bookblog.ro

Și dacă imposibilul ar deveni posibil

Scris de • 22 March 2013 • in categoria

Titlu: Și dacă aș mai trăi o dată
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-973-707-714-1
Cumpara cartea

Romanele lui Marc Levy au acea capacitate de a face orice cititor să se îndrăgostească de ele. Autorul te poartă printr-un amestec de thriller și romance, introducând nuanțe amuzante și pasaje încărcate de suspans, astfel încât poveștile lui te cuceresc definitiv, chiar dacă în mod normal preferințele tale se îndreaptă spre alte genuri literare. Romanul Și dacă aș mai trăi o dată nu face excepție. În ciuda suspansului și a elementelor ce amintesc de cărțile polițiste, este totuși o lectură relaxantă, perfectă pentru zilele în care vrei să uiți de lumea din jur și să te adâncești într-o poveste captivantă care să te lase cu un zâmbet larg la final.

În romanul Și dacă aș mai trăi o dată îl cunoaștem pe Andrew Stilman, un reporter de investigații cu o carieră înfloritoare. Până la un anumit punct, viața lui pare una destul de normală: își ocupă timpul cu o nouă anchetă pentru ziarul la care lucrează, are un prieten bun, câțiva colegi invidioși pe succesul său, primește încă atât laude, cât și scrisori de amenințare pentru articolul frapant pe care l-a publicat de curând și tocmai și-a regăsit iubita din adolescența, cu care plănuiește să se căsătorească. Într-o dimineață însă, este înjunghiat. Mortal. Iar lucrurile ciudate abia acum încep. Atunci când Andrew se trezește, nu este nici în paradis, nici în infern. Ci înapoi în propria-i viață, dar cu două luni mai devreme. În momentul în care realizează că imposibilul chiar se întâmplă și că are șansa incredibilă de a trăi din nou, Andrew își dă seama ca mai are doar două luni la dispoziție în care să afle cine și de ce l-a ucis și să împiedice asasinatul să aibă loc. Iar lista suspecților se dovedește a fi mult mai lungă decât și-ar fi putut imagina.

Cursa contra timp în care protagonistul se trezește nu este însă unica provocare. În timpul care i-a mai rămas pentru a se salva, Andrew trebuie să încerce să ducă totuși o viață normală, să nu dea nimănui de bănuit că ceva nu ar fi în regulă, mai ales că nici persoanele apropiate nu pot fi excluse de pe lista suspecților. Iar viața sa profesională, anchetele recente și cele în curs pot reprezenta motivele pentru care se află în această situație. Așadar, un concediu prelungit nu este o opțiune viabilă pentru el. Personajul trebuie să își folosească toate resursele pentru a duce la capăt articolul complicat la care lucrează, în timp ce luptă pe toate fronturile pentru a afla adevărul despre crima care, din punctul de vedere al tuturor celor din jur, nu a avut încă loc.

Autorul ne poartă și prin poveștile tragice pe care le anchetează protagonistul pentru articolele sale. Descoperim astfel două colțuri de lume diferite, în care se întâmpla lucruri de neimaginat. Cititorul este purtat mai întâi în China, iar mai apoi in Argentina, aflând niște istorisiri terifiante. Ambele sunt tratate cu seriozitate iar tonul poveștii se schimbă, devenind mai grav și mai sumbru. Firele celor două cazuri se întind până în prezent, nefiind niște istorii ale trecutului rupte de realitatea curentă. Ceea ce înseamnă că există încă oameni dispuși să facă orice pentru a ascunde în continuare consecințele acelor fapte. Chiar și – sau, mai ales să – ucidă persoana ce amenință să dezvăluie înfiorătorul adevăr. Cred că aceste aspecte oferă volumului doza cea mai mare de dramatism și sunt în același timp și una dintre cele mai importante piese din puzzle-ul pe care trebuie să îl rezolve Andrew.

Fanii autorului vor fi încântați să descopere și o referire la unul dintre cele mai cunoscute romane ale acestuia - Și dacă e adevărat și să observe cum unul dintre personajele episodice de acolo devine în această carte un personaj secundar extrem de important, făra ajutorul căruia protagonistul nu ar fi reușit să își ducă la capăt investigația. Finalul aduce o rezolvare cel puțin surprinzătoare. Mi-ar fi plăcut poate ca ucigașul să fie un personaj pe care să fi avut ocazia să îl cunoaștem mai bine, însă chiar și așa, ghemul de intrigi pe care reușim să îl privim în totalitate abia în încheiere oferă cărții un sfârșit uimitor și neașteptat. Iar din anumite puncte de vedere, autorul ne oferă posibilitatea să ne imaginăm singuri o continuare, nepunând el punctul final poveștii.

 • Plusuri

  Mixul de elemente diferite, senzația că citești o poveste polițistă, una de acțiune și una de dragoste în aceeași carte. Autorul reușește să îmbine cu succes nuanțe variate, rezultatul fiind un roman captivant, pe care cu greu reușești să îl lași din mână.

 • Minusuri

  Suspiciunile crescânde ale cititorilor, născute pe măsură ce se desfășoară povestea și îndreptate alternativ către suspecții evidenți sau către personajele din cercul apropiaților lui Andrew se pot dovedi nefondate. Prin urmare, unii cititori amatori de intrigi cât mai încâlcite ar putea găsi finalul destul de nesatisfăcător din acest punct de vedere.

 • Recomandari

  Tuturor cititorilor. Și dacă aș mai trăi o dată este o poveste care te destinde, oferindu-ți toate elementele necesare pentru a-ți capta atenția și pentru a-ți menține interesul viu până la ultima pagină.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. adelina spune:

  Cartea este super! Te ajuta sa realizezi cat de importanta este viata ta, dar si cine are dreptul sa faca parte din aceasta.

  raspunde

 2. roxtao spune:

  Asa mi s-a parut si mie, Adelina :) Si mi-a placut ca iti insufla speranta, optmism, te lasa cu un zambet larg pe buze!

  raspunde

 3. Alext3r spune:

  Am inceput sa citesc si eu aceasta carte si ma tine cu totul intr-un suspans… Intr-o clipa totul se rastoarna … Imi place la nebunie Aceasta carte Scrisa de Marc Levy si cum a spus si ADELINA te ajuta sa vezi cine intra in viata ta si cine nu :) ;;)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro