bookblog.ro

Resursele umane în ecuaţia profitului

Scris de • 31 May 2010 • in categoria

Titlu: Resursele umane în ecuaţia profitului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2010
Traducere:
Numar pagini: 339
ISBN: 978-973-571-836-7

Tom Peters spune de multe ori un lucru banal la prima vedere: It"™s the peole, stupid!, parafrazând o idee a unui strategist american. Înseamnă, roughly speaking, că oamenii sunt cei care contează (într-o afacere, să spunem), că la ei ar trebui să ne gândim în primul rând. "Desigur", ar spune mulţi manageri, "oamenii sunt cei mai importanţi, eu pun întotdeauna clienţii pe primul plan."

Aşa ajungem la cartea lui Jeffrey Pfeffer. El atrage atenţia că primii oameni la care ar trebui să se gândească managerii sunt de fapt angajaţii, nicidecum clienţii. Iar aceasta pentru că angajaţii mulţumiţi fac compania să meargă mai bine. Practic, el demonstrează că există o legătură foarte strânsă între felul în care firmele îşi administrează oamenii şi rezultatele economice obţinute.

Ce condamnă Pfeffer? Practicile de scădere a costurilor şi creştere a profiturilor adoptate de manageri. De obicei, atunci când există o problemă cu banii, prima schimbare pe care o fac aceştia este să disponibilizeze oameni apoi să taie din cheltuielile cu anumite servicii. Din păcate însă aceasta este o strategie care nu poate fi adoptată de prea multe ori din simplul motiv că la un moment dat nu va mai exista ceva din care să tai.

Pe de altă parte, diferenţa dintre o companie de succes şi una mediocră, având mereu probleme cu banii, este reprezentată de oamenii care lucrează acolo. Prin "practici de implicare profundă, de performanţă înaltă sau de angajare totala", managerul se poate asigura că nu se va găsi în situaţia de a hotărî cine rămâne şi cine pleacă.

Desigur, ideal este să construieşti o firmă plecând de la acest principiu, însă te poţi adapta şi pe parcurs, odată ce afli de numărul copleşitor de studii care arată că firmele în care sunt angajaţi implicaţi au parte de un succes susţinut. Despre o parte destul de mare din aceste studii vorbeşte şi autorul într-unul din capitole, presărat cu grafice, procente şi tabeluri. De ce însă o asemenea desfăşurare de forţe?

Pentru că în ciuda tuturor acestor dovezi, mulţi manageri refuză să acţioneze pe baza acestui principiu, cum că e mai profitabil să îţi administrezi eficient oamenii decât să cauţi metode de a reduce cheltuielile.

De ce se întâmplă asta povesteşte chiar Jeffrey Pfeffer, adăugând şi exemple concrete prin care se poate face ceea ce propovăduieşte el. Pe de altă parte, problema cu aceste exemple este anul în care a fost scrisă cartea: 1998. Cu siguranţă "tendinţele" nu s-au schimbat, dar m-am surprins de multe ori pe parcursul cărţii întrebându-mă cât de actuale mai sunt informaţiile de acolo.

Oricum ar fi, pentru cineva care abia acum aude de aceste lucruri, cartea este cât se poate de actuală. Şi pentru a întregi experienţa pe care va oferă, aveţi mai jos un filmuleţ găsit la Călin Fusu, în care se vorbeşte despre cele 3 lucruri care îi motivează pe oameni.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Liliana spune:

   Bravo Raluca! Imi place mult cum scrii!
   profa de geogra

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro