Titlu:
Străzi vechi din Bucureştiul de aziAutor:
Alexandru OfrimRating:
Editura:
HumanitasAnul aparitiei:
2007Numar pagini:
302ISBN:
973-636-50-1896-2
Există un anumit tip de istorie care se pierde foarte uşor, sau, mai bine zis, este obscurată foarte uşor de către trecerea timpului şi viteza erei moderne. În mod ironic, este acea istorie foarte apropriată de noi, peste care trecem în fiecare zi dar nu ştim că este acolo: istoria străzilor pe care locuim.
Este uimitor cât de puţine poţi să ştii despre locurile prin care treci zi de zi. Mai ales într-un oraş cum este Bucureştiul, care a fost construit şi reconstruit de atâtea ori. De aceea mă bucur că am descoperit cartea lui Alexandru Ofrim, Străzi vechi din Bucureştiul de azi. Conţinând aproape cinci sute de imagini şi câteva hărţi vechi, cartea prezintă în ordine alfabetică multe dintre străzile vechi ale Capitalei şi oferă pe alocuri nişte anecdote nepreţuite.
Să vă dau un exemplu. Tatăl meu a crescut pe lângă o stradă numită Maşina de pâine. Într-o zi mi-a explicat că nu ştie de unde vine numele şi că probabil se răsturnase acolo cândva un camion de pâine. Misterul a fost rezolvat când am aflat din carte că acolo fusese amplasată prima brutărie mecanizată din Bucureşti.
Un alt exemplu mai grăitor se referă chiar la strada pe care am locuit eu vreme de zece ani, aflată la intersecţia bulevardului Ion Mihalache cu Titulescu. În a doua jumătate a secolului XIX, acest cartier se numea Mahalaua Dracului şi adăpostea tot felul de răufăcători. Între 1907 şi 1909 a locuit acolo şi Ştefan Luchian, unul dintre tablourile sale numindu-se suggestiv "Mahalaua Dracului". În perioada interbelică zona era condusă de banda lui Victor Talianu, zis şi "regele mardeiaşilor". "Înhăitat cu o ceată de haidamaci - toţi îmbrăcaţi cu pantaloni cu creţuri, cămăşi cu arnici, brâuri roşii, căciuli ţuguiate, veste cu găitane şi cizmuliţe cu tocuri înalte şi vârfurile cât o băncuţă - cutreierau mahalalele după "gagice". Zbierau cât îi ţinea gura şi cântau acompaniaţi de armonică, d"™alde "Valsul lui Victor Talianu": "Iubeşte-mă, Veto, pe mine, iubeşte-mă, că sunt nebun; căci cine mă pusă pă mine, să maltratez amor cu tine".
Pozele de epocă, luate din arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti, care însoţesc toate aceste poveşti, sunt însoţite şi de poze ale Bucureştiului modern, arătând în mod surprinzător că lucrurile nu s-au schimbat chiar atât de mult. Arhitectura oraşului a fost dintotdeauna eclectică şi astăzi o casă din secolul XVIII aflată lângă un zgârie nori nu miră pe nimeni - poate doar pe turişti.
Dacă aţi trăit toată viaţa în acest oraş şi nu aţi avut pe nimeni să vă spună poveştile străzilor sale, atunci cred că merită să vă aruncaţi privirea pe această carte, deoarece veţi afla cu siguranţă ceva. În acest fel, Bucureştiul de altădată nu va dispărea niciodată.
Categorie: Istorie | Autor: Alexandru Ofrim | Editura: Humanitas
Jen spune:
18 August 2009 | 12:26 pm
[comentariu tehnic]
daca vrei sa pui ghilimele in ghilimele trebuie neaparat sa pui simbolul din word. semnele “mai mic” si “mai mare” se considera cod html si dispare citatul, asa cum s-a intamplat si mai sus.