bookblog.ro

Waffen SS

Scris de • 1 March 2008 • in categoria

0Autor: Henri Landemer
Rating: Waffen SS rating - recenzii carti
Editura: Pro Editură şi Tipografie

Waffen SS - recenzie carti

"Copii, bucuraţi-vă de război, fiindcă pacea va fi cumplită."

Cu acest citat începe cartea despre care vă povestesc astăzi. E vorba despre un proverb al voluntarilor din Waffen SS. Foarte pe scurt, SS (Schutzstaffel) a fost iniţial gândită ca o mică unitate paramilitara ce trebuia să îi asigure lui Hitler protecţia. Membrii SS, arieni fără excepţie, erau educaţi să considere că fac parte dintr-o rasă superioară, pură, iar Hitler a reuşit să facă din ei susţinători fanatici.

Atât de fanatici încât la scurtă vreme Fuhrerul a hotărât că aceşti membri SS vor forma o armată de elită. În plus, membrii a ceea ce se va numi Waffen SS aveau de îndeplinit şi multe alte standarde. Menţionez aici doar două, pe care le consider reprezentative: înălţimea minimă a unui soldat SS era 1.80 m iar un singur dinte cariat atrăgea după sine respingerea candidatului.

O armată de voluntari

Am scris mai sus "candidat" fiindcă Waffen SS mai avea o particularitate: era formată exclusiv din voluntari. Puţină lume ştie însă că în timpul războiului, în special din cauza pierderilor suferite, Hitler a hotărât la un moment dat ca şi soldaţilor de alte naţionalităţi să le fie permis accesul în Waffen SS. Astfel, până la sfârşitul războiului, în armata SS aveau să lupte soldaţi din nu mai puţin de 35 de ţari începând cu croaţi, olandezi şi francezi, şi terminând cu români, indieni şi uzbeci.

Cartea e densă, dar accesibilă

Mă gândesc la Adolf Hitler - Directivele de război, scrisă de Trevor-Roper şi îmi revine acel gust amar pe care l-am simţit când am terminat cartea. Mi-am zis atunci că, deşi mi s-a părut o carte bună, are marele dezavantaj că nu ar putea fi citită de la un capăt la celălalt decât de cineva cu adevărat pasionat de cel de-al doilea război mondial. Nu este şi cazul Waffen SS. Deşi sunt câteva momente în care cunoştinţele despre generalii lui Hitler sau zonele în care a luptat fiecare armată ar fi utile, cartea poate fi citită de oricine iar ăsta este un mare plus, din punctul meu de vedere.

O lecţie de fanatism

Dincolo de fidelitatea istorică şi accentul pus pe cronologia faptelor, dacă ar fi să rezum cartea în câteva cuvinte aş spune că e o excelentă lecţie de fanatism.

Puteţi citi, de exemplu, cum în timpul unui atac o grupă de soldaţi germani, aflandu-se în inferioritate numerică, se ascunde după nişte stânci şi refuză ordinul de atac al ofiţerului. Ia să vedem, ghiciţi ce face ofiţerul? Scoate cuiul unei grenade ofensive şi o aruncă la picioarele soldaţilor, moment în care toţi ies de după stâncă şi o iau la fugă către duşman. Numele acelui ofiţer era Kurt Meyer şi a fost decorat pentru acea luptă cu Crucea de Cavaler, după ce a reuşit să captureze 10.000 de soldaţi greci.

Ca o dovadă că până şi fanatismul poate fi dus la un alt nivel, vă mai povestesc ceva: în 1943, nemţii merg până acolo încât creează o divizie SS de musulmani, formată din arieni "islamizati"! Divizia e denumită, sugestiv, Hanger iar combinaţia dintre disciplina nemţească şi fervoare islamică este, aşa cum era de aşteptat, devastatoare. Iată ce îi povesteşte lui Hitler un ofiţer de legătură, despre cum luptau soldaţii din divizia Hanger:

"Nu ucid decât cu cuţitul. Un om rănit la mâna dreaptă a fost bandajat, după care s-a întors şi a tăiat gâtul la şaptesprezece partizani, cu mâna stângă."

Ca structură, Waffen SS mi-a amintit de La Legion de Damnes, o carte scrisă de un soldat care povesteşte ce a trăit în legiuna străină franceză. Totuşi, deşi dură, Legiunea Străină nu se poate compara cu Waffen SS, tocmai fiindca nemţii aveau în plus acest element incredibil, fanatismul.

Românii din Waffen SS

Ca un ultim teaser cu care închei, 5000 de voluntari români au luptat în SS iar în carte sunt menţionaţi de mai multe ori, alături de Mareşalul Antonescu sau Arthur Phleps. Originar din Transilvania, fost mare specialist în trupele de munte ale armatei române a regelui Carol, fost profesor la Şcoala de Război de la Bucureşti, Phleps se înrolează în 1940 ca voluntar în Waffen SS şi ajunge să comande în luptă un regiment al celebrei divizii nemţeşti Wiking.

Ce s-a întâmplat cu el până la urmă, va trebui să aflaţi singuri. :)

Scrisă de Andrei Roşca

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 23 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. eugen spune:

    Mi-a placut chestia asta, printre altele:”şi terminând cu români, indieni şi uzbeci.”
    Puteai chiar sa scrii: terminand cu indieni, uzbeci si romani”

    raspunde

  2. mulliganoglu spune:

    n-am inteles de ce fanatismul e un element “incredibil”, doar ii vedem manifestarile si in zilele noastre; poate de neinteles.

    daca un razboinic jura credinta si isi respecta juramantul, e fanatic?

    raspunde

  3. Andrei Rosca spune:

    Dar ce zici, daca i se dau pe mana pistoale, pusti si panzerfaust-uri iar el le arunca pe toate si pleaca dupa rusi doar cu cutitul in mana, asta e un comportament normal? :)

    raspunde

  4. mulliganoglu spune:

    depinde. daca trebuie sa ucida fara zgomot sau daca manuieste mai bine cutitul, e o arma in care are incredere, e chiar obligatoriu. cam ca la pescuit: cea mai buna momeala e cea in care ai incredere.

    raspunde

  5. Radu Iliescu spune:

    Mda. A propos, ce e aceea “fanatism”? Einstein, lucrand doua saptamani la Teoria relativitatii, fara comanda in acest sens si fara prima la salar, e un fanatic? :-)

    raspunde

  6. Andrei Rosca spune:

    Radu: aia ar putea fi pasiune

    raspunde

  7. dorian spune:

    Einstein este doar pasionat.

    raspunde

  8. jane spune:

    Mi-a placut recenzia si mi se pare a fi o carte f interesanta.
    In cele din urma, fanatismul tine mai ales de educatie.

    raspunde

  9. tom spune:

    Am terminat cartea aproape, este interesanta si recenzia surprinde esentialul. N-as zice insa ca e densa.
    Cred ca ptr noi ,romanii ,patriotismul dus pana la sacrificiu poate fi etichetat fanatism. Trebuie sa le multumim ptr asta conducatorilor din ultimii 50 de ani. Cu precadere, le-as multumi astora din ultimii 18 ani. 9 ca tot suntem in an electoral :-) )

    raspunde

  10. jane spune:

    crezi ca mi-ai putea imprumuta si mie cartea asta la urmatorul SdC?

    raspunde

  11. Andrei Rosca spune:

    jane: da, ti-o imprumut. Sper sa nu uit sa o aduc.

    raspunde

  12. Werwolf spune:

    Am citit cartea si este interesanta dar e mai degraba o lectura usoara .oricum surprinde foarte bine spiritul combativ al trupelor SS pe diferite fronturi in diferite faze ale razboiului .Dramatica este descrierea ultimelor lupte purtate de diviziile de voluntari straini din Waffen SS .In fine ,este o carte care trebuie citita de cei interesati

    raspunde

  13. Lavimarcu spune:

    Cine vrea sa “aprofundeze” fanatismul, trebuie sa viziteze Auschwitz – masinaria de ucis nazista. http://lavimarcu.ro/slovakia-und-arbeit-macht-frei

    raspunde

  14. Mulliganoglu spune:

    fanatism nu inseamna sa omori fiinte lipsite de aparare. asta o poate face orice contabil sau gospodina. fanatism inseamna sa lupti pana la moarte si sa-ti doresti sa mori in lupta.

    raspunde

  15. tom spune:

    cred (si eu ) ca este diferenta mare intre kamikadze si SS-istii de la Auschwiz. Ptr cei interesati de o analiza in acest sens , recomand o carte de la Rao, recent aparuta, despre Auschwiz . E scrisa de un realizator de documentare de la BBC. Am gasit un film de-al lui pe torrente ( extremeshare.org )

    raspunde

  16. F_88 spune:

    Aceasta carte mi+a placut enorm,e una dintre putinele carti scrise obiectiv despre Waffen SS.

    raspunde

  17. Pingback: Pacea lui Hitler | bookblog.ro

  18. Dorin spune:

    cititi”Industria Holocaustului”scrisa de un evreu onorabil(horowitz)si nu va mai lasati manipulati…aaa si inca ceva crima nu poate fi justificata de absolut nici un motiv. N.D.

    raspunde

  19. Pingback: Recomandari si noutati : Andrei Rosca: My way

  20. andr spune:

    am citit cartea. este buna. este destul de obiectiva, nefiind marcata de propaganda anti-germana si anti-nationalsocialista care apare in aproape toate cartile/documentarele despre al doilea razboi mondial. lipsa propagandei anti-nationaliste e un mare plus pentru carte, deoarece fiecare poate astfel sa-si faca propriile pareri si sa scape macar odata de ieftina propaganda si multele minciuni americane, liberale, evreiesti, etc.

    raspunde

  21. negulicivasile spune:

    Mi-au placut comentariile si raspunsurile Mergem inainte cu incredere.Dacia nu moare Renasterea ei sta in noi.

    raspunde

  22. Papillon spune:

    va rog sa mi spuneti unde as putea sa gasesc si eu aceasta carte.
    e vre o carte controversata, considerata ceva? adica e la libera discretie in librarii? nu am gasit-o pe nicaieri. sau trebuie comandata dupa vre un site ceva? va multumesc.. !

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro