Cand China va învinge
0Autor: Stephane Marchand
Rating:
Editura: Pro Editură şi Tipografie
Marketing de carte
Cred că multă lume a cumpărat sau a citit cartea dintr-o curiozitate stârnită de agitaţia pe care Jocurile Olimpice de la Beijing au produs-o în jurul Chinei. Este o tehnică destul de folosită de editurile din România. Întotdeauna, când vor să scoată pe piaţă o carte nouă, încearcă să sincronizeze momentul apariţiei cu lansarea unui film despre acelaşi subiect sau cu un eveniment major ce ar putea duce cu gândul către subiectul cărţii. În felul acesta obţin publicitate gratuită. Spuneam că probabil mulţi au ales sau vor alege să citească Când China va învinge din acest motiv. Nu a fost şi cazul meu.
Eu chiar am vrut să ştiu Cí‚ND. Că va învinge eram convins, singurele dubii pe care le aveam erau legate de momentul în care acest lucru s-ar putea întâmplă. Probabil că acum, o parte dintre voi se întreabă: "să învingă ce? pe cine, pe ce plan?" Răspunsul este: pe toată lumea, pe toate planurile.
China ca forţă militară
Devine o forţă din punct de vedere comercial iar în ceea ce priveşte populaţia** nu cred că mai trebuie să ne-o spună cineva. Doar că, după părerea autorului, mai devine ceva: o putere militară, una dintre cele mai mari puteri mondiale.
În ciuda faptului că Republica Populară Chineză neagă eforturile de înarmare, [Citeste tot Articolul]
Londinos
0Autor: Bob Garcia
Rating:
Editura: Pro Editură şi Tipografie
Structură şi aşezare culturală:
Cartea lui Bob Garcia este realizată din 13 schiţe despre viaţa londoneză din perioade diferite, încă de la întemeierea oraşului (numele ar veni de la un anume Londinos) până într-un viitor care face posibilă călătoria în timp.
Este o carte - expoziţie, cu planuri tematice şi care trebuie citite într-o ordine istorică. Este o carte cu coliere de vorbe, parcă ar fi la vânzare într-una din pieţele lumii atârnând într-un număr de 12 bucăţi de un cuţit uriaş, malefic, misterios (al lui Londinos din cea de-a 13-a povestire).
Aceste două comparaţii m-au dus la sublinierea a două calităţi importante ale cărţii acestui Garcia:
- lipsa reală a progresului din perspectiva răului - oamenii se dovedesc la fel de ticăloşi, lacomi, lipsiţi de inimă şi pe vremea celţilor şi în Evul Mediu
- tentaţia naratorului de a ilustra 12 orori din viaţa oraşului Londra. Cartea este din acest punct de vedere, la o scară mai redusă, un fel de Decameron boccaccian, dar mărgelele sale narative nu sunt orizontale temporal, ci preluate din diferite puncte verticale ale celei de-a patra dimensiuni, timpul.
[Citeste tot Articolul]
Marile asasinate
0Autor: Luc Mary
Rating:
Editura: Pro Editură şi Tipografie
Poate voi ştiaţi mai multe decât mine despre asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy. Eu, din cauză că nu m-a interesat foarte mult, ştiam doar că Lee Harvey Oswald a fost arestat pentru această faptă, ştiam că s-a petrecut în Dallas şi că toţi cei prezenţi au auzit mai multe focuri de armă decât cele două menţionate de Comisia Warren. Din Marile asasinate am aflat mai multe detalii, printre care şi faptul că în urma autopsiei au fost notate cu totul alte urme de impact şi de ieşire ale gloanţelor decât cele reale şi că este foarte posibil ca acestea să fi fost "fabricate" pentru a construi ipoteza unui singur trăgător.
Un nou titlu din colecţia Universuri Secrete, Marile asasinate îşi anunţă, într-un mod mai puţin bombastic, ce-i drept, intenţia de a elucida 22 de asasinate celebre. "Altfel spus, Kennedy ar fi fost asasinat pentru bani. Preşedintele Johnson nu ar fi fost deloc străin de acest caz, spun unii. Chiar dacă nu el a comandat asasinarea lui Kennedy, poate că avea cunoştinţă despre conspiraţie." Astfel de exprimări însă nu sunt tocmai ideea mea de elucidare. Oricine poate să emită condiţionale-optative la timpul perfect, însă mi-ar fi plăcut să aflu totuşi mai mult decât pot afla într-o căutare mai amplă pe Internet. [Citeste tot Articolul]
Che Guevara sau mistificarea istoriei
0Autor: Jacobo Machover
Rating:
Editura: Pro Editură şi Tipografie
"Che Guevara avea, în ceea ce-l priveşte, vocaţie de martir, dar unul nicicând dezarmat."
Din Guatemala, unde devenise membru al administraţiei lui Jacobo Arbenez (guvern răsturnat de Carlos Castillo Armas cu sprijinul CIA), Ernesto Guevara îi scrie astfel uneia dintre mătuşile lui: "Aici totul este foarte amuzant, împuşcăturile, bombardamentele, discursurile şi alte lucruri care au rupt monotonia în care trăiam". Scrisoarea este semnată: "nepotul aventurier". Ajuns în Cuba, luptătorul îi transmite mamei sale (care, nu mă îndoiesc, trebuie să fi fost foarte fericită la citirea acestui rând): "Iată-mă în jungla cubaneză, viu şi însetat de sânge" . Susţine că judecarea inculpaţilor contrarevoluţionari trebuie să meargă rapid, pentru că dovezile nu contează. Recunoaşte, în decembrie 1964, la tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite că a împuşcat şi că va mai împuşca ori de câte ori va fi nevoie. Etc.
[Citeste tot Articolul]
Fantomele lui Goya
0Autor: Jean-Claude Carrií¨re
Rating:
Editura: Pro Editură şi Tipografie
Înţeleg slăbiciunea pentru biografii şi istorii închipuite, fie ele documentate pe baza trecutului, fie plasate în viitor. Este, în cazul primelor, şi o curiozitate măruntă care le cere, dar şi nevoia de a legitima într-un fel o operă, oricare ar fi ea: Cum a trăit omul care a făcut istorie? Ce întîmplări din viaţa şi din mintea lui îi pot explica faptele? De ce tocmai el? Cred că aceste întrebări, cînd există la baza unei ficţiuni istorice, sunt suficiente împotriva dispreţului şi etichetării drept gen minor.
Carrií¨re şi Goya
Felul în care se apropie Jean-Claude Carrií¨re de Francesco de Goya i-ar îngrozi, probabil, pe admiratorii (în alt secol, aş fi spus: pe discipolii) acestuia din urmă. Nu e o scriere-omagiu, sacrificiu adus geniului lui Goya sau vieţii lui neoficiale, ci mai mult o încercare atentă de a reda un veac tulburat şi magnific: sfîrşitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea, în care au loc înăsprirea şi căderea Inchiziţiei spaniole, ascensiunea şi declinul lui Napoleon Bonaparte, infiltrarea ideilor liberale în Spania şi înăbuşirea lor în spiritul laşităţii tradiţionale.
[Citeste tot Articolul]
Ocultismul
0Autor: Colin Wilson
Rating:
Editura: Pro Editură şi Tipografie
"Evoluţia umană a fost prea rapidă; procesele ei au devenit prea complicate pentru binele ei. Dar ele pot fi simplificate. Conştiinţa poate fi făcută să privească spre ea însăşi pentru a înţelege procesele vitale şi îmboldurile procesului de evoluţie."
Tratatul lui Colin Wilson despre ocult este condus de o forţă copleşitoare, de dorinţa exprimării unor idei mari şi importante, idei greu de pus în cuvinte. Tânărul Furios al Angliei anilor 1950 încarcă orice paragraf cu o infuzie puternică de personalitate, croindu-şi drum prin coridoarele întunecate ale magiei şi propunându-ţi să le străbaţi alături de el, cu promisiunea că o să te scoată afară mai luminat.
Traseul de 600 de pagini este însă mai încâlcit decât pare. Apărută în 1971, cartea rămâne şi astăzi cea mai cuprinzătoare din domeniu. Titlul ei în engleză, The Occult: A History, nu reflectă realitatea, deoarece Wilson nu se mulţumeşte doar cu înşiruirea unei istorii a magiei, ci încearcă să o prezinte în sprijinul propriei lui teorii despre viitorul evoluţiei omului.
[Citeste tot Articolul]
Profeţiile lui Edgar Cayce
0Autor: Dorothee Koechlin de Bizemont
Rating:
Editura: Pro Editură şi Tipografie
După ce am trecut de perioada în care Nostradamus mă mai speria cu previziunile sale apocaliptice, tărâmul profeţiilor nu m-a mai interesat deloc. De aceea numele lui Edgar Cayce nu mi-a spus nimic şi nici nu mă aşteptam să regăsesc în această carte un Nostradamus modern: probabil la fel de celebru, probabil la fel de creativ, probabil ceva mai lipsit de inspiraţie.
Am folosit cuvântul "probabil" din motive stilistice şi ştiinţifice: este cuvântul cheie al oricărei profeţii, cel care permite interpretări bogate din partea susţinătorilor, calea de scăpare a profetului ratat şi motivul de discordie între cei care cred şi sceptici.
Edgar Cayce (1877 - 1945) s-a născut într-o familie săracă din Kentucky. A fost retras de la şcoală după ce a absolvit 8 clase, pentru că familia nu îşi permitea să plătească taxele şi educaţia primită până atunci era considerată suficientă. Pierderea nu a fost prea mare pentru că Edgar Cayce a fost un elev mediocru care avea dificultăţi în a memora orice, chiar şi alfabetul.
[Citeste tot Articolul]