Mistuiți de propria imaginație
Scris de Alice Teodorescu • 29 June 2017 • in categoria Thriller, Lit. contemporana
Autor: David Cronenberg
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Iulia Gorzo
Numar pagini: 302
ISBN: 978-973-46-5658-5
Romanul de debut al regizorului Cronenberg pare un storyboard complex pe repede înainte decupat dintr-un thriller psihologic misterios.
Pe Cronenberg l-ați întâlnit din postura de cineast în titluri precum eXistenZ, The Fly sau A History of Violence, așa că nu se putea lăsa mai prejos în romanul de debut: Mistuiți sau, în original, Consumed - de altfel, un titlu revelator pentru consumerismul tehnologic în care se plasează.
Sinopsisul e unul aparent simplu: un cuplu de fotojurnaliști independenți, Naomi și Nathan, alergând de la o poveste mai obscură la alta, investighează fiecare o crimă scabroasă implicând un cuplu de filosofi francezi și aparent practici canibalice, respectiv un medic care operează ilegal și experimental, făcând mastectomii și altele asemenea. Ajungem, însă, într-un univers de intrigi amestecate cu paranoia și anxietățile individuale ale personajelor, dintr-un colț de lume în altul (Canada, Japonia, Coreea de Nord etc.), dominați de filosofie, tehnologie, teorii ale conspirației și tot felul de personaje dubioase - așadar, toate ingredientele pentru un thriller bun.
„Lui Naomi îi plăcea să-și țină toate firele, ștecherele și adaptoarele în vechi plicuri antișoc și, de fiecare dată când împacheta, avea de rezolvat o nouă problemă: care unde intra.” Scriitura lui Cronenberg se dovedește a fi la fel, oferindu-ne nouă, cititorilor, această problemă pe tot parcursul romanului: care unde intră? Pentru că niciodată nu știi dacă ceea ce citești este real sau nu, ceea ce sporește empatizarea cu stresurile personajelor, deși, într-un fel, nu îi poți înțelege până la capăt. Cât despre modul de construcție al romanului, e ca și cum ai citi literalmente un film, un storyboard bine alcătuit în care inclusiv detaliile despre obiectivele și aparatura foto folosite de cei doi au o logică în a-ți imagina fiecare scenă-cadru, trădând astfel mediul prim de expresie al autorului.
Obsesia pentru detalii, atât exterioare, cât și interioare, accentul descriptiv pus uneori în detrimentul narativului, construiesc un roman psihologic care te ține în același timp lângă personaje, dar și în afara lor, ceea ce îi taie din impact până la final. Însă răsturnările de situație și finalul incert, din punctul meu de vedere, sunt bine plasate pentru a închega un fel de criză existențială a fotojurnalistului.
Recunosc faptul că încă din titlu și pe măsură ce citeam am avut în minte un soi de paralelă cu Palahniuk și ai săi Bântuiți (recenzie), care, deși nu par să aibă multe în comun, trasează același soi de angoasă a lumii contemporane cu filosofiile sale superficiale și trăiri 3D. Un roman intens și puternic vizual, povestea lui Cronenberg e de citit pe nerăsuflate.
-
Plusuri
Scriitura detaliată, psihologia personajelor și acuratețea descrierilor.
-
Minusuri
Vizualurile tari cu siguranță nu sunt pe gustul tuturor.
-
Recomandari
Pasionaților de crime fiction, povești psihologice și film de gen.