bookblog.ro

Societatea ne cere finaluri fericite – Povestea unei învingătoare

Scris de • 28 July 2021 • in categoria

Titlu: Acesta e numele meu
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2021
Traducere:
Numar pagini: 492
ISBN: 978-606-40-0949-4

Acesta e numele meu este o lectură necesară vremurilor noastre. În opinia mea, acestă poveste ar trebui să facă parte din cărțile studiate în școli și universități. Pentru că... avem nevoie de ea, avem nevoie să înțelegem călătoriile dificile pe care le parcurgem către acceptare, speranță și schimbare și pentru că... avem nevoie să știm că un abuz de orice natură este ceva ce trebuie scos la lumină și sancționat public.

În ianuarie 2013, Chanel Miller avea 23 de ani, terminase recent facultatea și se ducea la o petrecere în campusul universității Standford, alături de sora ei mai mică. În stare de ebritate, pierde șirul evenimentelor și se trezește în dimineața următoare pe un pat de spital, unde i se spune că a fost victima unei agresiuni sexuale. Nu-și amintește nimic din cele întâmplate, dar trebuie să treacă prin proceduri de recoltare a probelor fizice (specifice cazurilor de viol) și interogatorii din partea poliției locale. Câteva zile mai târziu, află din ziare că o femeie în stare de inconștiență a fost agresată sexual de către un student la Standford (membru al echipei de înot universitare) și a fost găsită în spatele unui tomberon de către doi turiști suedezi, care treceau întâmplător prin zonă, și care reușesc să îl identifice pe agresor.

Cartea este povestea lui Emily Doe (numele sub care a fost cunoscută public Chanel Miller) și a luptei ei cu instituțiile menite să îi protejeze pe bărbați și să considere că victimele unui viol au întotdeauna un rol în acest abuz (de ce s-a îmbătat la petrecere? de ce purta haine provocatoare?  etc.). Chanel Miller dorește să demonstreze o dată pentru întotdeauna că nu există nicio justificare sau circumstanțe atenuante pentru un abuz sexual, că victimele trebuie ascultate și recunoscute, iar agresorii pedepsiți. Declarația autoarei a fost publicată pe BuzzFeed și a fost vizualizată de 11 milioane de oameni în numai patru zile, a fost tradusă în mai multe limbi și citită în congresul american.

Călătoria de la abuz la speranță și vindecare pe care Chanel Miller o descrie în carte este impresionantă:

„Mă lupt cu felul în care se presupune că ar trebui să trăiesc după această traumă, cu felul în care prezint lumii povestea mea și pe mine însămi, cât de mult sau cât de puțin ar trebui să dezvălui. Au existat multe situații în care n-am adus vorba despre situația mea fiindcă n-am vrut să supăr pe nimeni și nici să stric atmosfera. Pentru că îmi pasă de confortul celorlalți. Pentru că mi s-a spus că ceea ce am de zis este prea întunecat, prea supărător, prea acuzator, prea instigator, ia să coborâm tonul. Vom descoperi că societatea cere finaluri fericite, îți spune să te întorci când o să te simți mai bine, când ceea ce spui ne va face să ne simțim bine, când o să ai de zis ceva mai înălțător, mai mobilizator. Nu eu am cerut această urâțenie, a fost aruncată asupra mea și pentru multă vreme m-am întrebat dacă nu cumva m-a urâțit și pe mine. Dacă nu m-a transformat într-o poveste tristă, nedorită, pe care nimeni nu vrea să o audă.”

Chanel Miller este o învingătoare. Prin povestea ei, a încurajat multe alte femei să își folosească vocea, să își spună poveștile, iar pe noi ceilalți (care am avut norocul să nu fim victime ale abuzurilor sexuale) să ascultăm. Și să înțelegem că stă în puterea și în reziliența noastră să... schimbăm lumea.

  • Plusuri

    Stilul narativ plin de emoție, ironie și uneori umor ale unei autoare care a făcut deja istorie.
    Abundența detaliilor care ne fac să privim în față trauma celor care sunt victime ale agresiunilor sexuale.

  • Recomandari

    O carte puternică, necesară și emoționantă despre realitatea abuzurilor sexuale și despre... speranță, supraviețuire și vindecare

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro