bookblog.ro

Secretul

Scris de • 15 May 2015 • in categoria

Titlu: Păzitoarea tainei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 440
ISBN: 978-973-689-758-0
Cumpara cartea

Pentru prima dată în viața mea, finalul lecturii m-a făcut să-mi doresc să fi uitat tot ce am citit până atunci doar ca să mă mai pot bucura o a doua oară de ea fără să-i știu toate coltloanele și întorsăturile de situație. Dacă vreți un roman cu adevărat captivant nu trebuie să căutați mai departe de Păzitoarea tainei a lui Kate Morton.

Cumpără titlul în engleză

Scriitoarea australiancă Kate Morton continuă să culeagă lauri și să-și cucerească publicul din întreaga lume cu încă o carte distinsă cu premii atât în Australia cât și în America, roman ce a cucerit topurile de vânzări atât în The Times cât și în New York Times.

Fiind fidelă stilului care a consacrat-o, Păzitoarea tainei nu se abate de la narațiunea consecventă și complexă, de la construcția unor personaje tridimensionale pe care îți e ușor să ți le închipui și în viața reală, dincolo de pagină, și de la modul cum folosește buclele timpului și alternarea dintre trecut și prezent cu aceeași ușurință cu care se învârt figurinele de lemn ale unui carusel într-un dans amețitor prin cortina timpului. Nimic nu e forțat sau construit în așa fel încât tehnica să prevaleze în fața rezultatului. La fel cum secretul descoperit de Laurel Nicolson - cea mai mare dintre cei cinci copii ai familiei Nicolson - nu ajunge să te enerveze prin traseul labirintic prin care își poartă cititorul, oricât de surprinzătoare sau greu de crezut ar fi povestea pe care o are la bază.

Pazitoarea 1

Pendulând între anii ‘40, ‘60 și prezent, Păzitoarea tainei e în primul rând o istorie de familie, apoi e o frumoasă și sfâșietoare poveste de dragoste, ca în cele din urmă să se înscrie și în genul romanului istoric prin recreerea Londrei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al bombardamentelor care au schimbat în mai bine sau în mai rău soarta atâtor oameni.

Firul Ariadnei începe să se deșire odată cu o întâmplare la care Laurel asistă pe când avea șaisprezece ani și pe care o dă uitării până când bătrâna sa mamă, aproape de finalul vieții, începe să încurce nume și întâmplări care trezesc curiozitatea fiicei și ridică vălul opac dintre ani. Atunci când încurcăturile ajung să aibă o bază reală, iar numele spuse la întâmplare își găsesc un corespondent printre amintiri de mult uitate sau poze îngălbenite de timp, vânătoarea după descoperirea adevărului începe să se pună în mișcare cu rezultate deopotrivă emoționante și frustrante.

Cine a fost Dorothy Nicolson înainte de a fi mama lui Laurel, Rose, Iris, Daphne și Gerry? Care a fost soarta fetei de nouăsprezece ani care își pierde familia în timpul unui bombardament până să ajungă la pensiunea bunicii Nicolson drept fată de casă? Cine e acea misterioasă Vivian care le zâmbește enigmatic dintr-o poză? Și cine e Jimmy și ce rol a jucat el în devenirea lui Dorothy de acum față de cea de atunci?

 • Plusuri

  Tot! De la poveste la personaje, la salturile înainte și înapoi în timp, la revelații și secrete. E ca și cum autoarea a reușit să intercaleze trei romane excepționale în unul singur.

 • Recomandari

  Celor ce își doresc un roman captivant și provocator, care să vă țină cu sufletul la gură și să vă facă să empatizați până la lacrimi cu dramele personajelor.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Bookish Style spune:

  Eu am citit prima dată Grădina uitată și apoi Orele îndepărate, dar la al doilea roman deja povestea mi s-a părut cam trasă de păr. Kate Morton se citește într-adevăr ușor, dar devine previzibilă pe alocuri. Nu aș zice neapărat nu unui nou roman, dar nu e chiar în capul listei mele de citit :P

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro