bookblog.ro

Pseudo-eroii istoriei

Scris de • 1 March 2012 • in categoria

Titlu: Al cincilea as
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 304
ISBN: 978-606-579-267-8

Într-un stil alert, construit pe dialoguri pline de umor şi pe alocuri rudimentare, Al cincilea as ne descrie Bucureştiul anilor ’40, tipologiile Romȃniei de atunci şi o poveste tipică de spionaj.

Pentru cei ce mă cunosc, literatura poliţistă nu a fost niciodată specialitatea mea. Acest gen de proză nu m-a captivat niciodată, nu mi-a ,,tăiat răsuflarea”, nu m-a făcut să plȃng. Ce m-a făcut acum să o citesc pe Rodica Ojog Braşoveanu? Recomandarea unei prietene, care mi-a stȃrnit curiozitatea în ceea ce o priveşte pe această ,,Agatha Christie a Romȃniei”. Stil diferit, abordare neobişnuită, atmosfera de epocă...

Al cincilea as este în mare un roman istoric, al cărui punct forte este zugrăvirea Bucureştiului din anii ’40, din perspectiva tinerei Magda Savu. Eleganţa damelor, curtoazia domnilor, mătuşile ce supraveghează la respectarea riguroasă a preceptelor vremii, toate scăldate în schimbările aduse de cel de-al doilea război mondial. Tȃnăra de 25 de ani, translator la statul-major, trăieşte o viaţă liniştită pȃnă ce îi întȃlneşte pe Moş Toma, profesorul Roman Iuga şi şarlatanul Gri-Gri, cunocut şi sub denumirea de Chat Noir. Cei patru, împreună cu cei doi copii, Irina şi Traian, încearcă să schimbe cursul războiului prin furtul unei hărţi de la Komandamentul german, şi ca în oricare alt roman al genului, lucrurile se complică şi întorsăturile de situaţie apar.

Totul e văzut ca un joc superficial, fără introspecţii sau personaje complexe, într-un dialog umoristic, care taie orice urmă de tensiune în momentele dramatice ale romanului. Două elemente însă se remarcă la nivelul Magdei: un prim element ar fi flashback-urile prin care se conturează atȃt atmosfera de epocă, cȃt şi educaţia sau povestea ei de dragoste cu Alexandru, flashback-uri ce dau un plus de originalitate şi încheagă acţiunea. În al doilea rȃnd, pe parcursul romanului, Magda descoperă un alt crez, o altă lume, diferită de cea pe care o cunoştea pȃnă atunci. Spre exemplu, ,,încercările” iubirii dintre ea şi Alexandru pălesc în faţa poveştii dintre Irina şi Traian, poveste ce aminteşte de o Julietă şi un Romeo.

,,Cȃnd te gȃndeşti, trecem în fiecare zi pe lȃngă o Irină, un Traian sau un moş Toma, îi întȃlnim pe stradă, în tramvai, într-un magazin şi nu-i vedem. Alunecăm orbi, ne obsedează o cută care trebuie adăugată ori scoasă la fusta de stofă havane, ne pierdem un ceas să ne pieptănăm ca Joan Crawford, ne frămȃntăm că am asteptat toată seara un anumit telefon, că noua rochie de casă nu se asortează cu perdele din dormitor. Irinei, lui Traian, bătrȃnului nu le aruncăm nici măcar o privire.”(p.195)

Irina – fata simplă, pentru care codul învăţat de mică este totul. Traian – tȃnărul îndrăgostit, gata oricȃnd să se sacrifice pentru fiinţa iubită, în timp ce moş Toma întruchipează patriotismul, dragostea de ţară, respectul şi iubirea pentru viaţă. Cu toate acestea, naratoarea nu se opreşte la o trăire, la un crez, la un gȃnd. Totul decurge în ritmul acţiunii, uneori cu accente ironice, în care pseudo-eroii nevăzuţi ai istoriei fie pier pentru ceea ce iubesc, fie se pierd în viaţa de zi cu zi.

  • Plusuri

    zugrăvirea Bucureştiului şi a epocii respective;

  • Minusuri

    superficialitatea stilului;

  • Recomandari

    celor ce îndrăgesc acest gen.

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Ina spune:

    Este un roman care mie mi-a placut foarte mult!
    Insa nu cred ca actiunea are loc in Bucuresti, nu-mi aduc aminte sa se fi specificat numele orasului. Mie mai degraba imi pare un oras de provincie….undeva in Ardeal sau Banat.
    Dar poate ma insel…

    raspunde

    • Raisa S. spune:

      Da, cred ca actiunea propriu-zisa e undeva prin Translivania, dar amintirile Magdei (matusile, Alexandru, casa de pe Lascar Catargi) sunt, din cate am inteles, din Bucuresti. Si aceste amintiri creioneaza cel mai mult imaginea de epoca. In plus, Bucurestiul e cel mai adesea mentionat, inca din primele pagini ale romanului.

      raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro