bookblog.ro

Forţa schimbării

Scris de • 27 March 2010 • in categoria

0Forta schimbarii recenzieAutori: John Kotter
Subtitlu: Cum diferă leadershipul de management
Rating: Forta schimbarii rating - recenzii carti
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Elena Gheorghe
240 pagini
ISBN: 978-973-1931-00-5

Dacă mă duc cu gândul la cărţile de vizită pe care le-am tot văzut de-a lungul timpului, un lucru îmi este clar: nu ducem lipsă de manageri. Rezultatele cercetării lui Kotter de la sfârşitul anilor "˜80 sunt valabile şi azi, cele mai multe companii suferind de un surplus accentuat de management şi o carenţă de angajaţi care să funcţioneze eficient atât ca manageri, cât şi ca lideri.

Deseori, în mult prea vânatele corporaţii, identificarea unei viziuni devine imposibilă din cauza birocraţiei sufocante, care conduce către ceea ce John Kotter numeşte simplu "realizarea ordinii de dragul ordinii."

Şi totuşi, managementul continuă să deţină întâietate în tot ceea ce ţine de evoluţia şi rezultatele unui proiect sau ale unei afaceri. Nicio facultate cu specific economic nu este lipsită de cursuri de management, menite să te familiarizeze cu o gamă largă de procese din cadrul unei companii: de la management strategic până la mult discutatul management internaţional. În toată această pregătire pentru a deveni un bun "manager", noţiunea de leadership este însă vag dezbătută, fiind de cele mai multe ori confundată cu managementul în sine. Dacă, de obicei, prin intermediul unei cărţi de business sunt prezentate direcţii care ar putea inspira activităţi de succes, cu ajutorul definiţiilor şi a indicatorilor, John Kotter îşi propune în Forţa schimbării cu totul altceva. Setându-şi ca punct de plecare miturile din jurul conceptului de leadership şi percepţia eronată potrivit căreia persoanele care ocupă poziţii de leadership sunt în mod automat nişte lideri veritabili, Kotter propune o redefinire interesantă a procesului care ajută la direcţionarea oamenilor şi a ideilor acestora într-un sens anume. Iar acest lucru îi reuşeşte chiar foarte bine, pentru că se concentrează pe o expunere clară şi completă a tuturor diferenţelor dintre leadership şi management.

Organizând rezultatele cercetărilor şi studiile de caz în jurul celor 3 mari semne de întrebare ale leadershipului: procese, structura şi origini, Kotter reuşeşte să contureze într-un mod foarte convingător conceptul de leadership, oferind astfel noi perspective pentru conducerea eficientă a unei afaceri care să aducă în schimb mai mult decât rezultate satisfăcătoare. Fiecare capitol devoalează pas cu pas misterul construit în jurul noţiunii de leadership, identificată în primul rând ca promisiunea unei schimbări în bine ce se concretizează prin expunerea unei viziuni şi a unei strategii pentru îndeplinirea acesteia. Sprijinindu-se pe realitatea entuziasmantă a studiilor de caz şi prin diferenţiere permanentă de management, Kotter reuşeşte să ilustreze foarte bine nevoia acută de leadership eficient, care trebuie să funcţioneze la toate nivelurile, numărul şi conţinutul rolurile acestuia putând varia enorm, în funcţie de dimensiunile schimbării.

Un lider bun nu trebuie doar să promită schimbarea în bine, ci şi să îşi asume riscurile şi problemele pe care aceasta le implică şi să poată imprima forţa ei fiecărui om din companie, lucruri care presupun o optimizare continuă a eficacităţii, dar şi a relaţiilor interumane.

Foarte bine structurată şi fără a abuza de termeni pretenţioşi de business, cartea reprezintă un instrument benefic atât pentru cei care, deşi au terminat o facultate de studii economice (cum este şi cazul meu) nu au făcut în timpul şcolii nici măcar un curs opţional dedicat leadershipului, cât şi pentru manageri sau lideri aflaţi în căutarea unor noi orientări, ce iau în calcul perspective de obicei neglijate atunci când vine vorba de atingerea şi depăşirea obiectivelor de business.

Scris de Ruxandra Mateiu

Categorie: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro