bookblog.ro

Escadron Ghilotina

Scris de • 3 April 2009 • in categoria

0Autor: Guillermo Arriaga
Rating:Guillermo Arriaga- Escadron Ghilotina rating - recenzii carti
Editura: Vellant
[Cumpără cartea]

Guillermo Arriaga- Escadron Ghilotina- recenzie

Cruzimea şi moartea nu sunt lucruri care să stîrnească rîsul. Însă rîsul poate să fie un scut bun în faţa fricii de agresivitate şi moarte. În prima sa carte, Guillermo Arriaga alege să vadă revoluţia mexicană, cu călăii şi victimele ei, dintr-un unghi umoristic: întunecat, cu multe scene de veselie dementă, dar şi cu pete luminoase, de inocenţă.

Avocatul Feliciano Velasco perfecţionează faimoasa ghilotină a Revoluţiei franceze şi, împins de asistentul său, i-o prezintă lui Pancho Villa*, sperînd într-un cîştig oarecare. În schimb, se alege cu replicile ironice ale lui Villa şi, în loc să primească bani, este invitat în armata revoluţionară. Abia de aici încep aventurile avocatului, care vinde liniştea lui burgheză pe o viaţă cu totul nouă, în care poate trece de la favorit la exclus de pe o zi pe alta.

Umilit de "bărbaţii adevăraţi" pentru aspectul lui fizic, bănuit din cauza vieţii sale anterioare şi detronat din Escadronul Ghilotina atunci cînd, după multe utilizări, maşinăria se blochează, Feliciano învaţă multe în viaţa de revoluţionar. Simte gustul răzbunării cînd îşi vede un prieten din tinereţe (cel care i-a sedus iubita), îşi amorţeşte mila şi sentimentul că ghilotinaţii sunt oameni. Pe lîngă linguşeala sa obişnuită, învaţă şi cînd să facă pe umilul, şi cînd să se teamă pentru viaţa lui, şi cînd să se arate triumfător.

Gloria şi decăderea Ghilotinei sunt pe cît de previzibile, pe atît de comic descrise de Arriaga. Aflat sub comanda unui conducător capricios, Feliciano are aceeaşi soartă cu invenţia sa: uneori are cort personal şi rang de colonel, alteori taie lemne pentru bucătărie. În orice caz, aventura lui militară se sfîrşeşte într-o notă mai gravă decît a început. Escadron Ghilotina este, dacă vreţi, o poveste cu morală.

O recomand pentru ideea ei centrală: toţi eroii sunt şi ridicoli, de asemenea, pentru stilul autorului. Econom fără să fie sec, Arriaga binedis-pune pe gînduri cu aventurile acestea ale unui inventator care pătimeşte pentru invenţia lui.

* figură importantă a Revoluţiei mexicane din 1910. Mai multe aici.

Scris de Mihaela Butnaru

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. mvs spune:

    Am fost surprins sa vad ca articolul despre Pancho Villa la care faci trimitere este scris de Joe Cummings, cel mai renumit scriitor de ghiduri turistice din Asia de Sud-Est (care momentan locuieste in provincia Chiang Mai din nordul Thailandei). What a small world!

    raspunde

  2. mvs spune:

    Tocmai am descoperit pe Wikipedia inca un Joe Cummings – poet si scriitor canadian -, dar autorul articolului despre Pancho Villa e “Joe din Thailanda”.

    raspunde

  3. secession spune:

    Nu-i asa? Ce viata! Tu unde stai, M?

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro