că împarte statutul de protagonist cu Will, funcționând ca o voce complementară, afirmându-se pe un plan narativ secundar pentru ca apoi să se intersecteze cu Shakespeare într-o Londră marcată de interdicții, epidemii și arestări intempestive. Christopher Marlowe se distinge ca o personalitate întunecată, prinsă într-un păienjeniș de intrigi și de plăceri nocturne, hedonist și sadic, cu o sensibilitate aparte pentru Will, o afecțiune îmbinată bizar cu o ușoară ostilitate. Shakespeare e astfel centrul unor tensiuni dintre cele mai diverse, născând în ceilalți o varietate de sentimente, toate aceste relații fiind în sine niște poeme neobosite, nuanțate și mereu schimbătoare.

La finalul acestei lecturi, desprinderea de lumea lui Will nu o să fie ușoară, o să simțiți poate imboldul să vă urcați în avion și să călătoriți până la teatrul Globe, o să deschideți seria de Opere complete și o să vă aruncați privirea peste Macbeth, o să-l imitați pe Laurence Olivier în oglindă, luându-vă un aer dramatic... în orice caz, cred că o să vă apropiați de Shakespeare cât se poate de simplu și de firesc, organic, departe de lumea dezlănțuită a canonului occidental.

  • Plusuri

    O poveste antrenantă, care reușește mereu să te prindă și să te recucerească, chiar și în cazul unei lecturi sincopate, o atmosferă credibilă, relații nuanțate între personaje, reconstituiri proaspete, digresiuni reușite.

  • Minusuri

    Poate că unii cititori îi vor reproșa autorului numărul de pagini, poate unele secvențe au fost diluate fără a contribui în mod esențial la intensificarea poveștii, dar pentru mine textul lui Jude Morgan este fără cusur. Nu este o capodoperă, dar cred că reușește cu succes să demitizeze un autor legendar, să-l apropie pe Shakespeare de un public timorat de liste și de critici, să-l facă din nou relevant pentru cititorul modern, încărcându-l pe Will de atâta... umanitate.

  • Recomandari

    Pentru filologi, pentru shakespearologi, pentru anglofoni, pentru fanii lui Will, pentru cei pasionați de epoca elisabetană, pentru studenții de la Litere, pentru amatorii de romane istorice și de biografii, pentru feministe, pentru cititorii curajoși care nu dau înapoi în fața unui volum de proporții generoase.

Categorie: | Autor: | Editura:



Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Ileana spune:

    Operele lui Shakespeare sunt o capodopera, recitesc ori de cate ori am ocazia cu mare placere. Cartea aceasta inca nu am citit-o pentru a-mi face o parere competenta despre ea, dar cand o voi face voi reveni cu o parere.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro