Un șir lung de întrebări
Scris de Andreea Chebac • 13 February 2014 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Vlad B. Popa
Rating:
Anul aparitiei: 2013
Numar pagini: 293
ISBN: 978-606-93362-5-0
Atunci când citesc un roman fantastic, de aventuri, de acțiune sau ceva care se apropie de aceste categorii (pentru că mi-e foarte greu să definesc clar genul cărții despre care urmează să vă vorbesc), mă ghidez după cât de ridicat este indicele întrebărilor - cu cât desfășurarea romanului mă face să îmi pun mai multe întrebări, cu atât îmi place mai mult.
Așa cum probabil v-ați dat seama după numărul maxim de steluțe pe care l-am acordat acestui roman, am în mâini o carte care a trecut cu brio testul. Cameleon Baza de Vlad B. Popa este o lectură captivantă care îți oferă puțin din toate într-un bricolaj atent măiestrit.
Avem așa: o bază – militară? teroristă? – și peste 200 de persoane, sau mai degrabă personalități răpite pentru un scop obscur. Se trezesc în mijlocul pustiului (nu știm locul, putem ghici cu aproximație timpul, dar ce contează?) cei mai străluciți specialiști în IT, chimiști, fizicieni, strategi și militari. Câștigători ai premiului Nobel și genii recunoscute internațional sunt strânși precum găinile și puși să clocească.
Nici unul dintre ei nu știe cum a ajuns acolo (i-or fi furat extratereștri? la cum se desfășoară acțiunea nu este o ipoteză de neglijat) sau de ce nu sunt lăsați să plece. Măsurile de securitate sunt draconice, tehnologia de care dispun cei care îi sechestrează, este mult deasupra celor mai recente descoperiri, sunt tratați amabil dar ferm și la cea mai mică greșeală sunt „eliminați”.
Atenția ne este focalizată rapid pe Will Thompson, unul dintre cei gri aduși în bază. Am uitat să vă spun că, imediat, toți cei răpiți sunt grupați în funcție de domeniul de activitate, fiecare grupă primind o altă culoare, și sunt puși la treabă exact în materia la care excelează. E o competiție dură între ei, dar al cărei scop nu îl cunoaștem (supraviețuirea?).
La fel ca cititorul, la un moment dat personajele din carte încep să emită teorii cu privire la motivul prezenței lor acolo și la ce se va întâmpla cu ei după. Devine clar că trebuie să rămână doar unul singur din fiecare culoare, iar împreună să formeze o echipă, dar ce pățesc cei eliminați? Și care va fi misiunea echipei redutabile care e pe cale să se formeze?
Poate că protagonistul vă va aminti de supereroii americani, iar supravegherea continuă și accentul pus pe intelectul prizonierilor de producții precum „Big Brother” și „Cubul”, dar am apreciat enorm felul în care autorul s-a jucat până la urmă cu clișeele și a știut să țină firul acțiunii întins până la capăt. Mi-a plăcut și faptul că a strecurat ceva prezențe feminine, chiar dacă parcă sunt cam de decor. Un lucru care m-a sâcăit puțin pe parcursul lecturii a fost senzația aceea că, deși personajele nu sunt românești (după nume, n-au cum să fie), le mai scăpa căte-o expresie neaoșă.
Un ultim pont: păstrați-vă curiozitatea vie pentru final, o să vă lovească direct în moalele capului. Mie finalul mi-a ridicat o altă enormă întrebare: Cameleon Baza va continua?
Cameleon-Baza poate fi comandată aici: print sau ebook.
-
Plusuri
Acțiunea interesantă și scriitura cursivă.
-
Minusuri
Momentele în care voiam să verific dacă pe vorbitor nu-l cheamă Ion.
-
Recomandari
Din fericire, nu o recomand doar iubitorilor de aventură pentru că romanul este suficient de bine scris ca să atragă orice amator de lectură relaxantă.
Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!
-
-
N-ai pentru ce. Mi-am dat seama că n-am văzut niciun pingback aici și i-am jucat rolul :D
Roxana spune:
16 February 2014 | 3:10 am
Autorul ți-a citit recenzia și are o singură critică să-ți aducă:
http://reactii.ro/feminisme-ridicole/