bookblog.ro

M-aș omorî pentru tine – literatura de sertar a lui Scott Fitzgerald

Titlu: M-aș omorî pentru tine și alte povestiri pierdute
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 469
ISBN: 978-973-46-7678-1
Cumpara cartea

Cândva îmi imaginam... puteam (chiar dacă nu reușeam întotdeauna) să-i fac pe oameni fericiți, iar lucrul ăsta îmi plăcea cel mai tare. Acum până și așa ceva pare năzuința ieftină a unui actor de vodevil după paradis, un amplu spectacol trubaduresc în care suntem veșnic o Mână de Oase... Dar să dispari așa, cu totul și pe nedrept, după ce ai oferit atât de mult. Chiar și astăzi doar o mică parte din literatura americană care apare nu puartă [sic] ceva din amprenta mea - într-o măsură modestă am fost un autor original.” (fragment dintr-o scrisoare trimisă de Scott Fitzgerald editorului Maxwell Perkins, în primăvara anului 1940) [Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Post-Gatsby

Titlu: Petrecere până în zori
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2016
Numar pagini: 445
ISBN: 978-606-330-418-7

„Firește că ar fi trebuit să iau una dintre acele nobile hotărâri morale pe care le citim în cărți și s-o disprețuiesc. Dar eu n-am, dimpotrivă, nicio îndoială că ar fi putut să mă aibă la degetul mic cu un simplu gest al mâinii.”
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

O strălucire zărită din oboseală

Titlu: Toți acei tineri triști
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-46-4733-0

Despre tristețea de a nu mai fi chiar atât de tânăr precum erai obișnuit și de a nu mai avea de ales dintre toate direcțiile, Fitzgerald scria mereu atent ca deznădejdea să nu coboare asupra celui ce l-ar fi citit în circumstanțe similare. [Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Les enfants terribles

Titlu: Povestiri cu Basil și Josephine
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 328
ISBN: 978-973-46-4137-6
Cumpara cartea

Colecția de povestiri care reunește aventurile lui Basil Duke Lee și ale lui Josephine Perry a văzut lumina tiparului în 1928, atunci când F. Scott Fitzgerald căuta o scăpare din presiunea generată de așteptările unei continuări a Marelui Gatsby. Întâmpinând oarece dificultăți în a finaliza Blândețea Nopții, Fitzgerald începe să scrie o serie de povestiri în care reflectează asupra copilăriei sale din Vestul Mijlociu. Așa ajunge Lee o copie a tânărului Fitzgerald, în timp ce capricioasa Perry pare să fie bazată pe prima dragoste a autorului, Ginevra King, o debutantă din Chicago. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Cel mai liniștit roman agitat

Titlu: Blândețea nopții
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 384
ISBN: 978-973-689-582-1
Cumpara cartea

„- Când surâzi… el își reluase atitudinea paternă, poate din cauza proximității tăcute a lui Nicole – mă gândesc mereu că am să văd un gol în dantura dumitale, pe unde ți-a căzut vreun dinte de lapte.
Însă era prea târziu – ea se apropiase iarăși cu o șoaptă deznădăjduită.
- Ia-mă!”

Cumpără titlul în engleză

[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Marele Gatsby- Cartea și filmul

Titlu: Marele Gatsby
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 216
ISBN: 978-973-46-3556-6
Cumpara cartea

Este întotdeauna un prilej de tristețe să vezi deodată cu ochi noi, ca și cum le-ai vedea pentru prima oară, lucruri și situații pe care le-ai privit și apreciat până atunci cu propriile tale puteri de judecată și de adaptare.

Cumpără titlul în engleză

[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

Marele Gatbsy

Titlu: Marele Gatbsy
Autor:
Rating:

Bine ati venit in America anilor "™20! Epoca Jazz-ului si a unei infloriri economice nemaiintalnite. Bine ati venit la petrecerile zgomotoase, abundand in alcool si in persoane influente; cunoasteti-i pe noii imbogatiti din contrabanda cu alcool, care va vor duce in barurile de la subsol unde gasesti alcoolul care scapa printre degetele Prohibitiei.

Bine ati venit intr-o epoca a decaderii umane, a disparitiei valorilor, a infloririi ilegalitatilor, de la furt si contrabanda pana la omor; faceti cunostinta cu politia, corupta sau fara putere. Si, la fel de important, asistati la durerea vechii elite sociale in fata amestecarii "Visului American", a omului care reuseste prin forte proprii, cu aburii alcoolului.

Despre toate acestea si despre o poveste de dragoste este romanul cu final aproape shakespeare-ian; despre cum dragostea si prietenia pe bani nu rezista, si despre cat de mult se poate schimba o persoana.

Naratorul, cand obiectiv, cand subiectiv, este Nick Carraway, un absolvent de Yale, trecut prin Primul Razboi Mondial si mutat de curand in cartierul noilor imbogatiti din Long Island; este vecin cu verisoara sa Daisy, casatorita cu un om de o calitate proasta, dar bogat, si cu Jay Gastby, un tanar misterios si foarte bogat, fostul iubit al lui Daisy, care da petreceri menite sa scoata in evidenta averea proaspat agonisita, metoda prin care crede ca o va recuceri pe femeia de care este indragostit.

Cum era de asteptat, cei doi au o relatie, ajutati, mai mult sau mai putin, de Nick, la randul lui implicat intr-o relatie tipica anilor "™20. "Aventura" celor doi vechi indragostiti este descoperita curand de sotul la fel de infidel al lui Daisy, despre ale carui escapade amoroase aceasta din urma stie. Urmarea aproape telenovelistica este previzibila, insa consecintele confruntarii dintre Gatsby, Daisy, sotul lui Daisy, amanta lui si sotul acesteia merita atentia unui posibil cititor.

Rating-ul ramane insa de trei stele, pentru ca in ciuda realizarii unui portret in detaliu al Americii de atunci, poate si din cauza unei pareri personale nu foarte bune legata de pseudocultura americana, nu am simtit pana acum nevoia sa recitesc romanul.

O recenzie de: Raluca Alexe

Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro