Regăsirea sinelui primordial
Scris de Marinela Gheorghe • 3 July 2017 • in categoria Lit. contemporana
Autor: Andrei Makine
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2017
Traducere: Daniel Nicolescu
Numar pagini: 256
ISBN: 978-973-46-6621-8
Ce reprezintă cartea „Arhipelagul altei vieţi”? Din punctul meu de vedere, poate fi văzută ca o poveste a regăsirii de sine. Regăsire de care avem nevoie cu toții la un moment dat. Pentru că mult prea des suntem orbiți de stresul de zi cu zi și de îndatoririle pe care le avem față de societate, față de alții, față de tot ce înseamnă lumea exterioară.
Cum rămâne însă cu noi? Cu ceea ce ne dorim noi? Cu ceea ce ne reprezintă pe noi?
Povestea îl are în prim plan pe Pavel Garţev, un soldat din armata sovietică, conștiincios și dedicat misiunilor în care este implicat. Are însă ghinionul de a displăcea superiorilor și prin urmare este pus în diverse situații dificile, de la ridicole la periculoase pentru însăși viața lui.
Astfel, va lua parte inclusiv la misiunea de prindere a unui deținut scăpat din lagărul sovietic. Prizonierul evadat poate fi considerat și un simbol al răzvrătirii și al capacității umane de a trăi o viață paralelă care poate sfida un regim totalitar, regim creat să acapareze orice semn de libertate.
Soldații pornesc într-o cursă orbească după un om despre care nu știu nimic. Singurul argument care îi determină să plece la drum este reprezentat de datoria față de un regim totalitar. Pentru unii, datoria are ca motor frica de pedeapsă. Pentru alții, datoria înseamnă interiorizarea principiilor politice. Ajung să creadă în ceea ce le este impus, să simtă că este un fel de revelație care le trasează drumul și dă un sens vieții lor. De ce fac asta? Poate pentru că uneori e mai ușor să adopți întunericul lumii în care trăiești decât să obosești luptându-te în zadar.
Evadatul din lagăr înoată însă contra curentului și tocmai această atitudine de sfidare îi irită pe cei porniți în căutarea lui. Iar frustrarea lor crește cu atât mai mult cu cât fugarul pare să fie mereu cu un pas înaintea lor, și la propriu, și la figurat. Reușește să se strecoare prin taigaua aspră ca un cunoscător, în vreme ce soldații se poticnesc și capătă răni care îi determină să se retragă unul câte unul din joc. Iar setea de libertate a fostului deţinut va avea drept simbol trei focuri aprinse, menite să îi deruteze pe vânătorii porniți pe urmele lui.
Fuga evadatului de o lume restrictivă şi de un regim politic absurd creionează reîntoarcerea la sinele primordial, atunci când omul se simţea liber, fără constrângeri exterioare şi fără să aibă caracterul întinat de interesele mărunte ale unei societăţi opresive.
În contrast, Garţev își personifică frica într-o păpușă de cârpă, cea care îi va controla cele mai multe gesturi, gânduri și acțiuni, menită să îi salveze pielea de o eventuală mustrare sau chiar de tortura venite din partea regimului acaparator, avându-l ca reprezentant desemnat pe căpitanul Luskas.
„Precum un titirez dezaxat, m-am răsucit la dreapta, apoi la stânga, încercând să disting ce mi se întâmplă în spate, îndreptând puşca spre propria-mi umbră, împiedicându-mă de rădăcini, incapabil să-mi aud şopocăiala înfrigurată - un şir confuz de ameninţări adresate unui duşman nevăzut.
Am coborât iute coasta, continuând să mă răsucesc necontrolat şi convins că-mi protejez nepreţuita “păpuşă” care aduna, înlăuntrul meu, toate şansele mele de fericire. Ea era cea care mă făcea fricos, laş, dispus să-i povestesc totul lui Luskas...”
Dacă iniţial, Garţev are creierul la fel de spălat ca al celorlalţi în ceea ce priveşte sensul misiunii, în timp începe să simtă că ceva se schimbă înlăuntrul lui. Mici semne date de către evadat, prin care încearcă să transmită faptul că nu îşi doreşte răzbunare, integrarea în natura primitoare şi revolta unui alt soldat vizavi de absurdul ordinelor date de superiori îl fac să pună la mare îndoială logica întregii hăituiri a evadatului.
Iar când află cine este de fapt deţinutul fugit din lagăr, viziunea sa asupra situaţiei se schimbă radical…
-
Plusuri
Prezentarea unei perspective eliberatoare asupra vieţii văzută în contextul unui regim totalitar.
-
Recomandari
Celor atraşi de poveşti de viaţă (mai mult sau mai puţin reale) şi de lecţii de viaţă autentice.