Orașul care nu își dorește o librărie
Scris de bookblog.ro • 14 September 2022 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Penelope Fitzgerald
Rating:

Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2021
Traducere: Alexandru Macovescu
Numar pagini: 146
ISBN: 978-606-43-1083-5
O carte despre o librărie ? Sigur, cine poate rezista unui asemenea subiect ? Mai ales, dacă visul tău secret de cititor este să ai propria ta librărie. Dar mi-am dat seama repede că nu este vorba doar despre o altă carte despre o altă librărie, ci mai degrabă, avem în fața ochilor un portret fascinant al oamenilor și locurilor în care o nouă librărie încearcă să supraviețuiască.
În Anglia anului 1959, în orășelul Hardborough, locuitorii sunt împotriva deschiderii unei librării, deși nu aflăm clar motivul acestei înverșunate opoziții. Este, poate, teama de orice schimbare, de posibilitatea de a ne uita la noi înșine și de a descoperi frici uitate, vise niciodată împlinite, obieceiuri care nu ne mai servesc în niciun fel, dorințe reprimate și poate... un pic de speranță.
Personajul principal al cărții, Florence Green, este o văduvă care vrea să înființeze o librărie în orășelul unde locuiește de 8 ani. Intriga se învârte în jurul deschiderii librăriei și a reacției locuitorilor, a interacțiunii cu aceștia și a problemelor care apar zilnic în noua afacere.
Penelope Fitzegerald reușește, de fapt, să realizeze un portret al modului de viață dintr-un mic orășel pescăresc din Anglia la mijlocul secolului al XX-lea. Diferența dintre clasele sociale și relația dintre clasele bogate și puternice cu librăria nou deschisă este văzută clar, așa cum sunt minunat conturate și diferite personaje care se învârt în jurul lui Florence Green și a afacerii acesteia. Suprinzător, librăria are succes și atrage și mai multă ostilitate, Florence intrând în conflict cu puternica doamna Gamart, patroana artelor din oraș.
Relația dintre proprietară și tânăra sa angajată este un element care adaugă culoare și rafinament cărții, deși cartea în sine este o poveste fără urcușuri și coborâșuri și nici nu beneficiează de scene de acțiune grozave. Cu toate acestea, cartea lui Penelope Fitzgerald reușește să atragă și să te facă să o parcurgi până la final.
Text scris de Raluca Elgyar.
-
Plusuri
Finețea psihologică cu care autoarea construiește personajele și le insuflă autenticitate.
Descrierile frumoase și expresive ale micului oraș Hardborough, pline de culoare locală. -
Minusuri
Povestea în sine este destul de plată și acțiunea pare că trenează pe alocuri, deși cartea se citește ușor și îți lasă un sentiment plăcut.
-
Recomandari
O povestea despre imperfecțiunea oamenilor și frumusețea cărților.